Няма опасност от газова криза, успокоява Добрев

Икономическият министър отвърна на газовата тирада на Кунева
13 ное 2012 18:31, Бойчо Попов
54
Няма опасност от газова криза, успокоява Добрев
Добрев е убеден, че цаната на газта ще падне още. Снимка: БТА

Няма никаква опасност от повторение на газова криза от 2009-а година, тъй като до четвъртък на обяд ще бъде сключен новия договор за доставка на газ. Така на извънреден брифинг икономическият министър Делян Добрев коментира изказването на Меглена Кунева, според която страната ни е изправена пред опасността от повтаряне на газовата криза.

Проектът "Южен поток" и новият газов договор, който трябва да влезе в сила от януари, са били обсъдени на днешното извънредно заседание на Пакта за индустриална стабилност. Въпреки че двата проекта принципно не са свързани, и министърът, и представителите на индустрията са убедени, че България може да използва обвързването си с "Южен поток", за да договори по-изгодни цени за газа.

„В международен план е доказано, че подобни проекти са основание за преговори с доставчика и договаряне в дългосрочен план на по-ниски цени, защото "Южен поток" е дългосрочен проект“, заяви Васил Тодоров, който представлява БТПП в създадения през май Пакт за индустриална стабилност.

„Проектът Южен поток е много важен за България, тъй като той в ситуация на много сериозна икономическа криза ще донесе на страната сериозен ресурс, ще се откриват работни места и поминък“, добави и представителят на КРИБ Кирил Домусчиев. „Сега е моментът да се преговаря с руснаците и да се търси по-добра цена, при положение че се договаря толкова важен проект“, добави още той.Hidden Field

„Преговорите с руската страна продължават и през следващите два дни до четвъртък на обяд, когато се очаква да бъдат подписани договорът за доставка на газ и окончателното инвестиционно решение за проекта Южен поток, каза Добрев.

Министърът коментира и изказване на говорителя на руския газов гигант „Газпром“ Сергей Куприянов, според който отстъпките в цената са договорени отдавна, а в момента София и Москва разговарят само по „процедурни въпроси“. „Договорени са само цените до края на годината и те са с 11% по-ниски от предишните, като влязоха в сила със задна дата от април“, поясни Добрев.

„Това, в което сме сигурни, е че най-малкото ще ползваме получената вече отстъпка от 11 процента в цената за тази година, но продължаваме да преговаряме за по-добри условия,“ каза още той.

В хранилището в Чирен в момента има нагнетени 380 млн. куб. метра газ и дневно оттам можем да черпим по 4 млн. куб. метра, така че там газ има за поне 90 дни, коментира още министърът във връзка с изказването на Кунева. По-рано днес лидерът на "България на гражданите" заяви, че българската индустрия може да остане без газ от януари, защото липсва подписан договор за доставки на синьо гориво от началото на следващата година. Според нея има "извиване на ръце" - или България да подпише за Южен поток, или няма да има договор за газ.

Министър Добрев обаче е убеден, че новият договор за доставка ще е по-изгоден за България от сега действащия и затова не е нужно да се нагнетява повече газ в хранилището в Чирен на по-високите в момента цени.

Освен това страната ни нямало да загуби средства от доставките на газ, защото договорът за транзит на газ от Русия през България е действащ до 2030 г. и приходите от него няма да бъдат загубени, дори и да се смени входната точка на транзита. „Ако цената на транзита по Южен поток е по-ниска, то България ще бъде компенсирана, така че приходите да не са по-ниски“, коментира икономическият министър.

В момента страната ни получава по 157 млн. лева на година от транзитни такси.

Договорът за доставка на природен газ ще бъде шестгодишен и това ще е напълно достатъчно, защото след това за страната ни ще има и други варианти, като най-перспективен е добивът на собствен газ от блока "Хан Аспарух" в Черно море, коментира още министърът.

В момента страната ни доставя природен газ на средна цена от 478 долара за 1 000 кубически метра, след като договори отстъпка от 11%. Заради намалението на цената страната ни ще спести около 70 млн. долара до края на годината.

Сега България продължава да получава газа чрез три фирми посредници - „Газпромекпорт“, „Овергаз“ и „Винтерсхал“. Според Добрев обаче въпросът за отпадането на посредниците е почти решен.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: делян добрев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
газовата криза се решава с 2-3 шамара, не разбирам защо се вълнуваме. остана само Путин да дойде в София, ама го е страх.....
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
vinovnici za zatvariane na kozlodyi caria kyneva kostov raboteshti za evreiski grypirovka tva tvardiat razyznavaniata ne sa predatelite na balgaria 2 3 xil.choveka .koito ychastvat v grypirovki i se ypravliavat ot stryktori izvan stranata.
41
0
 
1
 
! Отговори
АЛО преди 11 години
ТО ПРОБЛЕМА ИДВА / *** С *** / НА Б Б *** / ОХ ПОСЛУШНОТО МОМЧЕНЦЕ/А СЛЕД ИЗБОРИТЕ КО ША ПРАВИШ ААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Беров, Костов, Кунева, Царя ... всички са виновни за затварянете на 1-4 блок на АЕЦ Козлодуй.1) Беров - За да вземе малко парички2) Костов - за да хо похвалят (той подари и мариците на американците)3) Кунева/Царя за да си приключи по бързо "капитулацията" на България пред новата Империя EU4) Приемането на еврото -> България трябва да даде 6 МИЛИАРДА ЕВРО .... като могат да нарастнат до 15 МИЛИАРДА ЕВРО!!!
39
0
 
1
 
! Отговори
Лонсдейл преди 11 години
Имайки предвид какви сътресения Кунева причини на българската енергетика, не смятам че трябва някой да обръща внимание на преструвките ѝ че се опасява от газова криза.
38
0
 
2
 
! Отговори
Мелиса преди 11 години
Разбира се че няма опасност от газова криза. Кунева се опитва да създава излишно напрежение. Какво, да е би тя ще тръгне да ни се притич1ва на помощ като остана едничка надежда ? Опазил ни Господ.
37
1
 
3
 
! Отговори
Iva Hikova преди 11 години
Меглена Кунева и тя хвърля димни завеси само и само да е в центъра на събитията и да си прави ПР. Видяхме я и нея колко силна е в преговорите и каква стройна визия относно енергетиката имаха цялото правителство на царя - ще има Белене, няма да има Белене... ама затворихме набързо двата блока в Козлодуй.
36
1
 
2
 
! Отговори
Dobrev преди 11 години
Кунева явно вече има и ясновидски способности. В последно време прави изключително лошо впечатление с изказвания от сорта - ако сега еди какво си, то... Интересно къде бе тази аналитична мисъл у нея кога бе еврокомисар и евродепутат и защо не си зададе тези въпроси по отношение на реакторите в Козлодуй?!
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
34 стига пръскал зловонни пруски чевен лайнарино , колкото и да те е яд Щатите ще се оправят , ти никога няма да се опарвиш нещастнико долен.
34
0
 
3
 
! Отговори
asen преди 11 години
От сутринта чета, криза с *** няма да има, Няма опасност от газова криза, няма опасност от не знам какво,Май положението е трагично.
33
0
 
4
 
! Отговори
Илияна преди 11 години
Едно време, когато Кунева продаде интересите на България затваряйки мощностите на атомната централа в Козлодуй, нямаше кой да я обвинява, всички някак си от нейното продажно правителство тогава и партия, я подпираха, а тя самата не изпитваше никакви угризения. Те положи основите на енергийната зависимост на България и показа колко бързо можем да клекнем на претенциите на големи държави като Франция. Разбираемо, все пак взе тлъст хонорар от френската БНП Париба за това.
32
0
 
2
 
! Отговори
lelia_marche преди 11 години
Тя Мегленчето колкото да ни вдигне на пожар и да привлече внимание се изказва, понеже вече всички джокери под ръкава й свършиха и сега започва да сочи с пръст като Вожда този и онзи за щяло и нещяло, а не предлага нищо нито, като решение, нито като алтернатива. За мен тя си остана комунистическата кукла на конци, а и честно казано, втори Бойко не ни трябва, който да посочва греховете на хората.
31
0
 
0
 
! Отговори
провинция преди 11 години
"Голям праз ,че за софиянци няма да има руски газ". Да ходят да си "докарат" американски.Това ли е най- големият проблем на България ?
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А какво да кажем за селското стопанство, което съсипа Меглена Кунева, като договори най-ниските субсидии за родното селско стопанско производство - едва 25 процента от това, което вземат колегите на нашите в останалите страни от Европейския съюз. И тази жена, за която ясно се разбра, че има номенклатурно минало с фамилията Кунева-Пръмова иска да печели властта...
29
0
 
3
 
! Отговори
twin_peaks преди 11 години
Кунева хич да не дава акъл какво да се случва и какво да не се случва. Тя направи така, че сега да нямаме нормална атомна енергетика, като не си мръдна пръста изобщо да направи нещо за да не затворят 3ти и 4-ти блок на атомната ни електроцентрала. От тази гледна точка смятам, че тя няма право да се обажда по каквито и да било теми, свързани с енергетиката.
28
1
 
0
 
! Отговори
До 28..продължение преди 11 години
....платени драскачи като тебе. Колко са прости в цяла западна европа да забранят шистите, само Полша ги разреши само на хартия за да извива ръцете на Руснаците за по-добри цени и скоро и те ше се откажат от суперизгодния добив! Сащ ше настигнат и надминат по добив Руся, ама друг път, вземи се поинформирай малко за истинските цифрички и числа, скоро и тоя балон ще се спука, кофти е пак че ла*ната вътре в него него ще ни опръскат доста! До 4 години я САщ няма да ги има , я нас ....
27
2
 
0
 
! Отговори
До 28 преди 11 години
***, нали за тва измислиха шистите, да могат да крият скъпите и токсични химически отпадъци от експанзията за която говориш! Добивът на шистов газ си е прикрито отърваване от химически отпадъци, получения газ е страничен ефект от това. Как мислиш, защо коктейла от химикали е все още търговска тайна ... или поне част от него, сигурно го пазят в тайна , да не може бай Пешо от Долно-Нагорнище да не крадне технология и да почне сам да дупчи с техника за милиони! Аман от промити мозъци и платени..
26
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
Единственото решение е Drang nach Osten.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде и този бушон ( Д. Добрев ) в инсталацията на ГЕРБ изгоря.
24
0
 
1
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Дано няма газова криза , че камерите не могат да работят с Маришките въглища !

Спонсорирани публикации