Санирането с европари тръгна с 2 г. закъснение

Започват ремонтите на първите два блока в "Изгрев" и "Илинден" в София
24 апр 2014 16:12, Миглена Иванова
4
Санирането с европари тръгна с 2 г. закъснение
Снимка: архив, Булфото

Започват строителните дейности по първите два блока, които ще бъдат санирани с европейски пари, съобщават от Министерството на регионалното развитие.

И двете жилищни сгради са в София - блок 10 на ул. "Чарлз Дарвин" 3 в район "Изгрев" и блок 17 в район "Илинден", ж.к. "Захарна фабрика".

Дейностите включват топлинно изолиране на външните стени на сградите, а съществуващата дограма с лоши топлотехнически характеристики ще бъде подменена с нова с високо термично съпротивление, посочват от министерството. Ще бъде направено и топлинно изолиране на покрив, под и на тръбна мрежа за горещо водоснабдяване. Предвижда се и подмяна на сградна инсталация за горещо водоснабдяване.

Изпълнител на строително-монтажните работи на двата обекта е "Билдинг компани" ЕООД. Срокът за изпълнение и на двете сгради е 120 дни. Общата стойност на договора е 250 192,48 лв. с ДДС.

Открита е тръжна процедура за избор на строители за останалите сгради по проекта за саниране на жилищни блокове с европейски пари, допълват от ведомството. Срокът за подаване на оферти е 5 юни, като процедурата се провежда по седем обособени позиции - по шестте района за планиране и София-град.

Очаква се до края на годината да бъдат обновени 60 сгради, а до приключването на проекта през 2015 г. - общо 180 сгради.

Интересът към програмата за саниране на жилищни сгради с европейски пари значително надхвърли възможностите ѝ. Подадените заявления за интерес са около 400, докато бюджетът стига за около 180-200 сгради.

Одобрените сгради, за които не стигат парите по този проект, ще бъдат прехвърлени за финансиране със средства от новата програма „Региони в растеж“. Плановете са 20% от бюджета по новата програма за регионално развитие да бъдат отделени за мерки за енергийна ефективност в публични и частни сгради. За енергийна ефективност на жилищни сгради се предвиждат над 183,5 млн. евро.

Изпълнението на проекта, финансиран с пари по програма "Регионално развитие" 2007-2013 г., обаче върви изключително бавно и тромаво. Началото на същинските ремонти трябваше да започне още преди две години, а заради забавянето крайният срок за приключването на проекта е удължен с няколко месеца – до декември 2015 г., а не до април 2015 г.

Заради забавянето се засилиха опасенията, че може да се стигне до загуба на пари за саниране. Регионалното министерство обаче отхвърля опасенията и подчертава, че значително е облекчило някои тромави процедури, които са забавили целия процес.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Баце преди 9 години
В Германия всяка къща или сграда която ще се строи или ремонтира се прави архитектурен план . След като се внесе в общината се дава разрешение и се извършва заснемане . Определят се къде да се поставят предпазните заграждения . Всички лицеви части на сградата (лицева част се счита тази която гледа към улица) ремонтът се плаща от общината това включва топло изолация , дограма и мазилка както и трудът . С приоритет са сгради и къщи на централни и оживени места .У нас как е пишете моля?
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
goliama dalavera e koito nabara saniraneto pecheli milioni i ne vlaga nishto samo edin steriopor za dva leva po balgarski .
1
0
 
1
 
! Отговори
кофражист преди 9 години
Тая мантра с опаковането не мина. Както казват препатили хубаво е но не мое се изплати за един живот от икономии - просто за тях е важно народа да се набълбука с кредити.

Спонсорирани публикации