Южен поток - жертва на предизборните битки, смята соцдепутат

Явор Куюмджиев: Имаме нужда и от АЕЦ Белене, и от още два блока в АЕЦ Козлодуй
Обновена: 17 апр 2014 19:52 | 17 апр 2014 19:51, Миглена Иванова
7
Южен поток - жертва на предизборните битки, смята соцдепутат
Явор Куюмджиев Снимка: архив, Булфото

Предизборна акция на ЕНП видя депутатът от “Коалиция за България” и зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика Явор Куюмджиев в приетата днес от Европейския парламент (ЕП) резолюция, в която евродепутатите настояват за спирането на проекта Южен поток.

Резолюцията като цяло е насочена срещу руския натиск върху Украйна и призовава за разширяването на санкциите срещу Руската федерация, включително и срещу енергийните компании и дъщерните им дружества в Европа, както и индивидуалните санкции.

Още по темата
“В последния ден, на последната сесия се взима това решение, месец и половина преди европейските избори. Въпросът е защо и отговорът е прост. Някои хора, главно ЕНП, не искат България, Сърбия, Унгария, Италия, Гърция да имат независим източник на газ. Това ще увеличи шансовете на ЕНП за победа на европейските избори, но е във вреда на България”, коментира Куюмджиев в предаването “Инвестбук” на телевизия България он Ер.

Депутатът посочи, че загубите за Русия ще са много по-тежки, ако се спре Северен поток например, който доставя основно природен газ за Германия.

Куюмджиев подчерта, че България няма откъде да си доставя синьо гориво, ако спрат доставките през Украйна. “Газът е там, където е, и да искаме, няма как да взимаме газ от Америка, Катар и Азербайджан, защото няма тръби”, посочи той.

Що се отнася до диверсификацията, за която се говори от години, депутатът посочи, че тя ще се случи след няколко години. Ако се наложат обаче аварийни доставки, те биха могли да се осъществяват през интерконекторите с Румъния и Гърция, но вероятно цената им би била по-висока.

Явор Куюмджиев каза още, че в началото 2009 г., когато Русия спря транзита на газ за Европа, за две седмици загубите за българската икономика са били 250 млн. евро, без да получим компенсации. Ако доставките на синьо гориво през Украйна спрат за повече време, “се обричаме дълговременно на нещо още по-страшно от събитията от 2009 г.”, посочи той, като допълни, че щетите ще са за милиарди, а компенсации отново вероятно няма да има.

“Изпадаме в ситуация като преди 10-ина години при изключването на двата блока на АЕЦ Козлодуй”, посочи Куюмджиев. “От спирането на блоковете на АЕЦ Козлодуй сме изгубили 20 млрд. евро, получихме около 500 млн. евро. Едва ли ще получим нещо, което да възстанови икономиката ни и да излезем от подобна криза”, допълни той.

Останалото от статията прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма Южен Поток и цоциалистите няма от къде да цоцат.
4
1
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
А колко са загубите от най скъпия газ в света.
3
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Този се опитва да убеди най-вече тези дето не се напъват да мислят,че интересите на енергиината мафия и тези на България са 1 и също нещо.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този от портрета е христоматиен пример за клиент на психиатрия. За съжаление това заболяване се лекува само в орландовци!
1
4
 
7
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
Имаш нужда от един сърп и чук в главата.

Спонсорирани публикации