ДНСК вече няма да проверява малките строителни обекти

Това предвиждат подготвяните промени в Закона за устройство на територията
Обновена: 27 окт 2011 22:58 | 27 окт 2011 22:57,
14
ДНСК вече няма да проверява малките строителни обекти
Снимка: Архив, Булфото

Дирекция „Национален строителен контрол“ (ДНСК) в бъдеще ще осъществява контрол, включително и за незаконно строителство, само върху големите строителни обекти от първа до трета категория. За контрола на по-малките обекти – от четвърта до шеста категория, отговорност ще носят съответните звена на общините.

Това предвиждат част от подготвяните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), стана ясно по време на пресконференция на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в сряда.

Според ресорния министър Лиляна Павлова така ще има по-ясно разграничаване на функциите при контрола в строителството. Очаква се промените в ЗУТ да влязат в сила в началото на следващата година, след като бъдат обсъдени и приети от парламента.

Investor.bg се обърна за коментар към ДНСК относно предстоящите промени в ЗУТ.

От дирекцията обясниха кои се предлага да са новите правомощията на общините. Те вече ще имат възможност за издаване на заповеди за спиране на незаконни строежи, за забрана за ползване на строежи, които не са въведени в експлоатация по законоустановения ред и за премахване на незаконни строежи от четвърта, пета и шеста категория. Общините ще могат да осъществяват цялостен контрол върху строежа - от разрешаването му до въвеждането му в експлоатация. Според ДНСК всички тези дейности ще се концентрират в един административен орган, което ще подпомогне по-бързото и ефективно образуване и приключване на административните производства.

Към днешна дата общинските администрации имат еднакви правомощия с ДНСК за предприемане на действия по спиране на строежи с нарушения по ЗУТ от първа до шеста категория, но експертите от дирекцията обясняват, че в общия случай контролът се осъществява от ДНСК.

В сега действащия ЗУТ е записано, че общините осъществяват цялостен контрол по отношение на законосъобразното изпълнение и ползване на строежите, че могат да съставят актове за всички нарушения на ЗУТ за строежите от първа до шеста категория (с някои изключения). В същото време кметовете на общини също могат да издават заповеди за спиране на строежи с нарушения от първа до шеста категория.

С въвеждането на ясно разграничени правомощия и задължения ще стане невъзможно прехвърлянето на отговорности между общинските администрации и ДНСК. За всеки конкретен случай на неизпълнени задължения ще е ясно коя е отговорната администрация.

Вижте интервю на Investor.bg с началника на ДНСК Милка Гечева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Гергана Статева преди 11 години
В моя случай, един строителен предприемач с който съм сключила договор да построи два двустайни апартамента, заедно с кмета и архитекта на общината променят плана и единия апартамент става едностаен. Сега аз да се жалвам на тях да си отстранят нарушението, няма как да стане. Те са организирана престъпна група. Да водя дела при тази съдебна система, няма как да стане. Тя покровителства организираната престъпност и осъжда само кокошкарите.
14
0
 
0
 
! Отговори
НЕПРИМИРИМИЯ преди 11 години
ТАЗИ КОМПЛЕКСИРАНА ДАМА ГЕЧЕВА, ИЗВИВА ВРАТОВЕТЕ НА ДРЕБНИТЕ, СОБСТВЕНИЦИ, ТЕЗИ КОЙТО НЯМАТ ФИНАНСОВАТА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ЗАЩИТЯТ КЪМ ДНЕШНА ДАТА. АЗ САМИЯТ СЪМ ЯКО ПОТЪРПЕВШ ОТ ТАКА НАРЕЧЕНОТО НЕЗАКОННО ЗАСТРОЯВАНЕ. В МОМЕНТА ВЪПРОСНАТА ГОСПОЖА СЕ СТРЕМИ ДА ПОКАЖА,ЧЕ ТЯ Е ЗАКОНЪТ, КОЙТО ТРЯБВА ДА ИЗПЪЛНЯВА. НО ЗАКОНЪТ НАЛИ ЗНАЕТЕ, ЧЕ Е ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ГРАЖДАНИ, А НЕ ЗА ХОРАТА С НЕОГРАНИЧЕН ФИНАНСОВ РЕСУРС И ПОЛИТИЧЕСКИ ВЛИЯНИЕ. КРИАНО ВРЕМЕ Е ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ДА СЕ ОБЕДИНИМ И ПРОТИВОПОСТАВИМ
13
0
 
0
 
! Отговори
Разпоредбите от ДНСК преди 12 години
не подлежи на обжалване,според закона.НО!Преди 2 год. писахме жалба до ДНСК за дефекти в хидроизолацията и лошо монтирана дограма на нашата неголяма сграда с апартаменти и магазини в София -общо 14 собственика сме,купили сме си имотите готови,от строителя.От ДНСК наредиха да направи ремонт,но за 2 год.този строител не си мръдна пръста и ние заведохме съдебно дело.Оказа се,че той е променил проекта,без да е узаконил това,а от Общината са приели сградата!И сега всичко ще зависи само от Общината?!
12
2
 
4
 
! Отговори
exx преди 12 години
някой пак си прекара законче да не го закачат :) как ще разберат кой са малки и кои големи строителни обекти?!? малки- кокошарник,колибка за кучето,барбекюта... а големи ?
11
0
 
7
 
! Отговори
мами преди 12 години
На местна почва всичко се купува крупцията ще стигне до небето. Не връщаите старите порядки.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Балона се надува, надува, надува, надувайте момчета да стане на парчета.......
9
1
 
5
 
! Отговори
Хм преди 12 години
еее нема начин - герберасите похарчиха сума ти пари за кметове и избори, ся им дава погачата в ръчичките, та да си поизбият кинтите...и не - закона не е кметско-лобистки, не създава хиляди местенца за рушветче, и баба ми имаше топки - честно!!! ...
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ви е.. скапаните закони! Как не направихте нещо с мисъл за човека! Бактън!
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Номер 4, сега строителите не са ли длъжни да си спазват сроковете? И ако не, защо някои строители ги спазват?
6
1
 
5
 
! Отговори
аъаа?! преди 12 години
са кметовете ли трябва,да подкупваме,та да строим де ни хрумне,правилно ли разбрах?
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе що да ги проверявате...Правете само нови структури и министерства и си шешайте мъдите и ***...
4
6
 
20
 
! Отговори
Мой преди 12 години
Аз само ще попитам кандидата за президент Плевнелиев, защо се бори за закон който ще дава право за по-бързо изваждане на право за строеж, а не се бори за закон за задължаване на строителите да си изпълняват сроковете за пускане в експлоатация. В момента в нащата държава се правят закони, които са изгодни за бизнесмените. Такива са ми наблюденията.
3
0
 
16
 
! Отговори
предложение преди 12 години
ЗУТ трябва да се промени така че да отпадне дуализма в плановете. Трябва да се премахнат вътрешните рег.линии, а да останат само уличните рег.линни и вътрешни кадастални линии. Площта на имота да бъде само една - по кадастрални граници. ПУП ПР да представляват чисти полигони съставени триъгълници с нанесени размери и ъгли.Така се прави в Европа.
2
2
 
9
 
! Отговори
я преди 12 години
спреха им далаверата
1
0
 
23
 
! Отговори
1 преди 12 години
Горе сещат ли се че никой кмет няма да събори сградите на хората които са го избрали, гласували са за него, за да стане кмет, а той от благодарност ще им събори плевните и барбекютата.

Спонсорирани публикации