Минималните осигурителни прагове станаха законна система за укриване на данъци

Укриването на осигурителен доход да стане престъпление, искат от "Подкрепа"
Обновена: 19 яну 2014 19:06 | 19 яну 2014 19:05,
12
Минималните осигурителни прагове станаха законна система за укриване на данъци
Снимка: Bulgaria On Air

Минималните осигурителни прагове станаха законна система за укриване на данъци“, заяви в предаването Boom&Bust на телевизия Bulgaria On Air вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Той обясни, че идеята на минималните прагове е била работодателите да свикнат да осигуряват служителите си върху истинските доходи, а не да ги укриват и да плащат на минимума.

По думите му работодателят е длъжен да осигурява работниците си си върху действителните им трудови възнаграждения, но не под определения минимален праг за съответната икономическа дейност. Според Манолов праговете ще отпаднат от само себе си, ако укриването на осигурителен доход стане престъпление. „Явно само така българите ще имат осигуровки върху реалните си заплати, а пенсиите няма да се плащат от данъците на работещите“, уточни синдикалистът.

Припомняме, че след като през миналата година парламентът отхвърли предложенията за промени в Наказателния кодекс, с които да се криминализира неплащането на осигуровки от страна на работодателите, темата пак излезе на дневен ред. Предлага се работодател, който не плати задължителните здравни и пенсионни осигурителни вноски, като наема работна сила без договор, обяви възнаграждение в по-малък размер от действително изплащаното на осигурено лице или състави документи с невярно съдържание, да се наказва с лишаване от свобода до шест години и лишаване от право да заема определена длъжност и да упражнява определена професия или дейност. По-леки наказания се предлагат за работодателите, които внесат дължимите осигурителни вноски до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд. Не се предвижда осигуряваните лица да носят наказателна отговорност в тези случаи.

Очаквано, бизнесът се противопостави на предложенията. Според Димитър Бранков от Българската стопанска камара (БСК), не може плащането на осигуровки да бъде приравнено към плащането на данъци, защото едното е право, а другото - задължение. Освен това текстовете в сегашния им вид лишават от права самоусигуряващите се, заетите в морския транспорт, както и лица с граждански договори, допълни още той. Според Бранков проблемът не идва от размера на вноските, а от тясната осигурителна база. В момента у нас едно работещо лице осигурява един пенсионер, а в едно развитите икономики това съотношение е 2-3:1, каза още той.

Димитър Манолов уточни, че новите текстове на Наказателни кодекс, които се обсъждат, не касаят неиздължаването към НАП, а криминализират извършването на измама от страна на работодатели, които не плащат осигуровки на своите подчинени, прикриват документи или съставят такива с невярно съдържание, изплащат възнаграждение в един размер, а плащат налог върху съвсем друга сума. Дори и с това уточнение обаче текстът е изпълен с неточности, категоричен е Бранков.

Според БСК с настоящите предложения може да се стигне до преследване на работодатели не само за укрити, но и за неплатени осигуровки. "В единия случай говорим за неплащане поради ред причини, а в другия за документна измама, която и сега се преследва от Наказателния кодекс", припомня Димитър Бранков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Защо хората не искат да се занимават с предприемачество?Според управляващите е лесно и достъпно.Масово хората са доволни и на триста лева ,ама от заплата.Даже и рушвети дават да са на заплата.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не можели да плащат осигуровки та с безработица ще ни плашат.......аррррре не на мене тия.Като не можеш и не знаеш как щракваш катанеца записваш се в бюрото по трудът и оставяш законите на джунглата да действат.Вярвай ми господин *** все ще се намери кой да се намърда в твоята пазарна ниша.
8
1
 
5
 
! Отговори
tyo преди 10 години
Нали всички сътворени икономически глупости досега са съгласувани със синдикатите? А, Димитър Манолов??
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ко става бе чорбаджиите, удряте ли гъзовете у тавана :) ... Е заради вас сме на този хал, алчни ***, удобно ви е да плюят политиците за всичко, а вас комфортно да ви подминават, здравеопазването ни зле,образованието зле... нема пари... е как ще има при 30% сива икономика, нали парите за здравето на хората са сега по мерцедесите и имотите които направихте на гърбът на народа, долни *** за 1 година искате да изцоцате това за което на западняка работодател са му нужни 5.
6
0
 
9
 
! Отговори
ХиХи преди 10 години
При тая всеобща мизерия в държавата кого ще уплашиш със затвор?По добре в затвора на топло и на държавна издръжка вместо проблемите навън.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А до кога хора без фирми ще работят необезпокоявани,как ще ги глобяват като ги няма в НАП. Ако някой се светне да тръгне по една централна улица в който и да е град от 10 проверени сигурно 6 не в сивата а в ЧЕРНАТА ИКОНОМИКА.
4
14
 
10
 
! Отговори
до 3 преди 10 години
Не само това...Ще стане така,че:1. Ще се увеличи безработицата, защото повечето пари трябва да се избият от някъде. 2. Ще се увеличат цените на стоките...повече разходи повече струва стоката 3. Явно несправедливо е двама да участвата в престъпление а само един да носи отговорност...пр. с подкупа---носят отговорност и двете страни. 4. Аз като работодател вече заявих на работниците си---стане ли това ще Ви намаля заплатите....А на синдикалист никога не вярвай....
3
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя *** с неговата глупост за заплатите и затвора взе яко да досажда всеки ден!Е като започнат да затварят предприемачите по лъжливи доноси, фирмите им съответно ще престанат да съществуват и същите тези работници няма да получат нищо.Като напълнят затвора с предприемачи и съответно фирмите им умрат, от икономитаката ще остане едно нищо.Чуждия капитал ще изчезне, защото никой не би искал да дойде в България, за да си търси белята. По едно скалъпено обвинение да го вкарат в затвора...
2
4
 
8
 
! Отговори
чичо Митко преди 10 години
Даммммм, г-н Манолов обича да говори .......
1
0
 
19
 
! Отговори
шщд преди 10 години
И никой ен говори за неизплатени заплати - нито Манолов, нито работодатели.

Спонсорирани публикации