Българските туристически сайтове – отличници в ЕС

Сайтовете за туристически услуги у нас са изрядни, установи ЕК
14 апр 2014 16:08,
9
Българските туристически сайтове – отличници в ЕС
Снимка: www.freeimages.com

Българските сайтове, предлагащи туристически услуги, са изрядни и не нарушават правата на потребителите, сочи проучване на Европейската комисия. През миналата година, като част от мерките за защита на потребителите, ЕК, съвместно с националните органи, са проверили общо 552 туристически сайта на територията на ЕС.

Анализите показват, че 382 от тях не зачитат европейското законодателство за защита на потребителите. Властите са дали предписания за премахване на нарушенията и към 3 април 2014 година 209 сайта са привели дейността си в съответствие с законодателството. Това означава, че 62% от сайтовете, предлагащи туристически услуги в ЕС, са изрядни.

У нас от 17 проверени сайта не е установено нито едно нарушение. Още преди крайният срок от 3 април 100% от проверените страници са изрядни и в съзвучие с европейските правила. България е единствената страна в ЕС, в която не са установени никакви нарушения от страна на туристическите сайтове.

Всички проверени сайтове в Унгария (общо 8) и Румъния (общо 10) също вече покриват изискванията, след като са премахнали нарушенията, установени през лятото на миналата година.

На другия полюс са проверените туристически сайтове във Финландия, като нито един от тях не покрива изискванията, става ясно още от проучването на ЕК. В страната са проверени 10 сайта и до сега нито един от тях не е преустановил практиките, които нарушават правата на потребителите. От проверените 12 сайта в Латвия всички са били с установени нарушения и до тази пролет само един е премахнал нередностите.

От ЕК припомнят още, че проверката на сайтовете, предлагащи различни туристически услуги, беше извършена през юни 2013 година едновременно в 27-те (тогава) страни на ЕС, както и в Норвегия и Исландия. Проверени бяха сайтове, предлагащи самолетни билети, хотелско настаняване или и двете.

На анализ подлежи дали цената е посочена в достатъчно ранен етап и дали в нея са включени всички допълнителни разходи, дали има контакти за връзка и дали предоставянето на услугата е ясно описано.

Основните нарушения са били липса на задължителната информация за самоличността на търговците и техните електронни адреси, което лишава потребителя от обратна връзка – 30% от сайтовете не са съдържали такава информация. При 28% липсват ясни инструкции как да се подава жалба, а при 24% от проверените сайтове не е представена информация за допълнителни разходи – например за такса за багаж или застраховка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
емигрант преди 9 години
Елементарни лъжи.Карате си я по стар соц. обичай.Примери , колкото искате ще ви дам.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отличници са - никой *** не ги ползва и съответно нередности няма. на ти скайскенър, на ти трип-адвайзър, на ти буукинг и всичко е 6+. Щом и в *** се научиха орангутаните да ги ползват...
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до номер 6 ЕСТЕСТВЕНО, че няма как да отидеш за 380 евро до Дубай. Защо тогава обявяват 380 евро, а не посочат реалната цена? Става дума за коректност и подход към клиента. Според мен, изобщо наличието/липсата на "малки шрифтове" говори за качеството на услугата и коректноста на фирмата. В момента на пазара на туристически услуги почти всичко се предлага "с малки шрифтове",пък който прочел-прочел. Затова хората вече сами си организират пътуванията и почивките. Става-хитрата сврака-с двата крака
6
2
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 9 години
Ами извинявай, но за 380 евро няма как да отидеш до Дубай, след като само билета ти в най- добрия случай е само 450-500. И защо не четеш мненията за хотелите и заплащането на отделни екстри, това го пише (просто се научи да четеш малките шрифтове). Аз съм ходила два пъти в чужбина с една БГ агенция и бяха коректни.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само гледайте,какво ще стане това лято :)) !!
4
1
 
6
 
! Отговори
Санкт Моритц преди 9 години
Между другото, влезте в интернет през Зимния сезон и ще се убедите, че дори в елитния Санкт Моритц може да се намери хотел или пансион, значително по-евтини от Банско, Боровец или Пампорово. Освен това, в Санкт Моритц ще срещнете принц Чарлз, а в Пампорово и в Банско ще срещнете мутрите на пожарникаря!
3
1
 
3
 
! Отговори
българските плажове преди 9 години
Не се съмнявайте, готови сме да затегнем санкциите срещу Русия! Каза баба Ангела. И допълни: Няма да допуснем нито един руски турист до българските плажове!
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма що, много са изрядни. Обявяват една цена - например Дубай 380 евро, връзваш се, и в крайна сметка става ясно, че не били включили летищни такси, такси гориво, доплащания за визи, екскурзии, екстри в хотела - например климатик и т.н. и т.н. И цената става в най-добрия случай двойно по-висока от обявената. На какво разчитат с тези селски тарикатлъци, не знам. То и резултатът е очеваден - офисите им стоят празни.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скапаните български мутро-курорти с цени като за англичани, французи и германци , а на персонала плащат по 500 лв. заплати, ама господ си знае работата тая зима блъскаха само изкуствен сняг дано така да е и догодина!!!

Спонсорирани публикации