Абонатите вече няма да са закрепостени към топлинния счетоводител

Промени в енергийния закон правят раздялата по-лесна
14 май 2010 12:12,
32
Абонатите вече няма да са закрепостени към топлинния счетоводител
Снимка: Булфото

Абонатите вече няма да са вързани завинаги за един топлинен счетоводител, предвижда изменението в Закона за енергетика.

Промяната се отнася за 560 000 абонати, на които предстои да подменят своите топломери и водомери, обясни депутатът от ГЕРБ Валентин Николов.

Сега всички потребители са задължени да купуват уредите за топлинно счетоводство. Парите се отразяват добре на фирмите, особено в кризата, но за много домакинства са сериозен проблем.

На практика потребителите са закотвени към фирмата за дялово разпределение, която са избрали, защото уредите се използват около 10 години. Тоест ако домакинство вземе решение да смени фирмата, трябва да си закупи и нови уреди.

Освен това собственикът е отговорен за това дали те са в изправно състояние. Водомерите например, които са инсталирани в нашите имоти, следва да бъдат проверявани метрологично на всеки 5 години. Инициативата е на собственика и съответно почти никога не се случва.
 
Затова поправката в закона ще отмени задължението абонатът да притежава топломерите и водомерите. Може да ги вземе под наем от съответната фирма, който да е в размер на 1 или 2 лева месечно.

При тази ситуация, ако не хареса топлинния счетоводител, може да го смени, без да се налага да купува нови уреди.

Отчитането може да става дистанционно, а не както сега – с точен ден и час, в който да се осигури достъп на инспекторите.

Фирмите за топлинно счетоводство биха могли да кандидатстват по различни европейски фондове, което да облекчи заплащането на крайния потребител.

Валентин Николов увери, че ще се действа бързо с приемането на поправките в закона, за да може да са в сила при подмяната на уредите за топлинно счетоводство на над половин милион потребители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
ehhh преди 13 години
държавата пак работи в полза на няколко човека вместо в името на народа който избира управляващите....защо от фирмите не минават всеки месец да отчитат данните вместо да минават 1 път годишно,защо уредите не са от фирмата и да си ги поддържат и преглеждат поне 1 път годишно ? аз искам да ми отчитат всеки месец водомера за топла вода а не 1 път на 3 години....
29
1
 
2
 
! Отговори
RRR преди 13 години
Абонатите не трябва да са закрепостени до живот и към Топлофикацията в случай че не ползват парно. А пък това с топломерите е поредната измама.
28
1
 
3
 
! Отговори
Данчо преди 13 години
21-на това му казват ПЛАНИРАН РЕКЕТ!няма мърдане,дори и равод с тях е невъзможен!
27
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
*** .пак дадоха милиони на техните хора .ще ни дават под наем топломери подарени от германците защото те са ги изхвърлили
26
1
 
4
 
! Отговори
Мунчо преди 13 години
Леле-четири топломера и два водомера по два лева прави 12 лева на месец такса!ИСКАМ ДА СЪМ ТОПЛИНЕН СЧЕТОВОДИТЕЛ!
25
1
 
4
 
! Отговори
arabin преди 13 години
писна ми на ***, въртът сучат се гледат да ти го пададат отзад, ами ако неискам да имам нищо общо с тези монополисти, как да се отърва. Включихме се към пОрното когато беше 18лв. на месец. сега отърваване няма. Затова общо с държавата обирник НЕ. На новиат апартамен газта ми е под носа, ама неискам, климатика, ползвам плащам неползвам да го ........да не казвам да го духат
24
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 13 години
На тоя явно точно топлинните счетоводители са му платили: даже при 1 лев на месец наем, за 3години и 3 месеца топлинния счетоводител получава 39 лева - точно колкото ако потребителя си го купи. Колко точно е казано: "Заем изплащане има, наем изплащане - няма" и още, вече поговорка на "братския" английски народ: "не съм достатъчно богат за да купувам евтини неща". Аман от популизъм и прах в очите на хората.
23
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 13 години
Това не мога да го разбера!? Тогава една фирма за топлинно счетоводство ще оферира уреди със занижени показания и така ще накара съседите на клиента си да му платят част от парното!? Това е лудост...
22
3
 
3
 
! Отговори
Митко преди 13 години
Щото при Живков много цени бяха изкуствено занижени. Разходите на предприятията бяха по-големи от приходите, но разликата се покриваше от държавни субсидии с пари дошли от някъде другаде. Това се нарича планирана икономика. Така изкуствено ни поддържаха добър стандарт на живот.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе всичките фирми за топлинно счетоводство са един дол дренки. От какъв зор ще плащам още 2 лева на месец за топломерите. Ай сиктир!
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЗАЩО ТРЯБВА ДА ИМАМ ВОДОМЕР ЗА ТОПЛА ВОДА -- ПРИ СПРЯНА ТОПЛА ВОДА.-- моля ,ако някои знае да пише...
19
1
 
3
 
! Отговори
Колт преди 13 години
Ами решено е защото хората имат закони! А тук всяква *** се учи и упражнява да издевателства върху хората! Че те тия тикви от парламента от комисията по енергетика все от тия монополисти ги сбират. Как да работят в наша полза? А ако има кой да ми обясни ВиК изобщо какво правят и какво ми отчитат? Ако има разлика между отчета на централния водомер и индивидуалните водомери тия ми набутват и общата сметка! От къв зор тогава след като инсталацията и индивидуалните водомери са мои и на съседите ми тия ще ме карат да си го проверявам и т.н.? Нали в края на крайщата си взимат парите по показания на общия водомер. Следователно индивидуалните водомери не са техни и всеки един вход може сам да си реши проблемите с разпределението!
18
1
 
3
 
! Отговори
az преди 13 години
Ами този път ще имат много здраве :). Като дойде време да ми сменят това нещо ще поискам да ми представят сертификат, че това е измервателен уред :))). Ще ги видя как ще го направят. Тези уредчета, които са поставени не са и не отговарят на изискванията да бъдат измервателен уред и за това нямат сертификат и не подлежат на контрол от агенцията по метрология! Така че да си гледат работата!
17
1
 
5
 
! Отговори
ОТЧАЯН И ИЗМЪЧЕН преди 13 години
ЗАГУБИХ ВЯРА, ЧЕ НЯКОГА И НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, ЩЕ ЗАЖИВЕЕМ ПО ЕВРОПЕЙСКИ МОДЕЛ. ВСЕКИ НИ ПРАВИ НА ***. ЗАКОНИТЕ СА ПИСАНИ СРЕЩУ НАРОДА. КАК СТАНА ТАКА, ЧЕ ЗА АПАРТАМЕНТ, ЗА КОЙТО ПРИ ЖИВКОВ ПЛАЩАХ ПО 12-15 ЛЕВА МЕСЕЧНО И БЕШЕ ПУСНАТ НА МАКСИМУМА, СЕГА НЕ СМЕЯ ДА ГО ПОЛЗВАМ, А СМЕТКИТЕ МИ СА ПО 200-300 ЛЕВА. ТО БИВА ПЛАДНЕШКИ ОБИР, НО ДОКОГА? ПИСНА МИ!
16
1
 
7
 
! Отговори
Dan до Колт преди 13 години
Съгласен съм с теб.По света нещата са решени като е сложен истински ТОПЛОМЕР на входа на инсталацията в апартаментите на всеки идивидуално както е при нас във входовете,и се знае точно колко ползува съответния абонат и няма междусъседски дразги този краде онзи сменя радиатори, поне така съм чел!Та това с топлинното счетоводство го измислиха за да прибират парички то е ясно,иначе топлофикация си вършеше същата работа,не виждам защо да е по лесно да се наеме фирма отколкото да се наемат работници!
15
1
 
12
 
! Отговори
Много по-скъпо преди 13 години
Това ще бъде много по-скъпо! Годината е 12 месеца, по 2лв, дава 24лв наем само за един топломер. Три топломера и един водомер дават 96 лв за година. Отделно крадците ще искат и такси за обслужването. Не трябва да се съгласяваме !
14
1
 
10
 
! Отговори
ДОКОГА преди 13 години
продължавам - ... да се отказваме от услугите им - не сме сключвали пожизнени договори с топлофикация . 3 . Топлофикация да ни плаща определен от нас наем за съоръженията в сградата , които са наша собственост , а те ползват безвъзмездно като някакви окупатори.
13
1
 
9
 
! Отговори
ДОКОГА преди 13 години
ДОКОГА ще ни правите на луди сега плащам на измисления топлинен "счетеводител" по 6 лв. на уред за годината и гледам какво пише в сметката ми , вие предлагате да му плащам двойно повече , да не виждам кога и какво пише и само да му плбащам а той да ме граби. Стига глупости , 1. Топлофикациите да назначат инкасатори - ще е по - евтино за всички , но не им е изгодно защото отчитат големи разходи за " външни услуги" а фирмите са на техни подставени лица.2. Да имаме право да се отказваме от тях
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи 12-24 лева такса на година за едни елки? И аз искам така да ми плаща някой!
11
1
 
6
 
! Отговори
an преди 13 години
TIQ OT TOPLOFIKACIQ, DO KOGA 6TE NI IMAT ZA ZAKREPOSTENI SELQNI OLIGOFRENI?. OTKA4VA6SI RADIATORITE I PAK IM PLA6TE6 ZA TRABITE. KOLKO TOPLINA OTDAVAT TRABITE 4E 6TE TRQBVA DA PLA6TA6 ZA TQH? AMA TAKAE KATO IMA ROBSKI NAROD, KOITO SI TRAE, 6TE GO NABUTVAT NA CQLOTO ABSURDISTANSKO PLEME. DOKATO IMA BALAMI 6TE IMA I TARIKATI.

Спонсорирани публикации