Бобева обеща промени за събирането на приходите

Ситуацията никак не е весела, коментира вицепремиерът
Обновена: 29 окт 2013 14:41 | 29 окт 2013 12:18,
21
Бобева обеща промени за събирането на приходите
Даниела Бобева Снимка: архив, Булфото

Ще има радикални промени в данъчните и митническите власти за подобряване на събирането на приходите, обеща вицепремиерът Даниела Бобева при откриването на форум, посветен на инвестициите и перспективите пред икономиката.

„Опитахме с добро, но очевидно не трябва така, защото ситуацията със събираемостта не е никак весела“, обясни още вицепремиерът. Според нея обаче въпреки неблагоприятна външна среда и фактически трите правителства, икономиката оцеля, защото можеше и да е по-зле.

България ще обърне внимание към бързо развиващите се пазари за привличане на инвестиции, стана ясно още от думите на Бобева. Няма да бъдат забравени и традиционните търговски партньори и допълни, че правителството ще продължи да работи така, че страната ни да е привлекателна за инвеститорите.

Един от основните проблеми, който пречи на инвестициите и износа на българския бизнес в чужбина, е техният имидж, заяви вицепремиерът.

Външнотърговските ни представители се притесняват да помагат на българските компании, желаещи да инвестират или изнасят стоки в чужбина, защото се притесняват, че ще ги свържат с олигарси. Бобева посочи, че част от решението на този проблем е и в ръцете на бизнеса. „Колко от големите фирми са листнати на фондовите борси и собствеността им е напълно прозрачна?“, попита тя.

Бобева не пожела да посочи приоритетни области, но заяви, че вече е готова стратегията за туризма и от края на тази седмица ще започнат разговорите с браншовите организации. „Мисля, че ще бъдат приятно изненадани“, коментира още вицепремиерът. Тя допълни, че се работи още и по стратегия за минералните води, както и програма за животновъдството, в частност овцевъдството, и стратегии за публично – частни партньорства и иновациите.

"Туризмът обаче е много трудоемък отрасъл и винаги съм смятала, че трябва да се съсредоточим във високотехнологично производство", коментира Бобева. В новия бюджет са заложени 20 млн. лева за иновации, което е рекордна сума досега, допълни тя.

Износът се увеличава и това, което ни насърчава е тенденцията за преориентиране към трети страни, обясни още Бобева и допълни, че експортният сектор е приоритет за правителството. Ангажимент на държавата е сключване на споразумения, които да подпомагат бизнеса в тази насока.

Тя изрази още и своето разочарование от факта, че на думи всички настояват за реформи, но когато се стигне до конкретни действия – процесът спира.

Бобева припомни и стъпките на правителството на Пламен Орешарски за подобряване на икономическата ситуация. Една от първите стъпки е намаляването на административната тежест. Бобева призна, че много трудно са били прокарани пакетите с мерките, защото всяка администрация е защитавала досега прилаганите такси и административни пречки.

„Следващата сряда първият пакет ще бъде разгледан в Министерския съвет и после ще влезе в Народното събрание“, заяви още тя. Вторият пакет вече е готов и тепърва започват коментирате по мерките в него, обясни вицепремиерът.

Сред мерките в първия пакет са намаляване на таксите в Агенцията по вписванията, отпадането на сключване на предварителен договор с доставчици на обществени услуги. До края на месеца ще бъде изготвен и трети пакет с мерки за освобождаване на бизнеса, насочени основно към строителството, изрази надежда Бобева.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ще вземете на босия цървулите,оглозгани фирми тотално разграбени от банките хищници и задължения със десетки и стотици хиляди/ моля не се блъскаите в редицата/ пари нема
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДАНЪЦИ!? БОБЕВА ТИ ОТ КОСТЕНУРКА ВЪЛНА СТРИГАЛА ЛИ СИ?
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не върви ли Босева не върви ли???? Крадливо племе!!! ОСТАВКА!
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
van chervenite svini izvan balgaria van izmenici i predateli na rodinata.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще съберете на босия цървулите, ОСТАВКА!
13
5
 
6
 
! Отговори
777 преди 10 години
с какво "добро" сте опитали?! къде спахте до сега?! в митниците работихте добре с кадрите ГЕРБ! хората са разочаровани - чакаха промяна от вас, а вие се "хванахте на хорото" с корумпираните митнически чиновници, назначени от ГЕРБ! Заслужавате си да ви махнат! НЕКОМПЕТЕНТНИЦИ !
12
2
 
3
 
! Отговори
set преди 10 години
do 9 браво!На комунистите се ред отговорност строгост са им в главите некъдърноста я оставят назад,СЕГА остава едно да национализират спестяванията.
11
2
 
14
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
Няма значение коя клика ще докопа кокала наречена власт. Тук няма демократи, комунисти, реформатори. Тук има хора алчни за власт, защото благодарение на тази същата власт им се позволява да крадат безнаказано. Всички скапани правителства от 1989 та до сега са работили единствено за лични изгоди и разоряване на държавата.Ама, министърке, за какви приходи си мечтаеш? Докарахте населението до просешка тояга. Шепа тарикати ограбихте всичко. Няма производство, няма износ, няма данъци. Свиквайте.
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То бабче,народа отдавна е изтупан като брашнян чувал(даже и чувала сте взели) ,така че от него няма какво да оскубите ! А тези които имат са ви шефовете,или такива като вас,и нама как сами да се скубите !!
9
4
 
21
 
! Отговори
Димитър преди 10 години
Една стотинка няма да ви платя докато сте Вие на власт.И ние опитахме с добро да се махнете но все още си стоите.Така че пари НЯМА лихви ще плащам но данък една стотинка нама да Ви дам
8
5
 
22
 
! Отговори
Obektiven преди 10 години
До главата на тая кокошка има заглавие "300 преподавателя зад окупацията на СУ", тя ми говори за приходи.Алоооо, лелче, говори за радикални промени, разваляне на статуквото, оставки, че тая зима в народно събрание ще ви се стори тясно и гадния ви електорат - бабици, *** и скинари, всичките без зъби, няма да ви спасят от кютек.И вас и братчетата туркиши и любовниците им "националисти".Продажници мръсни.
7
3
 
35
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
Защо да плащам данъци в тази държава?Полицията ли ме пази?С моите данъци да лекувам и издържам тълпите ***? Сега и вносни докарахте. И тях да ги издържам?Раздута до непоносимост и некомпетентна държавна администрация. Като започнем от правителство и парламент. Пълна отврат.Защо аз трябва да работя по 12 часа без да знам какво е почивка и отпуск, за да има за търтеите? Айде мерси. Писна ми, като спазвам правилата да се чувствам ***.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Туризмът обаче е много трудоемък отрасъл и винаги съм смятала, че трябва да се съсредоточим във високотехнологично производство", коментира Бобева.Ами да почнем да произвеждаме компютри правец. То от тоя туризъм никакви приходи не идват :)Абе Бобева първо помисли имаме ли такива специалисти за високотехнологично производство преди да говориш.
5
5
 
16
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Олеле майчице, какъв е тоя урунгел от снимката!!!! Какви реформи какви пет лева, я по-добре целия МС барабар с Ореха да идат на "Пълна промяна" та поне децата да не се стряскат на сън.То верно, че експортният сектор ви е приоритет г-жо Бобева, терминалът на летището е задръстен от уплашени млади хора, които бягат в чужбина само като ви видят физиономиите
4
3
 
14
 
! Отговори
Река дунав преди 10 години
Народа е ограбен ликвидирани са заводи и фабрики няма доходи целия бюджет се захранва само с директно ограбвани пари от народа , с тия пари се издържат и стотици хиляди ненужни бюрократи участници в досегашното ограбване.След като ликвидираха поминъка на хората тия събирачите на приходи са тръгнали за жълти стотинки да заграбват имоти вкл жилища и ниви които гарантират скромно оцеляване стига толкова
3
4
 
20
 
! Отговори
ДО ДРУГАРКАТА БОБЕВА преди 10 години
ТАКА ЩЕ Е ДРУГАРКО БОБЕВА. ТОВА ОЗНАЧАВА ЕДНО-СКОРО ЩЕ БЪДЕТЕ УВОЛНЕНИ ВСИЧКИТЕ ЗАЩОТО СТЕ НЕ САМО НЕАДЪРНИ А РАБОТИТЕ ЗА ДРУГ РАБОТОДАТЕЛ А НЕ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. КОЙ Е ЛУД ДА ПЛАЩА ЗАПЛАТА /ДАНЪЦИ/ НА ТАКИВА СЛУЖИТЕЛИ.
2
2
 
24
 
! Отговори
123 преди 10 години
За съжаление за да привлечете външни инвестиции, трябва стабилно и непроменящо се законодателство, а не промени в законите и наредбите пре всяка смяна на властта.
1
4
 
31
 
! Отговори
BG преди 10 години
Как ще увеличите приходите от митниците ....като направихте на Мая Манолова бившия мъж шеф на ГКПП-Гюешево ? Така ли ......хахахахахахахахахааааааа

Спонсорирани публикации