Търговските вериги да мамят с ДДС? Това е градски мит!

Не разкривали информация, за да се пазят от конкуренти
Обновена: 14 фев 2014 11:21 | 14 фев 2014 09:41, Елена Кирилова
34
Търговските вериги да мамят с ДДС? Това е градски мит!
Снимка: Bulgaria On Air

Обвиненията, че търговските вериги мамят с ДДС, са неоснователни и това е градски мит, заяви в ефира на Bulgaria On Air данъчният специалист Пламен Донев.

По думите му действително голяма част от веригите не оповестяват финансовите си данни в Търговския регистър и предпочитат да плащат глоби за това, но целта не е да се укриват нарушения, а да не се дава информация на конкурентите.

Относно обвиненията, че големите вериги не купуват вносни стоки директно от големите чуждестранни доставчици, а използват за посредник еднолични търговци, изглеждат неоснователни, смята експертът.

Според него, ако една фирма е посредник и продава на друг търговец, е много по-добре първата да е регистрирана по Закона за ДДС.

„ДДС измамата с липсващ търговец също не работи в този чист вид, тъй като има система за проверка на фирмите, които не са регистрирани по ДДС“, категоричен е Донев. Той подчертава, че подобни обвинения създават впечатлението, че всички еднолични търговци са потенциални измамници, а това е обида за малкия, средния и дребния бизнес.

Данъчният специалист смята, че е необходими всички да бъдат мотивирани да качат информация за дейността си в Търговския регистър. Според него това може да се случи чрез увеличаване на глобите и проверка на чуждестранните практики.

Донев твърди, че всички постъпващи средства се отчитат и свидетелство за това е получаването на касова бележка в магазина.

Във връзка с обвинението, че търговците не плащат данък печалба, експертът уточни, че то е изключително странно, тъй като е нормално след стартиране на дейността си една фирма да не плаща през първите си години, защото няма печалба.

„Законът дава достатъчно механизми за контрол от страна на данъчната администрация, но те не се прилагат“, смята Донев. По думите му вниманието нарочно се отклонява към други проблеми.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
hunter преди 10 години
До дъглас: Шегуваш се предполагам. В малки дюканчета да си чул за промоция на захар под цената на едро. Защото аз съм купувал 5-10 тона захар на едро на цена по-висока от цената на Лидл за 1 кг. Е, да ама моите доставчици не ги дават после по телевизията като група за точене на ДДС.
28
0
 
0
 
! Отговори
hunter преди 10 години
До Аз: Приятелче, за да го казвам това нещо значи съм имал подобен разговор с байер на голяма верига, който безскрупулно ми заяви, че не го интересува дали е внесено ДДС или не, само да има документ. Като създаваш предпоставки и условия за извършване на престъпление и ти си виновен наравно с извършителя. Аз ако плащам с ясно съзнание, че не може това да е реална цена, при положение че имаме клонове и в други европейски цени, какво означава това?
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Време е да започнат да се издължават на доставчиците си, а не да използват безлихвен кредит и да поставят фирмите в риск от фалит. Накрая като опоскат всичко що може от държавата ще обявят фалит и ще оставят халетата за спомен и много верижни фалити на доставчици.
26
0
 
4
 
! Отговори
jane преди 10 години
Да, а въпросният ще бъде ли така добър да ни разкрие колко пари е взел за лобиране от въпросните търговски вериги и след това да плати данъци и осигуровки върху тях??? Как точно е нормално една търг. верига да работи на загуба, но да отваря магазин след магазин в цялата страна? Как точно е нормално в Лидел Испания, едно 50% от стоките да са местно производство, а в България да са около 5%,да няма луксозни стоки, а само някакви *** застояли се из европейските клонове?А и данъци да не плащат!
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подобни порочни практики са резултат от лошото управление на държавата.Защо управляващите раздухват проблеми,които трябва да вършат тихомълком.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали на БСП все някой трябва да им е виновен за тъпотията и простотията.Мислят,че ще заблудят някого (понякога успяват,нали електоратът им е неграмотен).В крайна сметка ще се увеличат цените и корупцията,защото чуждите вериги не дават подкупи както им се иска.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Причината да не си обявяват отчетите е за да ПРИКРИЯТ МОНОПОЛНОТО СИ положение на пазара и милярдите изнесени печалби. Това обаче драматично се отразява на приходите в хазната и Орешарски трябва да направи нещо. Много платени защитници на веригите "роптаят", други гледат на проблема през тройка кифтета за 1.80., но всички искат здравеопазване, безплатни детски градини, пенсии за родителите си, пътища. Липсата на нормална европейска регулация в търговските отношения, поставя държавата в риск.
22
1
 
3
 
! Отговори
cri преди 10 години
20%DDS e exstremno mnogo visok danak. pri minimalni dohodi 55 evro invalidna mesechna pensia v bg i minimalna zaplata 160 evro za tzyal edin mesetz ot 31 dena. posle kazvat *** kradyali. bg tzentralnata administratzia krade kato za olimpiiski shampion v sveta.3%DDS e dostatachen.do 10 000 evro neoblagaem dohod za edna godina i danatzite da se plastat edna godina nazad. da moje da ima malko bg ikonomika rast i da ojiveiat bg predpriemachi. bez voina bg e v razruha ot bg centralnata vlast
21
3
 
2
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До hunterИ защо веригите да са виновни за това твое безобразие?! И трябва ли веригите да започнат да проверяват дали доставчиците им си плащат данъците?! Да не са данъчни служби?! Ти, като отидеш да си купиш панталон, проверяваш ли магазина дали си е платил данъците?!
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А спекулациите с ДДС май са единствената тема, която не беше засегната досега в темата за търговските вериги - никой не ги беше обвинил публично в това и в липса на публикувани отчети... От тая статия оставам с впечатлението, че само ДДС-то е темата за която не могат да бъдат правдиво обвинени и затова и се защитават като посочват че не са виновни в нея. Значи рекетът на малките търговци и прекомерното повишаване на цените са си истина.Някой е трябвало да ги предупреди, че не изписват вежди...
19
8
 
4
 
! Отговори
дъглас преди 10 години
Мъжки,онези тонове захар,които бяха хванати,в никакъв случай не са продавани в търговските вериги ,а в малките дюкянчета и търговски обекти ,където няма касови апарати ,приятелю ! Иначе няма сметка от далаверата !
18
9
 
8
 
! Отговори
hunter преди 10 години
Само си спомням акциите в последните 1-2 години и за арести за измамни схеми със хиляди тонове захар без ДДС и щети за десетки милиони. Къде мислите, че се е продавала тази захар, по кварталните магазинчета или в Била, Керфур и т.н. Писна ми от чуждопоклонници да лижат ***. А веригите доволно потриват ръце и ни настройват едни срещу други.
17
5
 
7
 
! Отговори
уау преди 10 години
Като чета написаното,разбирам ,че тук са се събрали все специалисти,като премиера ни Орешарски ли беше ,Бадемов ли беше -затова сме и на това дередже !
16
6
 
11
 
! Отговори
морски преди 10 години
Този на снимката здраво са му платили да защитава публично големите търг.компаний.На лицето му е изписано ,,платен съм".
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До :)Честни в ушите ли,че не чуват
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо в Била има отделни каси за фактури,защо на другите бонове или касова бележка не пише фискален.Защо това е и при другите вериги,когато не искаш фактура не пише фискален бон.Примери за това от къде трябва да се захранват веригите с продукти е Франция.Там ако имаш същата стока в радиус от 200км. си длъжен да зареждаш от там,а не да внасяш.Елементарно ,но постигнато със закон,закон и това е.
13
2
 
3
 
! Отговори
hunter преди 10 години
do MMM: пич, за да не ставаш смешен, прочети пост 10 и тогава говори глупости.
12
6
 
18
 
! Отговори
12 преди 10 години
Прочети какво ти е написал 10 и спри да лееш мозък. А и не всичко "прекарано" през касов апарат отива при данъчните. Всичко е измислено и то отдавна. Само *** вярва, че веригите не крият данъци, а в случая с БГ И изнасят малкото пари на българите зад граница, като допълнително унищожават икономиката.
11
9
 
9
 
! Отговори
1 преди 10 години
1, Това би трябвало да е приоритет на всеки премиер. Ако Орешарски го направи, на следващите избори ще гласувам за БСП, въпреки, че ги мразя и знам, че са ***.
10
11
 
9
 
! Отговори
МММ преди 10 години
до ккк-Пич,а ти прекарваш ли всичко през касовия апарат,както правят Билла,Кауфланд,Баумакс-не ,абсолютно сигурен съм ,че е НЕ ! Затова наистина това с ддс-то е градска легенда на този *** Орешарски !

Спонсорирани публикации