Следборсовата сватба на Зукърбърг – умен юридически ход

Не е ясно дали шефът на Facebook и булката са подписали предбрачен договор
Обновена: 21 май 2012 20:05 | 21 май 2012 20:05,
56
Следборсовата сватба на Зукърбърг – умен юридически ход
Щастливите младоженци приемат поздравления във Facebook. Снимка: Reuters

Женитбата бе умен бизнес ход, както и повратна точка в личния живот на шефа на Facebook Марк Зукърбърг. Моментът, избран за венчавката (ден след първичното публично предлагане на компанията), може да се окаже особено изгоден, коментират бракоразводни адвокати от Калифорния за Ройтерс.

Ако предположим, че двойката е подписала предбрачен договор, както правят повечето богати калифорнийци, то Зукърбърг и Чан са се договорили точно как да разделят активите, включително неговите акции във Facebook, в случай че в бъдеще бракът се разпадне. Дори без договор обаче моментът на сватбата ще помогне да се установи стойността на активите им при евентуална бъдеща бракоразводна битка, отбелязват адвокатите.

Говорителка на Facebook отказа да коментира дали двойката е подписала подобно споразумение. Зукърбърг и 27-годишната Присила Чан живеят заедно в скромна къща в Пало Алто, Калифорния, където и се венчаха онзи ден.

Двамата се срещат като студенти в Харвардския университет през 2004 година. Зукърбърг, който вече навърши 28 години, напуска колежа, за да работи по Facebook, а Чан остава и през 2007 година получава първата си диплома.

Работата на Чан, която е педиатър, става причина Facebook да създаде страница за даряване на органи. Неотдавна двойката пътува до Китай. Ако те бяха продължили да живеят както досега, Чан евентуално можеше да подаде иск за много по-голям дял от активите, включително за "парче" от неговите акции за 20 милиарда долара във Facebook, твърдят адвокатите.

"В Калифорния хората, които живеят заедно без брак, биха могли да претендират, че са имали споразумение да полагат съвместни средства и усилия", казва Робърт Блевънс, адвокат от Напа, Калифорния. Въпреки че се доказват трудно, "тези искове могат да станат наистина грозни", допълва той.

Блевънс се позовава на делото на Антъни Маглика, основател на компанията за фенерчета Maglite. През 1994 година съд в Ориндж каунти присъжда 84 милиона долара на приятелката на Маглика - Клер, която приема името му и живее с него 23 години. Въпреки че през 1998 година апелативен съд отхвърля това решение, по-късно жената успява да договори извънсъдебно споразумение за 29 милиона долара.

Още по темата

Същата логика - да се избегнат мъчителни съдебни битки - се взема предвид и при предбрачните договори. "Една от основните причини хората да сключват предбрачни договори е да се избегне касапницата, до която може да доведе разводът. По-добре е нещата да бъдат уредени предварително", отбелязва Гарет Дейли, апелативен адвокат от Оукланд, Калифорния.

Разделяне на активи

С предбрачните договори в Калифорния обикновено се определя как съпрузите ще разделят активите си при развод. Най-често двойката се отказва от правото да предявява искове, основани на законите за обща собственост, според които всяко имущество, придобито след сключването на брака, е обща собственост и при развод трябва да бъде поделено поравно. Калифорния е един от малкото щати, които имат закони за общата собственост. Повечето щати разчитат на правила за обективната подялба, които дават на съдиите по-голяма гъвкавост при разделянето на активите. 

В случая на Чан тя би могла да претендира за част от опциите и грантовете по акции на Facebook, придобити по време на брака, отбелязват адвокатите. Без предбрачен договор или ако такъв има, но Чан го е оспорила, тя би могла също така да преследва и акциите, които Зукърбърг е имал по-рано, ако твърди, че стойността им се е увеличила в периода на брака и това увеличаване пряко се дължи на усилията на Зукърбърг. Според адвокатите това се доказва трудно при компании, които се търгуват публично. "При организации с такива размери това няма да се случи", отбелязва Блевънс.

Все пак при подобен сблъсък Зукърбърг вероятно ще бъде улеснен от факта, че венчавката бе в деня след излизането на борсата.

"Стойността на компанията е абсолютно определена. По тази тема няма спорове", посочва Дейли. Ако моментът на сключване на брака съвсем случайно е толкова близо до първичното публично предлагане, то "това би било много приятно съвпадение", казва Блевънс.

Сватба след подобен успех на Зукърбърг вероятно е накарала двойката поне да обсъди предбрачен договор. "Ако се бяха оженили в колежа, това вероятно нямаше да им дойде наум", допълва друг адвокат.

Според адвокатите няма гаранции, че двойката е подписала договор, предвид дела за развод на богати хора като актьора Мел Гибсън и певеца Пол Маккартни, които са се отказали от предбрачни споразумения. Най-вероятно обаче Зукърбърг и Чан са подписали такъв документ, твърдят същите специалисти.

"Във всеки щат един богат човек е по-добре с предбрачен договор. Не мога да си представя Зукърбърг да се ожени без такъв", заключава Дейли.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе и ние сме алчни, ама все сме си бедни! Не става само с ядене... трябва и нещо друго
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И кое му е умното и кое е изгодното на този бизнес ход? Боже колко са прости някои... след 5 години акциите ще се търгуват по долар, пряко сили... Айде нема нужда да ми прехвалват еврейския балон фейсбук... Ще лапне пари от надутите акции еврейчето, след година може би и ще продаде основния пакет, а след 5 годин акционерите ще го духат... А маминия ще си джитка по Карибите и ще си харчи сладките лесни кинти, може би с нова жена... :)))
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вчера акциите на assbook са паднали с 13%... :D
28
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зукърбърг е добре препечелващо момче, но истинският богаташ е този, който подписва чека му.
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еврейски номера от евреин в името на парите,алчността е заложена в тях.
26
1
 
6
 
! Отговори
аз преди 11 години
60 човека харесват тази новина...яко!
25
3
 
9
 
! Отговори
Жоро-бг преди 11 години
Ама той акциите си ги има преди брака, така че не виждам какъв му е проблема, дано не му се налада да се разделя...
24
5
 
17
 
! Отговори
една преди 11 години
Абе какво ни занимавате с глупости? Какво ме интересува, че тия двамата се оженили?....Малко цинично, но тук преди време имаше едни, дето местеха.....къде ли са?
23
5
 
6
 
! Отговори
Гражданско състояние преди 11 години
Машалла! и булката и младоженеца са муцки от всякъде! Сега нега да се обясни на простите, къв е тоя, или тая, че ме занимавате с тях?
22
1
 
8
 
! Отговори
Texas преди 11 години
Еее младоженци, дано поне вие живеете хубав живот,че по света има и лошо.Айде ,че нема пари и честито,живи,здрави
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Балона се надува. надувайте момчета да стане на парчета! :))))))
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еврейски номера!!
19
1
 
7
 
! Отговори
РОКИ преди 11 години
ВСИЧКО Е ЯСНО НИКОЙ НЕ ИСКАМ ДА ОБИДЯ ...ВЪПРОСА Е ДА СИ НАМЕРИШ ЖЕНА МАЛКО ДА МУ МЯЗА НЕ ТОЗИ ИНДИАНЕЦ...ВСЕ ПАК НЕ РАБОТИШ В КОНСЕРВЕН ЗАВОД...МАЛКО ДА МУ МЯЗА НАЛИ ТРЯБВА ДА Я ПОКАЖЕШ НЯКЪДЕ НЯМА ДА ТИ СЕ СМЕЯТ...ЗА КОЙТО НЕ ВЯРВА ИМАТ ДОСТАТЪЧНО СНИМКИ В НЕТА ИДЕТЕ И ВИЖТЕ..НЯМА ТАКАВА КРАВА ПО ДЯВОЛИТЕ МИЛЯРДИТЕ
18
2
 
7
 
! Отговори
тираджията преди 11 години
Сега на булката и трябва топъл х... и студена бира юбре дебре
17
0
 
15
 
! Отговори
krasi преди 11 години
ako beshe bylgarin, shteshe da si vzeme za jena pop folk kifla, koqto shteshe da si lyska noktite i cql den da se chudi kakvo da si navre na onova mqsto.. ama choveka ne e bylgarin..i hodi na sreshta s obama po havaianas i ne go boli krastavicata... :))
16
3
 
34
 
! Отговори
Майничка преди 11 години
Абе хората са заедно от 10 години, обичат се, влюбени са...ожениха се. Кво веднага смятате активи и акции, ***. Не всичко е пари!
15
7
 
6
 
! Отговори
като гледам преди 11 години
не си подхождат
14
1
 
7
 
! Отговори
do 8 преди 11 години
Izvinqvam se za latinicata ,ama ne mojah da se sdarja ;-))Priqtel4e , ne e qponka :(( , kitaika e - tarculila se tendjerata ,namerila si pohlupaka!
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kрай на пушенето на обществени места!!! actualno/columnist/article/id/19/author_id/29
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този ми мяса на един колега пълен зубар от университета ... все като го видя и се сещам за него.