Лукойл продавала бензина с 1% загуба

Компанията оправда скъпия дизел с високия акциз
Обновена: 23 фев 2012 19:16 | 23 фев 2012 19:16, Бойчо Попов
213
 Лукойл продавала бензина с 1% загуба
Снимка: Getty Images News

„Лукойл България“ продава на своите бензиностанции в страната дизеловото гориво с 2% печалба, а при сегашната цена на бензин А 95 компанията е с 1% загуба за този продукт. Това става ясно от информация за пазара и цените на горивата на дребно на „Лукойл България“, изготвени от компанията.

Според изнесените данни в структурата на цената на дизеловото гориво дялове от по 40% заемат от една страна акцизът и ДДС, а от друга – стойността на закупувания суров петрол от Средиземноморските пазари. Делът на експлоатационните разходи в крайната цена е 11,5%, а на разходите за нефтопреработка – 4,5%. Разходите по добавянето на биокомпонент са с дял от 2% в крайната цена на дизела. Така печалбата формира само 2% от цената на дребно на това гориво.

При структурата на цената на бензин А 95 на акциза и ДДС се падат 44%, а на разходите за суров петрол – 41%. Експлоатационните разходи и тези за нефтопреработка са съответно 11% и 5%. Така че в крайна сметка това гориво в момента се продава с минимална загуба на бензиностанциите на Лукойл, по данни на компанията.

Според разчетите на Лукойл през миналата година продажбите на бензин у нас са имали дял от 50% от пазара на горива като цяло, а делът на бензин А 95 е бил 27,5%.

За периода от началото на 2011 г. до средата на февруари 2012 г. бензин А 95 е поскъпнал на бензиностанциите на Лукойл с 13%.

За същия период, т.е. за малко повече от година, дизелът, продаван на дребно от Лукойл, е повишил цената си с 16%, показват данните на компанията.

Същевременно, за периода от началото на 2011 г. до средата на февруари нефтът сорт Брент е поскъпнал с 28%.

Още икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още по темата: дизеллукойлбензин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
36
 
! Отговори
Pertinax преди 12 години
Значи такава е била работата,затова винаги когато зареждам колата от бензиностанцията все имам едно такова странно чувство,че ощетявам някого.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
napravo ste jivi oligofreni ima nqkoi sas debeli portfeili i hi4 ne im puka drugoto ostava za nas
26
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лукойл диктува цените на горивата в България.Никакви протести няма да помогнат освен единствения начин да зареждаме от Еко-гръцка и Ромпетрол-румънски компании.Само тогава можем да ужилим тия мародери и да ги принудим да свалят цените. И без друго горивата на тия компании е с по високо качество произхождащо от различната структура и химичен състав на нефта който използват за преработка.А и правителството може да помисли за сваляне на акциза който не знам защо плащаме като имаДДС.
25
0
 
13
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
да излезем всички на протест ,тези изедници нямат срам.трябва правителството да се намеси.ако не може да подава оставка.
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам защо се говори само за дизел и бензин при положение че повечето автомобили са на пропан-бутан дори тези дни четох че и на дизели започнали да слагат пропан-бутан и ставали по икономични и вървели по добре който не вярва да провери в гоогъл като напише газова уредба за дизел. Та защо само за дизела и бензина се говори а не за пропан-бутана ? Там печалбата на лукоил е сигурно 40% защото това е ***
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре де ,кой прибира тези несметни десетки милиарди месечно?За какво се харчат.Ако човек гледа тея цифри ще си помисли че в бг държавата постъпват няколко десетки милиарда годишно само от акциз върху горива ,цигари и алкохол.Кво става с тея пари?
22
0
 
29
 
! Отговори
Чесън ойл преди 12 години
Ха ха ха ха ха ,вие убихте коча с лопата, отдавна не съм се смял така
21
0
 
24
 
! Отговори
Хо преди 12 години
"Лукойл" с доза "британски хумор" ни съобщават,че ще ни цакат с тройка литър на разсъмване!
20
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И аз казвам като 7 !!! Бойкот на горивата. От вчера съм закотвил колата и АВТОБУС. Свиване на потреблението до минимум (бойкот на предлганата услуга) - ТОВА е истинският протест, който ще бъде усетен от Лукойл. А не като олигофренската история от миналата година - автошествия и прочие. Тези прояви първо повишиха консумацията на горива, и второ сгъбиха деня на хиляди обикновени хора, озовали се в задръстване и накрая - МИСЛИТЕ ЛИ, ЧЕ НА НЯКОЙ ОТ ЛУКОЙЛ МУ ПУКА ЧЕ ДЮДЮКАТЕ ПО УЛИЦИТЕ ????
19
0
 
17
 
! Отговори
Кремъл и Правец преди 12 години
С тези загуби Правешкия бос на Лукойл си купи резиденция на екзотичен остров и нова яхта.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ой завалиите
17
0
 
17
 
! Отговори
Ам ам преди 12 години
Да не би Мадридския крадец да е станал PR на Лукоил - направо повЕрвахме
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Събираме помощи за Лукойл смс на тел.111 и касичка на всяка бензиностанция,ще фалират завалиите....
15
2
 
41
 
! Отговори
3 кинта ! преди 12 години
Очаквайте скоро да снасяте по 3 кинта на литър. Това е положението. Купувайте по един Фелосипед и ще си правим гонки по новите магистрали на Бибитко :)
14
1
 
39
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Чудя се кому е необходима тази пропаганда и каква е целта? Да подлудите хората? Да им се подигавате ежедневно и да ги мачкате? То бива, то може, ама ми идва в повече! 26-ти съм на протеста! Мамицата им ***! На загуба продавали! ***! Ами да пращаме SMS "DMS LUKOIL"! А? Червеи долни! В Румъния на печалба ли сте, като нафтата е с 12ст. по-евтина от тук? Или ни подготвяте да се сринем психически и да стане нафтата 3 лева, газта 1.80! Ще играе сопата ми се струва...скоро...много скоро...
13
1
 
26
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Ха-ха-ха! Абе, хора, тези съвсем ни взеха за мезе бе! Бива ли така? "Горките те!"
12
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре бе!? Сега всички тези числа и проценти са показани по един такъв начин че да ни замажат очите. Цялата работа е такава че ни казват ето вижте с 28% е поскъпнал петрола а бензинът и нафтата само с 13% и 16% с което изкат да кажат гледайте ние мислим за народа. Да цифрите са верни ,но разликата е в това че преди началото на 2011 през 2010 година петрола имаше срив в цената и поевтиня до към 90 долара за барел което е към 30% ,а някои случайно да помни намаление с 30% на цената на бензина ????
11
0
 
32
 
! Отговори
:) преди 12 години
Горките мафиоти ще фалират :) Винаги съм смятал българите за наивни до глупост, но такива глупости и в България не вървят :)
10
0
 
46
 
! Отговори
Чичо Крокодил преди 12 години
А ние зареждаме с 99% загуба...
9
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЛУКОЙЛ е като СОФАРМА

Спонсорирани публикации