Махат планирането на отпуските за малките фирми

Бобева: Кабинетът ще облекчи процедури в строителството
Обновена: 11 фев 2014 10:54 | 11 фев 2014 10:51,
10
Махат планирането на отпуските за малките фирми
Снимка: архив, БТА

Сред приоритетите на правителството е намаляването на административната тежест - едно от важните неща е намаляването на таксите по вписване в Търговския регистър с 22 процента. Това каза вицепремиерът Даниела Бобева по време на Национален форум Правителство-бизнес „Рестарт на икономиката“.

Тя посочи, че това е свързано с големи разходи за държавата, но бизнесът ще спечели 4 милиона лева от тази операция.

Бобева напомни, че утре в Министерския съвет ще бъдат обсъдени нови 26 режима. Те са свързани с облекчени процедури в строителството и някои разпоредби по социалните въпроси  - например премахваме на изискването за предварително планиране на отпуските от малките фирми. Според вицепремиера това е една екзотична мярка.

„С бизнеса решихме, че премахването на мярката е важно за облекчаване на малкия бизнес“, заяви Бобева.

Опитваме се да правим консенсусна икономическа политика - например по ЗОП, където всички сме за прозрачност, но за съжаление бавно се развиват дебатите, каза вицепремиерът. Същото важи и при антимонополните мерки, конкуренцията и други.

Премиерът Орешарски допълни, че част от режимите са в резултат на регулация на ЕК и шестте страни с формирана такава група за намаляване на административната тежест.

Административната тежест остава проблем номер едно, бяха показани усилия за облекчаване, но остават проблемите на регионално ниво, каза председателят на БТПП Цветан Симеонов. В отговор вицепремиерът призна, че действително има резерви при общините и предстои диалог в тази посока. Тя напомни и че технологически промяната на законите отнема време, опитваме се да ги съгласуваме и със социалните партньори.

По отношение на електронното управление срокът 2020 година не е смущаващ, смята Бобева. Но е възможно срокът да бъде преосмислен и съкратен.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: бизнесДаниела Бобева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
4
 
! Отговори
STANIK преди 10 години
То както сте я подкарали май ще минем и без отпуски
9
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 10 години
Не само за малките фирми трабва да отпадне , а да бъде пожелателен и за средните.В една средна фирма един човек си губи времето да приема заявления и да прави постоянни корекции на график.Изключително неефективно.Достатъчно е запазването на две годишния срок за използване.Скъпо струващо и безмислено нещо.
8
0
 
0
 
! Отговори
Даниела Бобева преди 10 години
Зодия Дева съм.Личи ли ми?
7
7
 
0
 
! Отговори
Я пък тая преди 10 години
Па то в "малките" фирми има ли отпуски? Особено в ресторантьорският бранш? Я инспекциите да вземат да си вършат работата.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
""...например премахваме на изискването за предварително планиране на отпуските от малките фирми. Според вицепремиера това е една екзотична мярка."Скоро и протестите ще са екзотична мярка
5
0
 
15
 
! Отговори
юсуф преди 10 години
те па големите като спазват графика ............в яна-ад плевен в момента почти половината са отпуска , да не е такъв графика ?от средата на годината се почва с неплатените , ама инспекцията си затваря очите
4
2
 
13
 
! Отговори
бобо преди 10 години
голям смях ви казвам,колко съм проста па народа ме търпи!!!
3
1
 
26
 
! Отговори
Харалампи преди 10 години
Също да кажа, че това не е никакво облекчение. Този график просто е един лист хартия, на който трябва всеки да напише от кога до кога смята да излезе в отпуска. В нашия случай се улисахме да надраскаме 3-4 имена и дати. Аз под облекчение на малките фирми разбирам истинско облекчение, а не спестяване на писането на 1 лист хартия в годината.
2
1
 
46
 
! Отговори
Харалампито преди 10 години
Това с планирането на отпуските е голяма глупост. В нашата малка семейна фирма за малко да ме глобят за това. Жената им вика: "каква отпуска бе, къде да ходя сама без мъжа си? Той не може да излиза в отпуска, аз също." Добре, че проверяващите видяха за какво става дума и си затвориха очите. Иначе 400лв и нагоре е глобата. Всичко е само бюрокрация - писане на тетрадки и дневници... И плащане на пари тук и там.
1
0
 
46
 
! Отговори
Gi преди 10 години
Задължително трябва да облекчите малките фирми и от тежестта на трудовата медицина. Какво е това нещо за всеки обект отделна оценка на риска и на всеки обект една камара д документи и инструкции, все едно някой ги чете. Смешна работа, смотана държава, закони и правила , които пълнят джобовете на определени хрантутници!

Спонсорирани публикации