Все повече кандидати за кредит с лоша кредитна история

Причината: Недостатъчен контрол на клиентите върху финансите им
Обновена: 24 апр 2014 14:07 | 24 апр 2014 13:06, Десислава Попова
22
Все повече кандидати за кредит с лоша кредитна история
Снимка: архив, Булфото

Лошата кредитна история е все по-често срещан проблем при хората, които кандидатстват за кредит, отчитат от сектора.

Около 18% от клиентите на потребителски и ипотечни кредити на Кредит Център през месец март се оказаха с проблем в справките на Централния кредитен регистър, съобщиха от компанията.

Проблемите варират от невърнати кредити или част от кредити до периодично невнасяне на вноски по текущи заеми. През последните шест месеца дялът на клиентите на компанията с проблеми в кредитната история е бил между 13% и 16%.

„Част от проблемите с кредитната история се дължат на невнимание и недостатъчен контрол на клиентите върху личните им финанси. Често хората не следят месечните си наличности по сметката и дали са достатъчни за погасяване на вноските по кредитите им, таксите по сметките и кредитните им карти. Понякога дори за недостиг от няколко лева вноската не може да бъде платена цялостно и това се отразява в кредитната история”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.

По думите му хората като цяло не осъзнават колко важно е да са точни в навременното обслужване на задълженията си, не само за да запазят кредитното си досие чисто, но и за да не трупат наказателни лихви за просрочени вноски по кредити.

„Лошата кредитна история е не само пречка за теглене на нови кредити, но и за рефинансиране на съществуващите такива, което е сериозен проблем, особено при ипотечните заеми, които са за по-дълъг срок и с най-сериозен потенциал за подобряване на условията в бъдеще”, коментира още Тошев.

Търсенето на кредити през март е останало стабилно, но водено от очакваните промени в Закона за потребителския кредит и финалните текстове, които се променяха в движение неколкократно, отбелязват от компанията.

Клиентите, които бяха набелязали даден имот и имаха финално договорена цена, пристъпиха към приключване на покупката, без да чакат влизане в сила на промените. Част от търсещите дом обаче съзнателно забавят процеса, за да изчакат кредитите, отговарящи на новите изисквания.

Друга тенденция, която се оформя на пазара, е ръст на запитванията за финансиране на покупка на жилище в строеж, като в повечето случаи искането е за финансиране на етап Акт 15.

Финансирането с кредит на жилище в строеж е възможно най-рано след получаване на удостоверение за груб строеж, но поради по-ниския процент на финансиране на този етап повечето клиенти предпочитат кредитът да се изтегли след Акт 15 или веднага след получаване на разрешение за ползване.

През март от компанията отчитат лек спад в средния размер на изтеглените кредити за страната. Той вече е 31 793 евро при съотношение между българска и европейска валута - 83 на 100 в полза на лева.

Средният размер на изтеглените ипотеки остава най-голям в столицата – малко над 41 хил. евро. Съотношението между евро и лева в София е 75% в полза на родната валута.

Най-нисък остава размерът в Пловдив – 20 542 евро. Там е и най-засилен интересът към българската валута – 92% от заемите са изтеглени в лева. Във Варна размерът е малко под 30 хил. евро, а в Бургас – 27 538 евро.

Най-активни остават кредитополучателите между 26 и 35 години – през март те са 46,6% от всички. Намалели са най-младите и най-възрастните – тези между 18 и 25 години са 6,8% от всички, а хората над 45-годишна възраст заемат дял от 13,3%. Общо 33,3% са кредитополучателите между 36 и 45 години.

Над половината от всички изтеглени кредити през март са между 10 хил. и 30 хил. евро. Дял от 23,3% от всички заемат кредитите между 30 хил. и 50 хил. евро.

Покупката на жилище е била мотив за 99,1% от хората да изтеглят кредит, докато за лично ползване до външно финансиране са прибегнали останалите 0,9% от кредитополучателите.

И през март най-популярният срок за погасяване на ипотеката е този между 16 и 20 години – близо 44% от хората са избрали него. Следва го периодът между 21 и 25 години, което представлява изборът на малко над 30% от потребителите.

Дял на външно финансиране между 70% и 80% е изборът на 27% от потребителите. С 1 пр. пункт по-малко са хората, решили да покрият с кредит между 60% и 70% от стойността на сделката си.

Повече новини за имоти четете в Investor

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: имотикредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
banka преди 9 години
nikoi da ne vra6ta kredit ,kakvoto dali dali kakvoto vzemali vzemali .Da hodiat ot kadeto sa do6li
20
0
 
0
 
! Отговори
селянчето преди 9 години
Предпочитам да се разпростирам спрямо приходите си и да не вземам кредит за глупости. Това е правете си сметката и ще сте ок.Може да си живеете скромно и спокойно,но трябва акъл за това.
19
0
 
0
 
! Отговори
ANTIBANKER преди 9 години
До НаскоБанките винаги са виновни. Помисли малко и ще видиш, че смисъла на банковото дело се изпарил веднага след учредяване на самата банка. Ковчежничеството е нужно, но не и когато, то се превръща в спирала на капиталов хаос. Сметките на тези които имат много пари са винаги верни, за разлика от на тези които имат оскъдни средства или никакви. Апропо само да ти изправя сметките: Разходът по едно жилище няма как да ти е 20% от дохода. Не и след първите 5 години. Сам ще се убедиш :)
18
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Камикадзетата в тая държава явно са неизчерпаеми
17
0
 
5
 
! Отговори
коко преди 9 години
Винаги идва момент , в който банките прибират спестяванията на хората а те бързо забравят и пак си слагат парите на влог при тях. Чакаме епизод трети
16
0
 
8
 
! Отговори
От Наско преди 9 години
до 14: Не, не работя в банка!Както имам и ипотечен кредит. Лихвата ми е 20% от дохода и съм си заделил за всеки случей едни пари, които могат да ми покрият 3 вноски напред... Ей така, за всеки случей, за да не попадна и аз в онзи регистър. На това му казва да си направиш сметката.
15
0
 
6
 
! Отговори
От Наско преди 9 години
До 13Ще извиняваш, но хората, които са си направили сметката и им е излязло нещо наистина непредвидено са сигурно 5% от всички. Останалите са тези с айфоните и колите. Всеки трябва да си се разпростира спрямо неговата си черга.
14
0
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
До До Наско 12По принцип никой не знае какво ще се случи дори след 6 часа. Може да ти падне тухла на глвата и да си заминеш, но винаги се надяваш на по-добро развитие. Освен това има някой прости правила при тегленето на кредит.1. Винаги ама винаги се пазарете за фиксирана лихва.2. Винаги трябва да изискате да ви направят погасителен план.3. Най-добре би-било ако вноските са равни за целия период на кредита.4. месечната такса не трябва да надвишава 10% от дохода ти.Много е просто.
13
2
 
11
 
! Отговори
До Наско №12 преди 9 години
Обясни с думи прости, как при 10 годишен кредит си правиш сметката дали към 6-тата година на погасяване ще бъдеш в състояние спокойно да покриваш всички такси, комисионни, лихви и прочее? Откъде например може да си сигурен, че ти, жена ти или някой много близък на сърцето ти човек няма да се разболее и да има нужда от допълнителни грижи /разбирай разходи/? Или пък си сигурен колко ще струва обучението на едното ти дете след 6 години? Или кое по-точно ти дава сигурност, която залагаш в СМЕТКАТА?
12
5
 
8
 
! Отговори
Наско преди 9 години
Факт е, че сме *** народ. Като раздаваха кредитите всеки вземаше за кво ли не ... Сума си и народ с айфони, коли за по 20 бона, ипотечни предити за 50К евро... И после кво, няма кой да ги връща и после банките били виновни. Като не можете да си правите сметката, това е положението.
11
2
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
Ха-ха-ха, никой нормален човек не взима кредити, за да ги връща. Връщат се единствено пари взети назаем от приятели.
10
2
 
4
 
! Отговори
... преди 9 години
Ми че то тука лихвените проценти са най-високите в цяла европа! Така, че банката винаги печели! Дали ще си избие лошия гредит от мен или друг и е все тая! Колкото до ипотечните кредити пък там сме "най-най-добрите" Дори да ти вземат жилището и ако не достигнат парите при продажбата му пак дължиш на банката, че даже и децата ти дължат ако ти станат наследници! Така, че банките да го д.хат! Лоши платци сме били! Ми да си намалят свръх свръх изискванията пък тогава да говорим пак!!!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че то има ли в България кандидати с добра кредитна история.И бедни и богати са в кюпа.Богатите си правят далаверите,а бедните нямат пари да плащат кредити с огромни лихви.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 4Ето не случайно служителите им ако не са селяни не могат да се издигнат до повече от касиерка!
7
1
 
16
 
! Отговори
СОЦИАЛНИ ГРИЖИ преди 9 години
До ГЛАС НАРОДЕННяма банкерите да фалират при положение ,че за банките се дадоха много повече помощи от колкото за бедните , гладните и неравностойните!
6
4
 
3
 
! Отговори
читател преди 9 години
Още ще зацикляме и патим като общество, щом основният мотив в коментарите тук не е деайтла по същество, а първичната емоция! Алгоритъмът в най-общ план е нещо подобно на:1. Ясно осъзнаваме какво искаме да стане.2. Настояваме, контролираме и го правим да стане.Като гледам Всеобщото одобрение на 3 и минусчетата на 1 и 2 ми се струва, че сле далеч от осъзнаването. Много далеч. Държим се като сърдити деца.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
банките- най-големия крадец!
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хаха поредната простотия на бг банките.държат най-високите лихви в света, най-трудно отпускат кредити и същевременно с тва са най недоволни.кефат ме,балкански селянии, уж нормални уж цивилизовани само не и в бг,.
3
5
 
25
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 9 години
ДА ИЗТЕГЛИМ ВСИЧКИ КРЕДИТИ И НИКОЙ НА НЕ ГИ ПОГАСЯВА КЪМ БАНКИТЕ, ЗАЩОТО ТЕ ТОВА ЗАСЛУЖАВАТ С ТЕЗИ ЛИХВИ. ДА ФАЛИРАТ МАЙКА ИМ ДА.....
2
3
 
23
 
! Отговори
цената преди 9 години
За банките няма никаква криза в момента, с нищо не са променили подхода си към клиентите. Все още продължават да работят при същите нива на лихвени проценти, да отпускат пари, без да се интересуват и грижат за съдбата на клиентите си и да живеят в охолство! Всичко това се забелязва от обикновените хора, които рискуват от момент на слабост да изпаднат в трайна несъстоятелност. Държавата, до колкото я има, няма никаква полза от немощни домакинства, но още не го е осъзнала! Дългосрочен абсурд!

Спонсорирани публикации