Кой, кога и как се пенсионират по света?

Най-рано се пенсионират в Турция, най-късно - в Исландия и Норвегия
Обновена: 29 окт 2010 13:47 | 29 окт 2010 13:34, Красимир Ангелов
82
Кой, кога и как се пенсионират по света?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Последните месеци са свързани с напрегнати разговори за пенсионна реформа, увеличаване на стажа за пенсиониране и опити за балансиране на бюджета на пенсионната система. Бяха изразени много позиции, а кабинетът така и не взима категорично решение дали и каква пенсионна реформа ще се прави.

Дебатите за пенсионната реформа обаче не са запазена марка само в България. Кризата показа дефицити на много места и в момента много страни в Европа се мъчат да прокарат промени, с които пенсионната възраст да бъде вдигната.

Това е свързано с масови протести, които на този етап са най-бурни във Франция, Гърция и Румъния.

Ако погледнем пенсионните възрасти в рамките на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), може да установим тенденция към все по-висока възраст за пенсиониране. Единици са страните като Исландия, където тя се понижава, но това е заради високото й ниво в минали периоди.

В изследването на ОИСР са включени 30 държави, а резултатите от него са доста интересни.

Те показват, че най-рано се стига до пълна пенсия в Турция – едва в средата на 40-те си години човек може да претендира за пълна пенсия. Следващата страна с най-ниска пенсионна възраст е Гърция – 57 години, а на трето място е Словакия – 57 години за жените и 62 години за мъжете.

В Турция правилото за единната пенсионна възраст е отменено през 1969 година, но за това, дали може човек да се пенсионира, се решава съобразно трудовия стаж.

Правилата за отпускане на пенсия са доста комплексни, но на практика 25 години стаж са достатъчни за пенсия. Така, ако започне работа на 20-годишна възраст, човек спокойно може да се пенсионира на 45, при това с пълна пенсия, се казва в анализ на Marketwatch.

На обратния полюс са САЩ, Исландия и Норвегия. В двете скандинавски страни се получава пенсия чак на 67 години, а в САЩ се насочват към тази възраст.

В 20 от разгледаните страни мъжете и в 16 от тях – жените се пенсионират на възраст от 62 години. Именно такова предложение бе одобрено във Франция, макар срещу него да имаше остри протести.

Като цяло, прогнозите са, че през следващите години в рамките на ОИСР ще се върви към вдигане на пенсионната възраст. Причината за това е, че средната продължителност на живота от 1960 до 2000 година се е вдигнала с 4 години при мъжете и с 5 години при жените.

Очаква се между 2010 и 2050 година средната продължителност да нарасне с още 3 години при мъжете и 3,6 години при жените. Така ще се стигне до средна продължителност на живота от 85 години за мъжете и 90 години за жените.

Поради тази причина вероятно ще се стигне до сериозни дефицити в пенсионните системи и за да бъдат избегнати те, се налага вдигане на възрастта за пенсиониране. Какви са очакванията на ОИСР може да видите в приложената таблица.

Вижте пенсионна възраст в страните от ОИСР

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
11
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
до 59.росене,нямаш ли си друга работа, та и ти като повечето си сънародници доказваш ниското си ниво на интелигентност."Като бил турчин кво правил в Бг.?"А българите родени в Турция,като са българи кво правят в Турция?! Защо просто не се махнат,интересно ми е какво ги задържа там! Най-лошото е ,че почти всички българи са глупави като теб.
60
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Задържа го тук това че се чувства много важен и има възможности да краде чрез ДПС. Ако отиде в Турция ще го гледат като чужд, ще му викат *** иу т.н.
59
7
 
2
 
! Отговори
росен преди 13 години
Абе ти какво правиш в България? Защо просто не се махнеш ? Интересно ми е какво те задържа тук!!!
58
1
 
8
 
! Отговори
sofianets преди 13 години
( do: burgazliikata )Sestro , da prava si , jiveem v DARJAVA-KO6MAR!Ami 6tom e taka v Turtsia , tova zna4i 4e kom6iite sa po napred daje i ot zapadnite darjavi kato Germania , Frantsia , Italia. Pensioner na 45-47 godini , mnogo interesno.Bravo na kom6iite , naistina e silna darjava TR.
57
3
 
12
 
! Отговори
Tur4in преди 13 години
"В България може да се гърчим, можем да умрем, но ще загинем като истински българи " Ami da,kato indiancite-gladni ,goli ,no gordi.I ostanaha samo w rezerwatite.
56
2
 
8
 
! Отговори
Tur4in преди 13 години
"Преди време, някакъв възрастен турчин от Розино (голямо село в Карловско), ми разправя че в Турция кафенетата са пълни с млади пенсионериТой се бе изселил 1989 г" Prawilno ti e kazal-toku 6to s ewyrnah ot Turciq-wsi4ki moi wrystnici we4e sa pensioneri tam.
55
0
 
17
 
! Отговори
123 преди 13 години
В Турция се дават пари за работа,не на въртигъзове както в България.Затова всички фондове са празни ,защото ги лапат гладнярите,които не се наситиха цели 20 години да крадат . Крадливо племе.
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Масите се съпротивляват/ протестират ден-два и всичко минава.Масите не помнят събития, индивидите ги помнят. Затова масите се управляват лесно, а индивидите - не.Вместо да се джавкате, вземете мислете как да се сплотявате. Иначе ще ни мачкат вечно. Като видите протест на отсрещния тротоар не се присмивайте ами се заинтересувайте - и ако е за справедлива кауза - присъединете се. В момента вместо правителството да го е страх от народа, нас ни е страх от тях. Това ние трябва да го оправим!
53
1
 
6
 
! Отговори
AZ преди 13 години
СТЕ СИ ПОЗВОЛЯ ДА ЗАПОчНА С ЕДИН ВИЦ ОТ ОНОВА ВРЕМЕ; СЕДЯЛА СИ БАБА ЦОЛА ДРАГОЙчЕВА В КАБИНЕТА И СЕ ВЪЗХИЩАВАЛА чЕ Е ТОЛКОВА ВЪЗРАСНА А ОЩЕ Я ДъРжъТ НА РАБОТА[в министерството]И РЕшИЛА ДА ПОчYКА НА ДЪРВО ПРОТИВ YРУКИ.И ПОчЪКАЛА ПО БЮРОТО.чYЛА ПОчYКВАНЕТО И РЕКЛА ;ДА ВЛЕЗТЕ. ТА АКО НЕ СТЕ МЕ РАЗБРАЛИ ВСЕ ОЩЕ СТЕ ДОПЪЛНА ТА ДО КАКВА ПРЕКЛОНА ВЪЗРАСТ ВСЕ ОЩЕ СТЕ НИ ЦЕДЯТ СИЛИ И ЖИВОТ ТАКА И НЕРАЗБРАХ????;
52
1
 
15
 
! Отговори
Контра - Атака преди 13 години
Преди време, някакъв възрастен турчин от Розино (голямо село в Карловско), ми разправя че в Турция кафенетата са пълни с млади пенсионериТой се бе изселил 1989 г.Как може турците да взимат пенсии при 25 години стаж, а тук трябват 40 години ?!!!!Ама там не хрантутят *** и фалшиви "сакати" Всички работят ...
51
2
 
13
 
! Отговори
Anelia - VARNA преди 13 години
Maikata na priatelkata mi , koiato jivee v Turtsia ( Bursa ) , be6e u4itelka tam v TR. A ve4e e pensionerka i vzima 900 turski liri ( 900 leva ) V MIZERNA DARJAVA JIVEEM , NAISTINA!
50
0
 
9
 
! Отговори
До #1 преди 13 години
Ще се пенсионират след като 100% от мъжете, започнат наравно да се грижат за домакинството и децата( прибираш се в 19ч от работа, готвиш, сервираш, миеш чинии,обясняваш на децата домашните,сутрин ставаш половин час по-рано да направиш закуска, работиш 8-9 часа, прибираш се и пак почваш да готвиш и така мин 25-30 години),след като за всяко едно работно място в държавата започнат да се заплащат на 100% еднакви заплати за мъже и за жени може и да се обмисли въпроса....
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
meto76.blog.bg/politika/2010/10/29/na-kakva-vyzrast-se-pensionirat-po-sveta.626751
48
3
 
4
 
! Отговори
ДО 42 преди 13 години
КВА ПУШКА ЩЕ ХВАНЕШ ВЕ ***
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абсолютно прав си. Трябва всички да проумеят, че всеки ще си получава заслуженото (като пенсия) според приносът му в системата, а не "всекиму според потребностите", което е адски ретрограден принцип от комуняшкото минало. Разбираемо, че доста хора, които за нищо не стават и са мишкували някъде за по 300 лева искат да се вземе от работещите и да се даде на тях, ама "умре" вече тая.
46
1
 
25
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
Ами загивай си тогава! Продължавай да провъзнасяш управляващите и колкото те тъпчат, по-хубаво да ти става! Пример за достойно пенсиониране е това в Турция! За другите страни не прочетох какъв е реда за пенсиониране, но за турците - браво за човешкото отношение към труда и живота на хората!
45
1
 
4
 
! Отговори
Турчинн преди 13 години
От 70-те години до днес се пенсионират хора които изработвали определения осигурителен стаж но за хора започнали работа след 2000 вече това не важи! За последните възрастът за пенсиониране да си най-малко на 60 години!
44
1
 
3
 
! Отговори
Турчинн преди 13 години
От 70- години до днес се пенсионират хора които изработвали определения осигурителен стаж но за хора започнали работа след 2000 вече това не важи! За последните възрастът за пенсиониране да си най-малко на 60 години!
43
19
 
5
 
! Отговори
Ataka преди 13 години
дo 41Нормално е еничари като теб да искат да се пенсионират в Турция. Направо хвани първия автобус и беж в Анадола. В България може да се гърчим, можем да умрем, но ще загинем като истински българи а не продавайки се на неверниците.
42
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Правилно си написал за турската система, но добави още - не само стажа е важен за размера на пенсията, а и ОСИГУРОВКИТЕ, които си плащал през това време. И да не чувам повече думичка за солидарности, уравниловки и комунизъм, че хващам пушкат гиди *** мързеливи.

Спонсорирани публикации