Търсят кадри в хотели и ресторанти преди летния сезон

Ръст в търсенето на персонал има и в земеделието
25
Търсят кадри в хотели и ресторанти преди летния сезон
Най-малко персонал планират да наемат в строителството. Снимка: архив, Ройтерс

С приближаването на сезонната заетост се засилва търсенето на персонал от ресторантьорската и хотелиерска индустрия и земеделието, сочат данни на компанията за човешки ресурси Manpower Bulgaria.

Най-много нови кадри търсят работодателите от хотелиерството и ресторантьорството, показват резултатите от проучване на компанията сред 750 работодатели в България. Т. нар. нетна прогноза за заетостта (очакванията за наемане на персонал) през второто тримесечие отчита ръст от 33% при повишение от 14 на сто за цялата страна.

За сравнение, през първите три месеца на годината работодателите от хотелиерството и ресторантьорството са съкращавали персонал, а като цяло за страната работодателите са планирали да назначат значително по-малко персонал - нетната прогноза за заетостта тогава е била +1%.

В земеделието нетната прогноза за заетостта отчита ръст от 17%, след като през първото тримесечие се е повишила с 11 на сто. В търговията на едро и дребно е отчетено повишение от 11 на сто за второто тримесечие в сравнение с 5 на сто през първото, а в транспорта, складовете и комуникациите – с 19% спрямо 1% през първото тримесечие.

Друг сектор, където работодателите сериозно се активизират при търсенето на персонал, са финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите. Нетната прогноза за заетостта нараства с 22 на сто през второто тримесечие срещу 11% през първото.

Данните сочат още, че работодателите в Русе са с най-силни намерения да наемат персонал, следвани от работодателите в Бургас, Пловдив, Варна и София.

От всички анкетирани 750 работодатели 19 на сто заявяват, че ще наемат нови служители и работници в периода април-юни. Само 5 на сто от участниците в проучването възнамеряват да съкращават персонал.

„Русе планира да построи градска железница, която да минава през града, вместо да бъдат разкрити нови автобусни маршрути. Целта на проекта е да се свържат влаковите маршрути, които в момента преминават през града, с трите индустриални зони – Източна промишлена зона, Индустриалната зона и Индустриалния парк. Това може да обясни оптимизма сред работодателите в Русе, заедно с факта, че френският производител на автомобилни части Montupet планира да увеличи служителите си от 700 на 900 човека”, обяснява Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия.

В тези индустриални зони са концентрирани най-големите инвестиции в Русе, които впоследствие са отворили 3 000 нови работни места. Това число се очаква да се увеличи, тъй като регионът продължава да привлича инвеститори. Създава се и нов завод на германската компания WITTE Automotive и се очаква там да бъдат отворени 600 нови работни места.

Във Варна пък се очаква да тръгнат проекти на стойност 1,1 милиарда лева, с които се цели трансформирането на града и развитието на туристическия му и културен потенциал. Проектите ще разкрият нови работни места, които ще осигурят възможности за заетост, а отделно се очаква да стартира и проект за борба с младежката безработица в морската ни столица - „Професионална квалификация към стабилен успех в туризма – създаване на нови работни места в GVV”. Очаква се в резултат на изпълнението му да бъдат разкрити 30 нови позиции за хора до 29-годишна възраст.

С оптимистични очаквания за заетостта са и работодателите от минното дело, производствения сектор, публичния и социален сектор. Най-малко персонал планират да наемат работодателите от строителния сектор, въпреки че скоро започва активният сезон за строителството.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
работа пицария преди 10 години
търся: 1. счетоводителка с опит (да може да се оправя там да не плащам ник'ви данъци и да не ме занимава с хартия); 2. шофьор със собствен западен автомобил (ако може по-корав, че да плаши конкуренцията); 3. секретарка (до 25, слаба, дискретна, необвързана). останалите работни места за заети от леля пенка комшийката, щото е пенсионерка и е екстра за 350 лв. мие, чисти, готви, понякога сервира и идеално се оправя с продуктите и доставките. даже и децата ми храни, а пуска и по една пералня дневно.
23
0
 
10
 
! Отговори
й преди 10 години
Търсачите на работна ръка да вдигат заплатите и всичко ще си отиде на мястото.С трици маймуни не се ловят!!!
22
0
 
2
 
! Отговори
ромка преди 10 години
Мога да се цаня за работа на Съни бич. Знам 3 чужди езика булгарски ,турски и малко грацки,нали там сме брали маслинови дарвета.Експерт сам.
21
3
 
2
 
! Отговори
уплашен преди 10 години
Идват да търсят работа:Искам барманче, сервитьорче или шофьорче!Казваш им, че търсите майстор-готвач с близо 2 000 заплата и осигурени квартира и храна, а те:Искам да съм барманче...!!
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
търсете, търсете кадри :)...даже пуснете обява и в европейския сайт за работа...затова е направен, ЕС помага...:)100% ще се избият кандидати от всички държави по света..къде другаде могат да ползват 3-4 езика, да спат във фургони, да си плащат само храната и накрая на лятото да не им се плати? незабравим работен опит за цял живот..
19
0
 
13
 
! Отговори
Созополски Кадър преди 10 години
Блгарите са по знайни и незнайни острови и островчета,пасажерски кораби и яхти,или вече интегрирани и редовно работещи в нормалните държави.Аа,за кадрите ли питахте,ами те отдавна не си искат под 35-40000 ойро годишна заплата по същите тези места.Скоро и ромите от махалите и студентите ще спрат да ви бачкат защото и на тях вече им е ясно.От алчнотия *** това е,алчни и прости.Довиждане от Бавария
18
0
 
15
 
! Отговори
уплашен преди 10 години
Наемат *** за камериерки, на които чуждите езици, дето поназнайват са турски и български!
17
0
 
17
 
! Отговори
бг работодател :) преди 10 години
обява:търсим счетоводителка, руса, синеока, грамотна, с езици. идва 1вата - грозна; владеете ли езици-не.довиждане; 2рата-бива - владеете ли езици, да. а, компютри-не.довиждане. 3тата-прекрасна..,езици - ами не.нищо де, ще се научите...компютри-не..нищо де..ще ви научим...заплата - 500 лв..мацката - шегувате ли се и се фръцка..700 лв тогава..тази става и си тръгва..в коридора съдружникът вика: 1000 лв., толкова взима главния счетоводител.а мацката: еми за 1000лв си еб.ете главния счетоводител :)
16
0
 
18
 
! Отговори
ДЪБЛИН преди 10 години
Другари мутрафони,след всички тези толкова точни и поучителни коментари на все препатили хора искащи да рабоят,още ли търсите кадри за работа при вас-разбира се вашето верую е-"все ще има гладни и глупави за по няколко месеца,а след това ...следващите"-ок супер но....вече без мен,супер съм без вас.....
15
0
 
10
 
! Отговори
a преди 10 години
Храната е на геврека дупката.
14
0
 
24
 
! Отговори
комунист-капиталист преди 10 години
Обява за работа: Търсят се млади хора с три висше образования и свободно владение на 4 езика. Работното време е от 6 часа сутрин до 6 часа сутрин или 24 часа. Заплата по договаряне но не може повече от 300 лв. и при възможност без заплата. Осигурена безплатна храна- по 3 геврека на ден.
13
0
 
18
 
! Отговори
аха преди 10 години
До mishugaНе Баце,схемата се сменя...ставаме модерна европейска страна.Започваме да внасяме персонал от Молдова,Беларус,Филипините,Украйна..."много квалифицирани".След месец,рекреативния туризъм става "салон за масажи",масов хотелски разврат и проституиране,ново текучество на персонал,чел съм за такива практики по Черноморието.
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нема да казвам какви хора работят по морето, по колко часа и за колко пари.
11
12
 
0
 
! Отговори
ppq преди 10 години
:-( и ние търсим и даваме 900 и то по трудов договор, ама не можем да намерим
10
0
 
38
 
! Отговори
ДЪБЛИН преди 10 години
Търсите ли МУТРАФОНИ.А когато си бяхме в България и ние търсихме работа вие се правихте на по-велики от Бога и търсихте някой да ви работи за без пари-сега вие търсете хора,а ние ще си работим на Запад за 3000 евро-GOOD LUCK мутри-и-и-и-и-и.
9
0
 
28
 
! Отговори
бг преди 10 години
Хотелиерите имат големи семейства...ще ги впрегнат да работят безплатно за благото на фамилията.
8
0
 
15
 
! Отговори
КИМ ЧЕН ИН ТОЯГА преди 10 години
вчера реваха че украина няма да идва на почивка и че ще фалирват ако не им се помогне а днес търсим ПЕРСОНАААЛ д
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Старата песен на нов глас...
6
1
 
20
 
! Отговори
пенсионер преди 10 години
Според престъпната и терористична партия БКП-БСП-ДС да не си повишиш заплатата това е популизъм, а не е ли популизъм да повишиш пенсиите с 4.50 лв. от юли.И как така точно с 561 лв. на месец трябва да се повиши заплатата на депутатите, а минималната заплата е 340 лв.за милиони Българи.Депутатите трябва да получават 5000 лв. , ако мин.заплата е 1000 лв. Така е в Европа, а не в Африка.
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще намерят българите в хотелите и нивите на Великобритания и САЩ. Никой не е балама вече и искат добри кинти.

Спонсорирани публикации