Скъпо ли е българското биопроизводство?

Нечестни търговски практики оскъпявали родните продукти
19 юли 2019 16:15, Екип на Bloomberg
11
Скъпо ли е българското биопроизводство?
Снимка: Pixabay

Биопроизводството е предназначено за семейните фирми, за малки и средни дружества. Те обаче не могат да задоволят потребностите на големите търговски вериги. Възможностите пред тях са за коопериране, създаване на групи производители. Достъпът до инвестиционни мерки също трябва да е улеснен. Това каза Албена Симеонова, председател на УС на Българска асоциация "Биопродукти", в вфира на Bloomberg TV Bulgaria.

Симеонова посочи, че едно от най-големите предизвикателства за биопроизводителите у нас е изискването на търговските вериги продуктите да се доставят пакетирани.

Според нея в тази насока трябва да бъдат въведени известни промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите.

Работата на регионален принцип е добро решение, посочи  тя.

Симеонова поясни, че у нас вече има големи търговски вериги, които са се съгласили да работят с производителите по този начин, възможно е това да се случи и в столицата.

"Твърдението, че българското биопроизводството е скъпо, е мит", отбеляза Симеонова.

"В подобни случаи става въпрос или за нечестна практика от страна на търговеца и добавянето на много висока надценка, или за продукти, които се внасят от чужбина и транспортирането им изисква повече средства", смята тя. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Градинар преди 4 години
Биопроизводството е скъпо и прескъпо! Много ръчен труд, по-ниски добиви, огромен риск от провалена реколта заради болести. Старите методи (по-малко вредни) за борба с мана и инсекти са ниско ефективни, тъй като гадинките мутират и се адаптират. Освен това, за истинска био продукция има значение състава на почвата, близостта на промишлени замърсители и т.н. Не сезонни био плодове и зеленчуци - НЯМА! Повярвайте на човек, който се занимава с био-земеделие, но само за лични нужди!
10
2
 
2
 
! Отговори
Баща преди 4 години
Абе какво сте лъмнали с тия " био-продукти" ?! Разбира се,че са скъпи ! Яжте си ги,като са ви толкова много " полезни " ! Аман от нагласени работи! Както е тръгнало,ако я слушаме тая госпожа скоро няма да можем да си ядем обикновените продукти,които с НИЩО НЕ ОТСТЪПВАТ на "био-продуктите" Като влезнеш в магазин все това се набива на очи и най вече почти двойната им цена?! Ами най-напред питайте си потребителите искат ли ВСИЧКИ от тия "био-продукти",че тогава ни заливайте с тях!!!
9
1
 
3
 
! Отговори
ERICH преди 4 години
Нали всички помнят как зимно време вали леко жълт сняг,а през пролетта всички автомобили са като участвували в рали "Сахара",всичко това се дължи на финия пясък донесен от 2000 километра от Сахара.А сега си представете един облак,който идва от Западна Европа и минава над химически и металургични заводи,там серните и азотните газове образуват с влагата от облаците серниста и азотиста киселина,която се извалява над био-земеделието,не говоря за приноса от минаващата на близо магистрала
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма био, всички ползват пестициди, торове и т.н. Просто без тях реколтата заминава от болести и вредители. Не казвам, че е добре, но това е реалността. Храната ни отдавна е пълна с отрови. То почвата ни е пълна с отрови като се започне, та и без пестициди нещата не са розови, та какво остава като трябва да се гони и количество.
7
0
 
2
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Има ли въобще българско биопроизводство?
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е измама не си давайте парите за глупости
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И там се разрастна една спекула и отново има "по-лицензирани" и по-правоверни. Един изкуствен балон създаден определени хора да прибират почти всичко.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Био продукт зада стане е необходимо честност и душа за труд. След което и честност от институциите.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Соц. Тарикат био продукт неможе да прави.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колектив био продукт неможе да прави. Колектива е задружен в измамата.
1
0
 
15
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
Абсолютно е задължително "биопродуктите" да са опаковани! Иначе на касите няма да могат да различат биокраставиците от обикновените (които явно не са "био") и няма да могат да вземат три-четири пъти повече пари на "биохакерите" ;)