Търсят се 5 млн. лв. за заплати и ремонти в "ОЦК- Кърджали"

Дължимата сума за възнаграждения възлиза на 1,7 млн. лв.
Обновена: 22 май 2012 21:20 | 22 май 2012 21:20,
27
Търсят се 5 млн. лв. за заплати и ремонти в "ОЦК- Кърджали"
Снимка: БТА

 Необходими са между 4 и 5 млн. лева за да може "ОЦК - Кърджали" отново да заработи, заяви председателят на Федерация „Металици” Васил Яначков.

На въпрос за хода на преговорите с нов инвеститор синдикалистът отговори, че на този етап все още няма напредък. Той допълни, че ако не се осигурят посочените средства, „Оловно-цинковият комплекс“ ще продължава да бъде неатрактивен за всеки сериозен инвеститор.

Синдикалистите предлагат една от двете банки кредитори - Първа инвестиционна банка или БНП Париба, да отпусне кредит, за да се изплатят дължимите заплати на работниците, да се направят ремонти в предприятието и да се осигурят нормални условия за работа.

Беше съобщено, че дължимата сума за заплати и осигуровки досега е около 1,7 млн. лева, като само за  февруари средствата са 350 хил. лв., а за март и за април - по 400 хиляди лева.

На въпрос за евентуален фалит на "ОЦК - Кърджали" Яначков отговори, че няма как това да се случи, тъй като размерът на дълготрайните материални активи на предприятието е по-голям от задълженията му.

В момента в предприятието работят 484 човека, а от март месец насам са напуснали 103.

Яначков бе категоричен, че без заплащането на заплатите на работниците за последните три месеца, както и дължимите осигуровки, няма как "Оловно-цинковия комплекс" да заработи с пълна сила. 

Междувременно областният управител Иванка Таушанова заяви пред БТА, че "Силезия" АД не е инвеститорът, с който се водят преговори за ОЦК. 

Таушанова каза, че става дума за друга фирма, която има желание да развива дългосрочно производството в завода, но допълни, че на този етап името й не може да бъде оповестено заради коректността на търговските преговори.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: ОЦК-Кърджали
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уорлик да дари малка част от комисионната, получена от Шеврон и готово!
8
1
 
2
 
! Отговори
Безпартиен преди 11 години
Оня ден нашият примиер ни открива улица за 2 млн лева в Габрово ,а хората стоят гладни на улицата защото нямало 1,7 млн кой да покрие заплатите!Май на това правителство наистина ще му излезне прякора "Хасфалтовия кабинет на Борисов" .Никога доходите не са били замразявани за 4 години ,при инфлация на стоки и услуги 50% от 2009-а насам!Това е Геноцид по еврейски РАН-ЪТ модел!
7
1
 
3
 
! Отговори
Еколог преди 11 години
Няма ОЦК - няма проблем.... няма заплати ... няма виновни
6
1
 
3
 
! Отговори
Йоанна преди 11 години
Вместо турци и катарци, защо богаташите не инвестират и не развият производството? Къде са всичките откраднати милиарди, докарайте ги в България, ако не знаете как се прави икономия има хора които знаят, те ще ви покажат? По този начин ще изкупите частица от греха си пред народа.И ако не го правите, то е може би защото ви е страх...
5
1
 
9
 
! Отговори
Той е преди 11 години
Между другото, обръщам се към пишещата тук аудитория! Не забелязвате ли, че когато има тема, засягаща властимащи и олигархия( което е едно и също), и има множество негативни коментари и изказвания, темата скоропостижно се потулва и изчезва от сайта! А виж, за некви незначителни тъпотии, писаниците стоят със седмици! Днес.бг,ако наистина се имате за журналисти,а не платени драскачи на мафиотите, не правете повече така, ставате жалки!
4
2
 
10
 
! Отговори
Той е преди 11 години
Като се се свали от власт тая бандитска шайка, наречена ГЕРБ, и дойдат истински патриоти, и се вкарат в затвора всички Захариевци, Борисовци, Цветановци, и прочие ***, с пълна конфискация на заграбеното от тях, не 5 милиона, а 5 милиарда ще се намерят, и то само на първо време! Всичко друго са шменти-капели!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Де ги търсите, че и аз да ида да търся, понеже и на мене ми трябват малко ?
2
3
 
3
 
! Отговори
Кольо Добичето преди 11 години
Отде ша дойдат 5 млн. - ами играйти тото уе, щото който играй пичели, а койт' ни играй ни пичели :) и без туй цялата пародия си е ...
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не може ли като се откирва нещо да не се купуват ленти за рязане ? Така, според мен, ще се спестят много пари .