За какво да внимаваме при пазаруване онлайн?

Експерт: Продуктът трябва да отговаря на снимката и на описанието
Обновена: 21 апр 2014 11:39 | 21 апр 2014 11:30, Екип на Bulgaria On Air
28
За какво да внимаваме при пазаруване онлайн?
Снимка Bulgaria On Air.

Пазаруването онлайн, освен че пести време на потребителите, крие и много опасности, които най-често са свързани със злоупотреби. Затова преди да пазарувате първо проверете от какъв сайт го правите, съветва Теодора Трифонова, експерт от Brain Workshop Institute.

В предаването Boom& Bust на телевизия и радио Bulgaria On Air тя посочи, че пазаруващият онлайн първо трябва да се убеди, че сайтът няма да изчезне на следващия ден и че търговецът законно се занимава с онлайн продажби. За целта потребителят следва да провери основна информация за търговеца на неговия сайт - какво е неговото име, адрес - електронен и физически, в коя държава е регистриран. Не по-малко важни са отзивите за дадения сайт за онлайн продажби, които могат да бъдат проверени във форуми, социални мрежи и други места за обратна връзка в мрежата, стана ясно от коментара на Теодора Трифонова.

Друг проблем при онлайн пазаруването е свързан с предоставяната характеристика на продуктите. Много често за даден продукт се „публикува една снимка и коренно различно описание под нея. "Впоследствие при получаване на продукта идва неприятният момент, в който разбирате, че вместо поръчаната чанта от естествена кожа сте получили такава от еко кожа. Важно е да знаем, че продуктът трябва да отговаря както на снимката, така и на описанието”, коментира Трифонова. Тя посочи, че в рамките на 7 дни след получаването на самия продукт, той може да се върне без обяснения.

„При пазаруването онлайн потребителят има право на рекламация,” коментира Трифонова и подчерта, че при връщането на продукта трябва се обърне внимание за чия сметка са разноските по рекламацията. "Има един деликатен момент, че разноските по връщане може да са за сметка на самия потребител, но това трябва да е упоменато на самия сайт”, каза експертът.

Тя подчерта, че връщането на стоки като книги, билети и музика е по-трудно, тъй като за тях се предполага, че могат да бъдат потребени преди момента на връщането им.

Трифонова посочи още, че от 13 юни тази година влизат в сила нови правила във връзка с нова директива на ЕС за защита на потребителите, които предвиждат увеличаване на срока за рекламация на 14 дни. Друга промяна е свързана с намаляване на срока за възстановяване на сумата по сметките на потребителите при отказване от продукта – на 14 дни при сегашните 30. В новите правила е заложено в посочената цена на продукта на сайта  да бъдат включени всички данъци такси.

Препоръката на експерта е винаги да се четат правилата за пазаруване, публикувани на конкретния сайт.

На въпрос как онлайн купувачът може да защити правата си при нелоялни търговски практики, Трифонова препоръча първо да се обърне към самия търговец. Тя посочи, че е от интерес на двете страни проблемът да се разреши. В търсене на правата си клиентът може да подаде жалба и към Комисията за защита на потребителите, коментира още Трифонова.

Цялото интервю може да видите на сайта на Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
!!!!!!!!!! преди 9 години
saitovete za koli i kaporo- zaguba na pari i vreme
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Mi te zatova gi nari4at balaci...
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ami zatova shte si kypyvash maratonki nike ot online magazina na nike... samo *** shte pazari ot neizvesten website.Така е, но много балъци са изгоряли, привлечени от по-ниска цена. Измамниците копират дизайна на официалните магазини , но нямат AGB и Impressum.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 21Ami zatova shte si kypyvash maratonki nike ot online magazina na nike... samo *** shte pazari ot neizvesten website.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Тази жена е верно много проста, кой ще ти седи и търси държавата на регистрация на собственика на сайта?!? А и няма да си купувам апартамент, че да ми е зор дали ще го има сайта и след 2 месеца."Това е МНОГО важно! В интернет има хиляда фалшиви магазина за маратонки, на-вече на Nike. Плащаш по сметка, нищо не получаваш, дори и менте, а после се оказва, че "продавачът" е измамник от Афганистан, Нигерия и т.н.
13
2
 
4
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Ей много експерти, и аз съм експерт по с1хото мезе. Аман значи от хора дето искат да учат
12
2
 
6
 
! Отговори
он лайн преди 10 години
пазарувам от 3 години от наши и чужди сайтове дрехи, обувки ,мебели.електроника и още други неща и съм много доволна ,спрях да обикалям по магазините и да си губя времето безполезно ,много е удобно ,намираш всичко и на добра цена препоръчвам го.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Експерт: Продуктът трябва да отговаря на снимката и на описанието"===Олеле, майко, експерти! И как точно да разбера дали продуктът отговаря на снимката и описанието преди да съм го поръчал, платил и получил???
10
1
 
7
 
! Отговори
мими преди 10 години
Пазарувах в такива магазини, но откакто изгорях със сикрет зоун съжалявам вече не вярвам на такива български мошеници.Не са лоялни към клиентите си,връщаш закупената стока, но пари не чакай!Така че българи не купувайте от тях.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пазарувал съм по интернет.До момента не съм изгарял ,а избора и цената са с пъти ,а не с % по добри.Както казва 3 шмекера, има стоки с цена 5 $ на цена 60 лв в България.
8
3
 
8
 
! Отговори
Ани преди 10 години
От три години купувам от онлайн магазини и досега не съм имала проблем, напротив много ми е удобно, и бързо се доставят! Ако отида в магазин няма да мога да видя всичките артикули, а в онлайн магазините мога да разглеждам всичко!
7
2
 
6
 
! Отговори
дo: 6 преди 10 години
Мене ми прилича на байчарка от Сливен имам предвид Дасикане Рома всъщност които тези същите се наричат Българи
6
4
 
11
 
! Отговори
аз преди 10 години
Тази жена е верно много проста, кой ще ти седи и търси държавата на регистрация на собственика на сайта?!? А и няма да си купувам апартамент, че да ми е зор дали ще го има сайта и след 2 месеца. Има си преглед и тест на пратката, ако не ти харесва - отказваш и си приключил въпроса.
5
3
 
4
 
! Отговори
ЗАТВОРЕНО ОБЩЕСТВО преди 10 години
Татарка ли е тази?
4
2
 
3
 
! Отговори
брадваро преди 10 години
изображението е на невестулка, което ще рече, че е змийско сърце:)) невеста и само демоните се завръщат от миналототъпичек чехословакия:))колко пъти да ти го кажа
3
3
 
13
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Тия Булгария Он Ейър, не са смешни ми са направо трагични. Едно че канят посредственни политици и "специалисти" всеки ден да бръщолевят глупости по теми, които малко хора ги вълнуват и задълбават до всяка безсмисленна подробност само,за да запълнят ефирно време с безсмислици и глупости. Сега и експерти по интернет пазаруването докарали - съмнявам се да има такава "професия" по света.Да не говорим, че и не могат да си изберат истинско българско име. "булгария" ? България, а не "булгария" е.
2
3
 
11
 
! Отговори
Шмекер преди 10 години
Пример за шмекерии бол, давам такъв с батерия за Нокиа - в ибей струва 6-8 долара, в България по сервизите тарикатите я продават за 60 лева. Мисля, че изводите са ясни.
1
5
 
14
 
! Отговори
Чичо преди 10 години
Естествено, че предпочитам онлайн пазаруването. Дори за дрехи - с малко повече четене на коментари, ще си изберете подходящия размер. А за електроника - никакъв спор, че е по-изгодно и по-евтино. Трябва да кажем стоп на бг тарикатите, които слагат по 100-200% надценка. Искам да им видя унилите физиономии след като разберат, че народа повече няма да им се връзва на шмекериите.

Спонсорирани публикации