Приеха "амнистията" за незаконните строежи преди 2001 г.

Общините ще имат правото да застрояват без общи устройствени планове до 2016 г
11 окт 2012 15:17, Петя Славова
46
Приеха "амнистията" за незаконните строежи преди 2001 г.
Снимка: Reuters

Незаконно изградени до 31 март 2001 г. постройки, които обаче отговарят на законовите изисквания, няма да бъдат премахвани и няма да се налага забрана за тяхното ползване, предвиждат промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), които депутатите приеха окончателно.

Такива имоти мога да бъдат обект на прехвърлителни сделки, но за това ще се изисква специално удостоверение от органите, които са овластени да одобряват инвестиционните проекти, записано е още в закона.

Строежите ще се узаконяват от собственика на земята, лицето, на което е учредено право на строеж, или лицето, което има право да строи в чужд имот, предвиждат още поправките.

За т. нар. „амнистия“ на незаконните строежи още преди няколко месеца заговори регионалният министър Лиляна Павлова. Според досегашните разпоредби „амнистията“ важеше за строежи без разрешителни, изградени преди 7 април 1987 г.

Строителството в градовете

Още миналата седмица депутатите решиха процесът по одобряването на подробните устройствени планове, разрешителните за строителство и контрола върху законността и изпълнението на строежите да се концентрира в местните власти, след като гласуваха промени в закона, с които се разделят правомощията на общините и на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

Кметовете по места ще отговарят за градежите от четвърта до шеста категория, в които влизат обществените сгради до 1 000 кв. м, жилищните сгради и други леки постройки. Досега градоначалниците издаваха разрешителните за строителство на такива сгради, но само строителният контрол имаше правото да ги събаря, ако са незаконни.

С влизането на поправките в ЗУТ в сила строителният контрол ще носи отговорност само за обектите от национално значение, които попадат в първа, втора и трета категория на строежите.

Същевременно се предвижда застрояването в градовете да продължи и без общи устройствени планове на общините, на базата на одобрени подробни устройствени планове на отделни парцели и имоти.

Отговорността – концентрирана в местните власти

Общинските съвети освен това сами ще решават дали да има по-големи отклонения от допустимата в закона плътност на застрояването. На общините се прехвърля и отговорността да одобряват подробните устройствени планове за строителство в курортите.

Общините обаче ще имат правото да застрояват без общи устройствени планове до 2016 г., предвиждат поправките в закона. Ако след изтичането на заложения в нормативния акт срок не са одобрени градоустройтсвени планове, няма да се разрешава строителство в населени места извън зоните в регулация.

Държавата пък се задължава всяка година да отделя финансов ресурс, за да подпомага общините за възлагането и изработването на общи устройствени планове, тъй като две трети от тях нямат такива. В бюджета за 2013 г. обаче такива средства не са предвидени.

За сметка на това кметовете, които в шестмесечен срок от влизането на измененията в закона в сила не внесат предложение в общинските съвети за започване на процедура по изработване на общ устройствен план, ще им бъде налагана глоба в размер на 10 хил. лева.

Още новини от бизнеса, прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Ива преди 11 години
С тази амнистия се потвърждава, че не е нужно да се спазват законите. Затова се пие, слуша се чалга и се теглят кредити за щяло и нещяло. Живее се ден за ден. Защо да се пръскат пари, време и нерви, за да преминеш през цялата бюрократична машина, за да се сдобиеш с заветното удостоверение за ползване, след като след време ще ти го предоставят без много да се потиш.
40
0
 
0
 
! Отговори
маргарита пешева преди 11 години
в края на мандата на правителството се гласуват лобиски законидосега успявахме да спрем застрояването между блоковете сега вече кметът на всеки районв софия който е от герб ще пришпори старта на строителството за да не може следващотоправителство да го спре пригответе си 5000 лв за остъклените балкони ако не искате дави ги махнат изтеглете си парите от банките докато е време
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За какво се правело? Ами за да се узакони имуществото на разни цар кировци и всичките им производни. Б..ти държавата това не е истина. Вместо да кажат бутаме всичко незаконно те "панелните тераси били незаконни" ,а палатите на тоя и ония амнистия.
38
0
 
11
 
! Отговори
khristova преди 11 години
Да узакониш незаконен строеж , означава да признаеш безаконието, да не се съобразяваш със свещеното право на собственост на засегнатите . Къде го има това ?И при бушмените правото на собственост е свещено.Боже , в каква държава живеем?
37
0
 
2
 
! Отговори
khristova преди 11 години
Защо не ми публикувахте мнението.Какво ви притесни ?
36
0
 
5
 
! Отговори
П.С.Ц преди 11 години
Нагли, по-нагли, най-нагли, ГЕРБ. Събориха няколко къшурки 2 на 2 метра, но сега ще узаконят хотели и прочие. И другия закон до 2016 познайте защо. Защото ще загубят катастрофално парламентарните избори, но нали кметствата са техни ща се зобат още.
35
1
 
4
 
! Отговори
7 преди 11 години
Узаконяването предполагам,че ще се плаща може би ще има някакви такси глоби.И как такакметството ще строи без устройствен план.Харесва им нечие парче терен,и казват тука щестроим еди какво си и ти взимат земята.И защо този закон важи зо 2016г.?Прилича ми награбене на всичко хубаво което е останало.
34
2
 
4
 
! Отговори
Гладна архи тетка преди 11 години
Очаквам да се окаже, че строителният бум е бил не през 2007 година, а през 2000г.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи де-що има незаконни кръчми по планините и морето ще излезе, че са законни?
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Можеха и до 2021 да направят амнистия, ама не се сетиха. А какви ги обещаваха само!
31
1
 
4
 
! Отговори
до бумеранг преди 11 години
Извинявай, ама до сега няколко пъти даваха възможност да се узаконят незаконни постройки - до 2004г. Тия по селата и малките градчета къде спят. Тази промяна сега хич не е заради селата и градчетата, а е заради някой намазан! Плюс това ще трябва да обезщетят тези, на който вече бутнаха бараките,т.е. нови разходи за държавата и нови приходи в нечии джобове...А й защо ще дискриминират тези строили след 2001 тогава,да узаконяват всичко,да не го протакат,то е ясно вече че така ще бъде.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
pak ni go podadoha nashite politici
29
2
 
10
 
! Отговори
бонуси преди 11 години
Предизборни бонуси! Как ще им разрушат сградите, после кой ще гласува, ама иначе данък лихви искат да има! Аз педлагам данък живот да се плаща, дори и нищо да нямаш да плащаш затова, че си се родил...ама то пък един живот в нашата мизерна държава....
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХАХАХАХАХАААААААААААААААА-ЯКА ДАЛАВЕРА СИ УРЕДИХА ***-***-ДО ПОСЛЕДНО КРАЖБИ И ДАЛАВЕРИ!!!!!!!!!!!! ХОТЕЛИ-ВИЛИ-ПАЛАТИ--ВСИЧКО УРЕДЕНО-*** ЛИ НИ ПРАВЯТ ТЕЗИ!!!!
27
2
 
7
 
! Отговори
бумеранг преди 11 години
Обяснявам за ***. 99 % от къщите по селата и 90 % от къщите по малките градчета нямат акт 16, т.е. смисъла на закона, в случая ЗУТ, те са незаконни. Ето за тези обекти става въпрос. Разбира се ще има и тарикати, които ще се възползват да узаконят незаконни сгради.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как го вижда аз това. Чиче, от село, иска да си продаде къщичката, за мижави пари. Ама документите, строителните книжа ги хванала липсата, както у дома му, така и в кметството. Въпреки, че десетки години е плащал данък сгради. Ползвал ток и вода, към които доставчици не може да бъде присъединен без Акт 16. Трябва да мине цялата процедура, по смисъла на ЗУТ, за да получи разрешение за ползване. Взел при продажбата, дал за узаконяване и ще е на нула.
25
6
 
18
 
! Отговори
9689 преди 11 години
Ето това е закона-Плевнелиев,узакониха му вилата.А ние ще лапаме мухии ще цъкаме за поредния мутренско лобистки закон.
24
6
 
15
 
! Отговори
Уплашен преди 11 години
ГЕРБ-егати *** сте!
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига бе, стига с тези измишльотини. За да е всичко точно там трябва да седи 1990 г., а не 2001 г.. Но разни депутатчета и други мошеници ще трябва да изгорят и те. Вече ми се повръща от всичката гадория и простотия.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво, Лиленце, бех се притеснил за лифтовете, хижите и хотелите. В общината са изгладнели, РДНСК ще ме фанат друг път.

Спонсорирани публикации