Следборсовата сватба на Зукърбърг – умен юридически ход

Не е ясно дали шефът на Facebook и булката са подписали предбрачен договор
Обновена: 21 май 2012 20:05 | 21 май 2012 20:05,
56
Следборсовата сватба на Зукърбърг – умен юридически ход
Щастливите младоженци приемат поздравления във Facebook. Снимка: Reuters

Женитбата бе умен бизнес ход, както и повратна точка в личния живот на шефа на Facebook Марк Зукърбърг. Моментът, избран за венчавката (ден след първичното публично предлагане на компанията), може да се окаже особено изгоден, коментират бракоразводни адвокати от Калифорния за Ройтерс.

Ако предположим, че двойката е подписала предбрачен договор, както правят повечето богати калифорнийци, то Зукърбърг и Чан са се договорили точно как да разделят активите, включително неговите акции във Facebook, в случай че в бъдеще бракът се разпадне. Дори без договор обаче моментът на сватбата ще помогне да се установи стойността на активите им при евентуална бъдеща бракоразводна битка, отбелязват адвокатите.

Говорителка на Facebook отказа да коментира дали двойката е подписала подобно споразумение. Зукърбърг и 27-годишната Присила Чан живеят заедно в скромна къща в Пало Алто, Калифорния, където и се венчаха онзи ден.

Двамата се срещат като студенти в Харвардския университет през 2004 година. Зукърбърг, който вече навърши 28 години, напуска колежа, за да работи по Facebook, а Чан остава и през 2007 година получава първата си диплома.

Работата на Чан, която е педиатър, става причина Facebook да създаде страница за даряване на органи. Неотдавна двойката пътува до Китай. Ако те бяха продължили да живеят както досега, Чан евентуално можеше да подаде иск за много по-голям дял от активите, включително за "парче" от неговите акции за 20 милиарда долара във Facebook, твърдят адвокатите.

"В Калифорния хората, които живеят заедно без брак, биха могли да претендират, че са имали споразумение да полагат съвместни средства и усилия", казва Робърт Блевънс, адвокат от Напа, Калифорния. Въпреки че се доказват трудно, "тези искове могат да станат наистина грозни", допълва той.

Блевънс се позовава на делото на Антъни Маглика, основател на компанията за фенерчета Maglite. През 1994 година съд в Ориндж каунти присъжда 84 милиона долара на приятелката на Маглика - Клер, която приема името му и живее с него 23 години. Въпреки че през 1998 година апелативен съд отхвърля това решение, по-късно жената успява да договори извънсъдебно споразумение за 29 милиона долара.

Още по темата

Същата логика - да се избегнат мъчителни съдебни битки - се взема предвид и при предбрачните договори. "Една от основните причини хората да сключват предбрачни договори е да се избегне касапницата, до която може да доведе разводът. По-добре е нещата да бъдат уредени предварително", отбелязва Гарет Дейли, апелативен адвокат от Оукланд, Калифорния.

Разделяне на активи

С предбрачните договори в Калифорния обикновено се определя как съпрузите ще разделят активите си при развод. Най-често двойката се отказва от правото да предявява искове, основани на законите за обща собственост, според които всяко имущество, придобито след сключването на брака, е обща собственост и при развод трябва да бъде поделено поравно. Калифорния е един от малкото щати, които имат закони за общата собственост. Повечето щати разчитат на правила за обективната подялба, които дават на съдиите по-голяма гъвкавост при разделянето на активите. 

В случая на Чан тя би могла да претендира за част от опциите и грантовете по акции на Facebook, придобити по време на брака, отбелязват адвокатите. Без предбрачен договор или ако такъв има, но Чан го е оспорила, тя би могла също така да преследва и акциите, които Зукърбърг е имал по-рано, ако твърди, че стойността им се е увеличила в периода на брака и това увеличаване пряко се дължи на усилията на Зукърбърг. Според адвокатите това се доказва трудно при компании, които се търгуват публично. "При организации с такива размери това няма да се случи", отбелязва Блевънс.

Все пак при подобен сблъсък Зукърбърг вероятно ще бъде улеснен от факта, че венчавката бе в деня след излизането на борсата.

"Стойността на компанията е абсолютно определена. По тази тема няма спорове", посочва Дейли. Ако моментът на сключване на брака съвсем случайно е толкова близо до първичното публично предлагане, то "това би било много приятно съвпадение", казва Блевънс.

Сватба след подобен успех на Зукърбърг вероятно е накарала двойката поне да обсъди предбрачен договор. "Ако се бяха оженили в колежа, това вероятно нямаше да им дойде наум", допълва друг адвокат.

Според адвокатите няма гаранции, че двойката е подписала договор, предвид дела за развод на богати хора като актьора Мел Гибсън и певеца Пол Маккартни, които са се отказали от предбрачни споразумения. Най-вероятно обаче Зукърбърг и Чан са подписали такъв документ, твърдят същите специалисти.

"Във всеки щат един богат човек е по-добре с предбрачен договор. Не мога да си представя Зукърбърг да се ожени без такъв", заключава Дейли.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
3
 
! Отговори
жое преди 11 години
Този на всичките си милиарди, тази ли намери?Да му се чуди човек на ума какви ще му бъдат наследниците - китайски евреи или еврейски китайци...И на всичкото отгоре и грозна...
50
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
при всички случаи ще се разпадне ...няма да мине много време..има ли много пари в един брак..се стига до там ..неизбежно е
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига сте ни занимавали с глупости! Пишете повече новини за Джеймс Уорлик - цялата държава трябва него да гледа и слуша! Бъдете отговорни граждани и изпълнявайте стриктно "препоръките" на негово превъзходителство!
48
3
 
4
 
! Отговори
до 52 преди 11 години
що само на американски третокласници им светват такива идеи, като е сбъркан капиъализъма?
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гледам му физиономията на тоя и осъзнавам, че капитализма е тотално объркана обществена система. Пълен ***. Не е измислил нито Менделеевата таблица, нито е открил нов физичен закон. Светнала му идея, която може да светне и на третокласник и е бил на точното място в точното време. Компания с 1000 човека персонал и 100 милиарда пазарна капитализация.
46
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя скапан *** на снимката ако го пребият някъде банкет ще вдигна. Аман от ***.
45
3
 
9
 
! Отговори
1 преди 11 години
Евреин миньор, шофьор на тир, автомонтьор - няма. А вие какво очаквате от еврейчето Марк?
44
4
 
6
 
! Отговори
тя преди 11 години
Е, с това започна асимилацията на Facebook от Китай. Така ,както стана и с Yahoo .Последната е вече 1/2 собственост на Китай. Чета коментариите Ви и се смея. Защо мислите ,че Харвард е някакво ВЕЛИКО учебно заведение??? Защото така искат да Ви внушат или ??? В САЩ има една акадения в която се учат и завършват само ЕЛИТА на света. Такива като любимия Ви , Харвард и разни други са като селски сбирки. Отворете си очите. И в България има прекрасни университети. Качественият материал го няма
43
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това семейство е на светлинни години пред *** плюващи в този мега див и дебилен сайт!Щастлив живот на младото семейство!
42
4
 
25
 
! Отговори
НРЦ преди 11 години
И 2мата учат в харвард, но тези нашите форумджии тука, завършили 35 СОУ,не могат да пишат грамотно, не знаят въобще какво се случва около тях и им викат *** ахахаха.. вземете се стегнете малко. То е ясно,че не можете да постигнете нищо подобно като тези от снимката, че даже не можете и да оцените.. Жалки сте с вашата омраза и непрестанен хейт..
41
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човека си е изкарал парите честно. Повечето от ване знаят елемнтарна математика :)***, а коментирате ха ха ха
40
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поздравления за младоженците, аз за неудачниците една дъвка от радиото.
39
1
 
9
 
! Отговори
от харвард е все пак преди 11 години
и е американка, а не китайка. а иначе китайките са доста по-умни от японките. ако са сключили предбрачен договор, едва ли ще го изяде. не съм съгласен с нищо от казаното от теб.
38
0
 
2
 
! Отговори
Drug преди 11 години
Oshte edin umnik si nameri yuridicheski majstor(kat)a...
37
3
 
12
 
! Отговори
Българи.. преди 11 години
Леле какви *** пишат тук.. то бива бива омраза и простотия ама.. ето заради такива *** ме е срам,че съм българин.. Само хейт и нищо друго.. супер сте късогледи и нискочели, ще си отидете от тоя свят и даже и децата ви няма да ви споменават, за разлика от г-на и г-жата на снимката.. Живеем във време, в което една идея може да ти донесе милиони, милиарди.. Евала на тези, които могат да го постигнат.. жалкото е ,че някои дори не могат да го оценят
36
13
 
8
 
! Отговори
това е сащ все пак преди 11 години
г-жа зукърбърг е китайка, а не японка и не е точно "умна" от гледна точка на спора за "умните" и "красиви" жени в коментарите.Тя не е и педиатър,както я пишат,защото завърши университета преди няколко седмици - има години, докато почне да практикува.Просто средно посредствена кифла от средната класа, но нърд като този едва ли може да се е надявал на друго.И ако си мислите, че тази няма да го изяде с парцалките при първа възможност и да го обере до шушка, много се лъжете - това е САЩ все пак
35
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тия нърдове никога няма да се разведат. На този мечтата му за приятно изкарване е да седи пред компютъра, ако ще трилиони да има. Същия като оня хамстер гейтс. А мишките отсам и оттам океана с какви глупости се занимават, не е истина просто
34
0
 
12
 
! Отговори
умен преди 11 години
Днес акциите на фейсбука са паднали с 18% на насдак. Честито на закупилите балъци хахахахах
33
4
 
7
 
! Отговори
е не преди 11 години
баси грозните младоженци. не мога да преценя кой е по-смотания. в такива случаи винаги подозирам неква сделка. иначе няка как. то да хванеш единия да удариш другия. тва на нищо не прилича.
32
2
 
6
 
! Отговори
DOKTOR KOLEV преди 11 години
vmesto da plqka nared kat svoboden agent sq 6e izneverqva ne e hubavo taka

Спонсорирани публикации