Цените на жилищата у нас с лек ръст за тримесечието

Най-скъпи са жилищата в столицата, отчитат от НСИ
Обновена: 23 апр 2014 14:07 | 23 апр 2014 13:05,
7
Цените на жилищата у нас с лек ръст за тримесечието
Снимка: www.freeimages.com

Цените на жилищата* у нас са отбелязали лек ръст от 0,2% през първото тримесечие на 2014 г. спрямо предходните три месеца, сочат данните на Националния статистически институт. На годишна база не е регистрирана промяна на цените.

За последното тримесечие на миналата година беше отчетено минимално понижение от 0,1% спрямо предходното и спад от 1,2% на годишна база.

В същото време, според статистиката на Агенцията по вписванията продажбите на недвижими имоти в страната през първото тримесечие на годината намаляват. Регистрирани са малко над 40,5 хил. сделки, което е с 8% по-малко спрямо първото тримесечие на 2013 г. и с 38 на сто по-малко спрямо четвъртото тримесечие на миналата година.

За периода януари–март 2014 година средната цена на жилищата в България е 866,44 лева на квадратен метър, сочат още данните на НСИ. Най-скъпи са жилищата в столицата – 1 463,17 лева за квадратен метър, като спрямо същия период на миналата година цената расте с 0,4 на сто.

Варна е на второ място по отношение на цената на жилищата. В морската ни столица квадратен метър жилищна площ се търгува за около 1 370 лева. Тенденцията обаче е към намаляване на цената – 0,3% спрямо първото тримесечие на 2013 година.

Най-ниски са цените на имотите в Кюстендил – почти 493 лева за квадратен метър жилищна площ. В града е отчетен и един от най-сериозните спадове на цените на жилищата на годишна база – с 2,2%.

Агенции за недвижими имоти отчитат, че в последните месеци набират скорост сделки за имоти на груб строеж. Обикновено това правят купувачи, които не търсят бързо местене в ново жилище.

*Индексът на пазарните цени на жилищата оценява общото относително изменение на цените на съществуващите жилища - апартаменти (изключват се новопостроените апартаменти, къщи, луксозни жилища). Обект на статистическото изследване са цените на реално продадените от домакинствата апартаменти в областните градове.

Движението на цените през последните години можете да проследите на графиката в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: жилищажилищни цени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Продават обори за 100 000 евро и пак недоволни, че малко пари му искат. Баси наглите парчета са станали тези...
6
9
 
38
 
! Отговори
ho ho ho преди 9 години
Аз съм един от тези дето вдигат търсенето, понеже взех да оглеждам какво има на пазара. Попадам на обява за 3-стаен в центъра с цена 100 000 ЕВРо (!!!) и си викам - брей, явно е голямо съкровище, я да се разходя да го видя. Отивайки какво намирам: кухня без комин, хол с преход към спалня и една спалня. На въпроса ми това ли са 3-те стаи за 100 хил. евра брокерката ми казва "ами все с нещо трябва да се примирите, идеални няма". Е за тея пари не виждам с какво да се примирявам наистина
5
8
 
37
 
! Отговори
L преди 9 години
Ко...Не!
4
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЕГА НА КРОТУШКИ ЛЕ СЕ ОПИТВАТЕ ДА КЛЪВНЕ? ЩОТО ГОЛЕМИТЕ РИБОЦИ ИЗБЕГАХА. АКО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ТАКА СЕ ЛОВИ РИБА В ГОЛЕМА ГРИШКА СТЕ. ЗАХРАНКАТА ВИЕ СЛАБА. СТРЪВТА МАЛКО И РИБОЦИТЕ ГИ НЕМА. СЪС БЕДЕН НАРОД ТЪРГОВИЯ НЕСТАВА. ЦЕНИТЕ СА 100 % НАДУТИ ЗАПЛАТИТЕ КАТО У ЗИМБАБВЕ. ЩЕ ЧАКАТЕ ОТ УМРЕЛ ПИСМО ТАВАРИШЧИ.
3
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шараните ги изловихте 2008. Сега вече и мрени трудно се намират
2
8
 
50
 
! Отговори
Калоян преди 9 години
Как беше:- Абе тия жилища продават ли се, а?- Ааааал продават се много даже. Ама нещо не се купуват.
1
8
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес рекламата е платена от друга агенция: )

Спонсорирани публикации