"Южен поток" ни носи 3 млрд. евро инвестиции

Изграждането на газопровода ще осигури 5 хил. работни места
Обновена: 23 апр 2014 16:08 | 23 апр 2014 16:07,
106
"Южен поток" ни носи 3 млрд. евро инвестиции
Снимка: архив Reuters

Освен диверсифициране на пътя за доставка на природен газ, реализацията на българската част на газопровода "Южен поток" ще донесе 3 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции в страната. Това заяви изпълнителният директор на „Южен поток България“ Игор Елкин по време на кръглата маса „Проектът „Южен поток“ - ползите за България и Европа“, съобщи БТА.

При реализацията на газопровода в бюджета на България ще влизат още данъчни отчисления и транзитни плащания, допълни още той в своя доклад за ползите от проекта.

Прогнозите на Елкин са, че за строителството и експлоатацията на „Южен поток“ ще бъдат разкрити пет хиляди работни места. Според него реализацията на "Южен поток" ще подобри социалната инфраструктура, ще бъдат привлечени местни компании, ще се инвестира в обучение на висококвалифициран персонал.

От компанията съобщиха и какви са най-често задаваните въпроси, свързани с „Южен поток“, в информационния център във Варна. Посетителите най-често се интересуват за маршрута, но задават въпроси и за възможностите за работа, обясни Нина Мирчева, говорител на компанията.

Припомняме, че жителите на Варна масово протестираха срещу реализацията на „Южен поток“ с мотивите, че инфраструктурата е много близо до града. Опасенията бяха, че нивата на шума от компресорната станция, която ще бъде изградена на сушата, ще бъдат високи, а и самото строителство ще разруши един от девствените плажове край Варна – Паша дере.

От компанията South Stream Transport, натоварена с изграждането на морската част на газопровода, обаче обясниха, че ще приложат нова технология за строителството, която е с минимален ефект върху околната среда – тръбите ще бъдат под земята и ще достигат компресорните станции по микротунели и траншеи.

Нивото на шума ще нарушава не компресорната станция, а трафикът на строителната техника, който, разбира се, приключва с изграждането на обекта, гарантираха още от компанията при представяне на проекта в края на миналата година. Модерната техника в станцията обаче гарантира нормални нива на шума.

На този етап строителството на „Южен поток“ върви по план и няма забавяне, обясниха още от „Южен поток България“ по време на кръглата маса днес.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: Южен поток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 9 години
До АнонименДо Анонимен 97ами не знам умник и явно промито мозъче може би ще използват технологията от преди 70 години когато са прокарвали тръби през Атлантика и Тихия океян за комуникации и не само а там мисля,че е доста по дълбоко.
81
2
 
0
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Какви 3 милиарда , какви 5 лева? Тия за *** ли ни вземат? Тия 3 милиарда ще ги плащаме на руснаците през следващите 15-20 години. Та инвестицията ще излезе от нашият джоб май? А тия 5000 човека какво ще работят по един тръбопровод? Или това включва и руската армия която ще го пази? На място ще работят 150-200 човека, а другите къде ще бъдат? Много лъжат тия руски ***.
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
za obiknovenia chovek nishto samo mizeria .....shte nosi na boklyka koito ni ypravliava
79
0
 
2
 
! Отговори
axaxaxax преди 9 години
nosi na Bylgaria ili na niakoj tam po vyrhovete na Bylgaria. Stari komunisti DS i razni nedokaza li se pozarnikari.
78
5
 
4
 
! Отговори
Панталеев преди 9 години
5000 работни места и 6 000 000 роби на Русия.
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Северно море,лрез което минава Северен поток е със средна дълбочина 90 м,а Черно море-2400м.Най-дълбокият участък на Северен поток е 210м.Според мен Южен поток е невъзможно да се реализира,как ще работят на дълбочина близо 2000 м в сероводород?Няма начин.
76
6
 
7
 
! Отговори
Кошмар преди 9 години
Че какво са 5000 работни места ? И на каква цена ? 100% енергийна зависимост от най-агресивната държава на 21 век !
75
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"Нещо не схващам:нали сероводородът в Черно море бил запалим и се намирал на 15 м под водното равнище в открито море,нали,ако стане случайно взрив се образува сярна киселина,като сложим и това,че сме сеизмично опасна зона,как изобщо този проект е одобрен екологично?"Butano e kydeto triabva ot bandiugite...
74
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен поток е добро ,дано се осъществи
73
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цялата икономика на Русия както и самата Русия се управлява от бандити. Който се е хванал с тези бандити винаги е бил изиграван и е губил. Така стана с България през последните 70 години, така ще стане и с Германия и с всички фирми подмамени да инвестират в Бандитостан. Единственият начин България да спечели от Южен Поток ще бъде окончателното спиране на този бандитски проект.
72
2
 
4
 
! Отговори
до 89 преди 9 години
Браво седерасе измислихте го в клубът на соросоида!Очаквам да го псунете във ваша медия като решение на проблема.
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защото са малки и не ти излиза сметката ,друго е да ти идва евтин газ от извора ,ама то трябва да имаш политика и хора зад нея да договарят цени и количества.
70
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещо не схващам:нали сероводородът в Черно море бил запалим и се намирал на 15 м под водното равнище в открито море,нали,ако стане случайно взрив се образува сярна киселина,като сложим и това,че сме сеизмично опасна зона,как изобщо този проект е одобрен екологично? П.П.Северен поток е в зона с ниска сеизмична опасност.
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 86А защо не се разработват? А може ми да се купува скъп и пре скъп газ от бл.довете1
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България има три находища на газ, които не се разработват. Защо ни е порнографията шистов газ?
67
10
 
11
 
! Отговори
киро преди 9 години
Да на южен поток, не на тиквите.
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 76"Абе вие на каква ракия сте ,че на аванта газ не искате?"Na takava rakia sme na koiato znaem che niama da e "avanta"
65
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"я кажи как се добива шистов газ колко прясна вода се изразходва и колко химикали се ползват слушам "Prqsnata voda stana problem :)Izmekqri ruski, malko li e voda v dunava be tiuflek ?
64
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
я кажи как се добива шистов газ колко прясна вода се изразходва и колко химикали се ползват слушам
63
10
 
4
 
! Отговори
до 76 преди 9 години
Имаш газ имаш индустрия ,нямаш газ имаш ***.Абе вие на каква ракия сте ,че на аванта газ не искате?Да кажеш сме някакви идеологически фанатици ,а то всеки втори *** от класа,ще продаде на еврейте майка си ,че и разписка за да му върнат ДДС ще търси.Та въпроса е имаш ли печалба не говори глупости,ама не тая личната ,а общата.

Спонсорирани публикации