Е-правителство - най-рано през март 2015 година

Около 30 регистъра на различни администрации ще бъдат обединени
Обновена: 22 апр 2014 14:08 | 22 апр 2014 13:04, Надежда Бочева
16
Е-правителство - най-рано през март 2015 година
Даниела Бобева. Снимка: БТА

През март 2015 г. трябва да имаме работещо електронно управление, което да предоставя най-масовите услуги онлайн. Тогава около 30 регистъра на различни администрации ще бъдат обединени. Това съобщи на форум за аутсорсинг услугите вицепремиерът Даниела Бобева.

Вицепремиерът не уточни конкретно кои услуги ще се предлагат догодина, но посочи, че в момента това се уточнява с министерствата на вътрешните работи, на правосъдието, на инвестиционното проектиране и на земеделието. Ще направим приоритетен списък с най-масовите услуги, които да са от полза за бизнеса и гражданите, каза Бобева. Тя допълни, че ключови са системите на кадастъра и на ГРАО, тъй като всички искат бързо да се издават лични карти и задгранични паспорти.

Досега за електронно управление са изхарчени около 300 млн. евро, без видим ефект. Вицепремиерът припомни, че много администрации през последните години са купували софтуер и сървъри, но те или не се използват, или пък към момента са несъвместими и е нужно надграждане, за да бъдат обединени. Ще ги обвържем ефективно в система, която да заработи, разясни Бобева.

За следващия програмен период 2014-2020 г. България ще може да ползва около 140 млн. евро по еврофондовете, за да бъде довършена електронната администрация. Това налага да бъдем изключително икономични, допълни вицепремиерът. През тази и следващата година няма да се наложи за целта да се дават средства от бюджета, заяви тя.

В областните градове ще има административни центрове за комплексни услуги (при които се иска предоставянето на множество документи), като най-вероятно първият такъв център ще бъде открит в Шумен. Българската администрация предоставя общо 3000 услуги, каза още Бобева.

До няколко дни ще бъде възстановен и междуведомственият съвет за електронно управление, допълни вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
националната стратегия за елекрронон управление е ИЗМИСЛЯНА цели 10 години. САмо лаик може да се представи че за по-малок от 10-12 години тя ще се реалзира.
11
0
 
1
 
! Отговори
жоро преди 9 години
тук не стаав въпрос за желание а за можене. Архивите ни са в окаяни състояние, законите - също. Трябав тепърва да се правят инвентаризации за липси в архивите - поне 6 месеца, после да се калсифицират нещата, да се наемат обучители, да се купи техника, - компютри, скенери, програми, принтери,(дотук-минимум едан -дев години) администрацията да изкаар курсове още от 6 месеца до 1 година как да работи с новите програми, да се влючи тепниката и на етапи да се започен цифровизация.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая чанта на олигарски дали си вярва или просто печели време?
9
0
 
6
 
! Отговори
Любознателен преди 9 години
Добре електронно правителство - звучи добре, ама САМО ИСКАМ ДА ВИ ПОПИТАМ - 300 000 лелки в разни ведомства, служби и технически административни работници - КЪДЕ ЩЕ ГИ ИЗПРАТИТЕ ДА РАБОТЯТ ??????
8
1
 
11
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Докато сме на вмаст е-правителство, НИКОГА.
7
0
 
10
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
защо се говорят глупости? администрацията няма да работи електронон минумим до 2020 година, а може би дори до 2026, НЗОК поне до 2018, търговският регистър непрестанно се прекроява, кадастър не съществува, но разбира се елктронон правителстов ще тръгне от 2015 г. вие чувате ли се какив ги говорите? преди средата на 20-те не го виждам това правителство дори като работно.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
100% няма да имаме дори 2015г.електронно правителство.В тази държава,ако се въдвори ред много посредствени хора,които живеят от кражби и рушвети ще умрат от глад.Другият проблем е в кадрите,трудно ще се назначават наши хора,защото трябва поне малко знания и може да се наложи и да се работи.
5
0
 
10
 
! Отговори
шщд преди 9 години
Най-после някой да се сети,че това е най-важното нещо, което трябва да се направи в тази държава. И колкото по-скоро стане, толкова по-добре.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
некомпетентността и корупцията ширещи се в администрацията могат да се сравняват само с некомпетентността и липсата на желание у полицията и прокуратурата да направят нещо по въпроса. 600 милиона лева, плюс още 280 млн от еврофондовете и да като резултат да няма нищо, само едно "най-рано". Срам. И после защо само ни критикуват от Брюксел -- ми щото ни дават пари а ние купуваме сървъри с тях, които гният по мазетата на министерствата с години и после се хвърлят, защото са остарели безнадеждно.
3
0
 
19
 
! Отговори
симпатяга преди 9 години
ъъъ, вижте Естония бе ***!!! Тяхното ел.правителство е разработено и въведено за 2-3 години (преди около 10 години), струва ок. 30 млн. долара, предлага около 900 услуги (т.е. всичко), направено е на доброволен принцип главно с отворен код. И е за пример в света. Значи, проблема не е в парите, а липсата на визия или лидерство! Ама то визия и чугунена глава не се съчетават много добре (на първо място сложили "координиране с МВР", това им било най-важното)??? ***!
2
0
 
15
 
! Отговори
YOYO преди 9 години
Това за което Бобева говори си няма нищо общо с е-правителство. Това са едни обикновени интернет услуги, които отдавна съществуват в повечето нормални държави. И за тези обикновено услуги, чието реализиране едва ли струва и милион, вече "изсмукахме" и "оползотворихме" стотици милиони с АБСОЛЮТНО нулев резултат. А така по милион на формичка - това ще е наи-скъпото е-правителство в света...
1
0
 
15
 
! Отговори
Momo преди 9 години
"Най-рано" не ни интересува, защото много по-интересно е "най-късно"!

Спонсорирани публикации