Банките да отчитат и лоялността на клиента при просрочие на ипотечен кредит

Експерти: Невъзможността за плащане заема да не води задължително до запор на доходите
Обновена: 1 дек 2013 15:08 | 1 дек 2013 15:08, Екип на Bulgaria On Air
0
Банките да отчитат и лоялността на клиента при просрочие на ипотечен кредит
Снимка: Bulgaria On Air

Банките да отчетат лоялността на клиента при просрочие на ипотечния кредит и невъзможността за обслужване на заема да не води задължително до съдебен запор на доходите, предлагат кредитни експерти.  С идеите за поправка в банковите закони се търси възможност при невъзможност за погасяване на вноските, банката да постъпи снизходително, като продаде имота на клиента си - без да си изисква оставащата сума. Ако длъжникът обаче не е склонен да сътрудничи на банката и се укрива, то финансовата институция да има право да търси остатъка по кредита след продажбата на имота в рамките на пет години, поясни идеята пред Bulgaria On Air кредитният експерт  Костадин Джигов.

Предложението все още е на етап обсъждане, наред с други идеи за промяна на банковото законодателство. Според експерти, ако промяната стане факт, то хората ще успеят да управляват правилно дълговете си и да стопират възникналия проблем в ранна фаза. Ако процедурата бъде облекчена все повече ще са желаещите да теглят кредити и да си купуват жилище, обясняват експерти.

Към момента 60% от българите твърдят никога не биха теглили заем, показва последното проучване на Института за изследване на икономиката при БАН за задлъжнялостта на домакинствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации