Фермерите притеснени от фалити

В големите вериги едва 15% са български продукти
18 яну 2013 20:08,
43
Фермерите притеснени от фалити
Снимка: архив, Булфото

Производителите на плодове, зеленчуци и месо са изправени пред фалити. За това алармираха от Националната асоциация на земеделските производители по време на конференция в Пловдив.
На форума бяха коментирани промените в общата селскостопанска политика за новия програмен период (2014-2020 г.) и в бюджета за земеделие.

Във финансовата рамка е предвидено директните плащания за площ за българските фермери да се увеличат. Досега родните фермери получаваха 55% от размера на субсидиите на земеделците от старите страни-членки в Европейския съюз. 30% от директните плащания обаче ще бъдат заделени за екомерки в земеделието.

„Те ще бъдат определени в законодателството и при неспазването му фермерите ще губят пари”, коментира пред Dnes.bg проф. Светла Бъчварова.

„Българските производители на плодове, зеленчуци и месо са в критично състояние и промените в бюджета ще бъдат решаващи за тях“, заяви пред журналисти евродепутатът Ивайло Калфин.

Има предложение на Европейската комисия да се сложи таван на директните плащания, който ще засегне големите производители, но е спорно дали това предложение ще бъде прието окончателно.

„Фалити винаги е възможно да има, защото парите не достигат”, каза пред Dnes.bg председателят на Националната асоциация на земеделските производители Ангел Вукодинов.

Фермерите са притеснени и от факта, че в големите вериги се продават едва 15% български продукти, заради тежките условия, които се поставят на производителите. 80% от месото и 70% от плодовете, продавани у нас, са вносни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ НИ ОГРАБВА! преди 11 години
ДОБИВ НА ЗЛАТО 5 000 КГ ЗА 2012 ГОД. КОЕТО ПРАВИ ОКОЛО 500 000 000 ЛЕВА ЗА КАНАДЦИТЕ! 96 000 000 ЛВ ПОЛУЧАВА ХАЗНАТА ОТ КОНЦЕСИИ ЗА 2012 ГОД. ОТ ТЯХ 30 % ДА Е ОТ КОНЦЕСИЯТА ДОБИВ НА ЗЛАТО НО МИСЛЯ ЧЕ СУМАТА Е ЗНАЧИТЕЛНО ПО-МАЛКА ТА СЕ ПОЛУЧАВА ОКОЛО 28 000 000 ЛВ В ХАЗНАТА! Т.Е. БЪЛГАРИЯ Е ОГРАБЕНА С 472 000 000 ЛВ ОГРАБЕНА Е С 472 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА ЕДНА ГОДИНА - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ И БОЙКО БОРИСОВ ПЛЕЯДА ПРЕДАТЕЛИ КАТО ТОЯ НА СНИМКАТА!!!!!! ГРУБИ НО ВЕРНИ СМЕТКИ! Сигнализирахте за неуместен коментар
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква промишленост?! Произведеното на село ли наричаш промишленост?
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По принцип купувам основно стоки произведени в България, но никога храни от България! Цялата ни хранителна промишленост бълва химикали и всякакви ***, но не и качествени храни!
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като се произвеждат само ментаци ще фалирате разбира се, така ви се пада. От години не мога да намеря свястно сирене и кисело мляко, да не говорим за отвратителните колбаси които ни се предлагат.
33
0
 
1
 
! Отговори
D-R CIC преди 11 години
ONQ DEN SI KUPIH BG MESO. I TO BEZVKUSNO KATO ARJENTINSKOTO I RUMANSKOTO, NO PO-SKAPO. E SHTO TOGAVA DA GO KUPUVAM???????????????????????D
32
0
 
2
 
! Отговори
петя преди 11 години
Трябва да се насърчава българското.Купуваме вносни стоки от чужди вериги,те ни изнасят парите навън,а ние се жалим после,че няма работни места.
31
0
 
1
 
! Отговори
Democracy $! 2013! преди 11 години
Да Гласуваме за Този, който въведе Пряка Демокрация. Гражданите Трябва да имат Възможност да гласуват за всеки по-важен въпрос,защото от това зависи Тяхното Бъдеще ( както е в Швейцария). Референдуми му е майката, но за Всичко, а не само за Белене. Тогава избори ще има Всеки месец, и политиците ще са Принудени да ни обясняват подробно, и да ни ухажват постоянно, а не както е сега, 4-5г. лапане, пък после "Потоп", но за Гражданите, a не за Тях(представителните Политици)! Да видим дали после ще има изказвания, че бил лош мат'ряла...!
30
0
 
2
 
! Отговори
Who is next? Why?$ преди 11 години
На бедните хора не им достига много, на алчните - Всичко.Няма значение дали сТЕ се продали или са Ви купили - все ще трябва да си го отработите Като ***.Когато Ви набиват нещо в главата,обикновено Ви изкарват Акъла.И Важните Клечки са от дърво.Утре, утре, винаги Утре и така минава Животът за Теб.Търговците и ПолитициТЕ продават това което не са Направили,крадците и ПолитициТЕ - това което не е Тяхно,проститутките,ПолитициТЕ и ЖурналистиТЕ - това което Не Би Трябвало да Продават.Кой още Твърди,че светът не се крепи на Търговията?
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
как да купувам български колбаси,като са отвратителни
28
0
 
2
 
! Отговори
фермер преди 11 години
Иначе много ги бива политиците да говорят по- телевизиите как щели да оправят сектора. Обаче лозето иска мотика, а не политика. До кога ще чакаме нашите продукти да навлезнат по- осезаемо в търговската мрежа?
27
0
 
3
 
! Отговори
hehee преди 11 години
нашенските продажни политици направиха поредния ГОЛЯМ фал с тези чуздестранни вериги.в западна европа няма да видите такъв магазин/с малки изключения/в градовете.всички те са в покрайнините.защо ли?ами хората са стигнали до извода,че тези хипер маркети ще убият малките магазини и ще оставят много хора без доходи.втората много важна точка е,че законово тези магазини са ДЛЪЖНИ да продават до 75% стоки местно производство.май не са глупави и продажни западните политици.мислят за хората си хората.
26
0
 
2
 
! Отговори
do 27 преди 11 години
Ти ако си мислиш че в България нещо е по-екологично дълбоко се лъжеш.. Печалбата е над всичко и тук пълнят зеленчуците с не по-малко *** от където и да е.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно са те пасли и си знаеш.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
фермер, чиито стада си пасат на воля в планината------------------ Какъв фермер, ***...ти знаеш ли на кое се казва ферма? Ако стадата му си пасат на воля, това е обикновен говедар.
23
0
 
2
 
! Отговори
коста-производител преди 11 години
Същото и до 26
22
0
 
4
 
! Отговори
коста-производител преди 11 години
До 24-Яж им на турците,гърците и македонците моркова и краставицата ,гарнирана с 2 домата...Не се учудвайте за нарасналите онкологични и др. заболявания...Честно казано мене ми е съвестно да торя продукцията си с до 150-200кг изкуствен тор-все пак и аз съм баща...Едва ли на някой в Турция,Гърция или Македония му дреме на дедовия с какво храниш децата си или какво яде българина.Помислете...
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Винаги търся българското. Химии и пластмаси на децата си не поднасям. Месото го купуваме от фермер, чиито стада си пасат на воля в планината и със сигурност не е двайсетина годишно застояло аржентинско. Доматите от село не могат се сравни по вкусови качества с никой вносен ***. Лъскави ябълки, без едно петънце по тях, не купувам. Българските земеделски стопани заслужават по-високи субсидии.
20
3
 
1
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
Ходи си купи български домати от пазара. Да ти набутат половината ***. Да протече още докато ги носиш. Аре мерси. Предпочитам си турските от Била.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Търсете български стоки!!!!!!!!!! !Мислете за здравето си и не купувайте салами по 1 лв килото!!!!!!!!!!!
18
0
 
3
 
! Отговори
Marry_Jane преди 11 години
До 15. Ти или си пълен *** или просто не живееш на тази планета.Айде сравни един български домат с един турски,нашите са сочни и сладки,докато техните са сухи и безвкусни.Плюете и мразите всичко българско,ядете макдоналдс и краставици пълни с химии,купувате си изцедено мляко по 2 лева литъра,при 80 ст. натурално краве българско,примери много.Лошо ни се пише с такива като теб...

Спонсорирани публикации