Брокери отчетоха повече сделки с жилища през 2013 г.

Жилище за продажба в София е на пазара средно 69 дни
Обновена: 25 апр 2014 14:12 | 25 апр 2014 12:11, Миглена Иванова
48
Брокери отчетоха повече сделки с жилища през 2013 г.
Очакванията на ЕРА България са пазарът да се задържи стабилен през следващите месеци. Снимка: freeimages.com

Ръст на търсенето и предлагането и на сделките с жилища в големите градове у нас през 2013 г. отчита консултантската компания ЕРА България.

През миналата година клиентите на агенцията са се увеличили с 53%, а броят на сключените сделки – с 43%, съобщи на семинар Румяна Димитрова, мениджър бизнес развитие на компанията.

Цените на жилищата са останали стабилни, а активността и на купувачите, и на продавачите на пазара се е засилила. В големите градове се сключват повече сделки и инвестицията в имот отново е на мода, коментира Димитрова.

От агенцията също отчитат по-силно търсене на жилища ново строителство и същевременно – недостиг точно в този сегмент от пазара. Това подкрепя и цените на жилищата ново строителство, които отново са започнали да се покачват, отчитат от компанията.

Друг фактор, който влияе на пазара, е по-добрата достъпност на кредитите за покупка на жилище заради спада на лихвите. За миналата година се отчита понижение на лихвите по ипотеките в България от около 0,5%, като лихвените нива са в диапазона 6,8 – 7%.

Данните на агенцията сочат, че около 80 на сто от осъществените през миналата година сделки с жилища в София са били финансирани с банков кредит. Същевременно делът на финансираните с кредит сделки във Варна достига 20%, а в Бургас – 30%.

Очакванията на компанията са пазарът да се задържи стабилен през следващите месеци.

Същевременно експертите прогнозират, че ще намалява времето, за което един имот престоява на пазара. В момента средно за България са необходими около 120 дни за продажбата на едно жилище срещу 65 дни в Швеция и 395 дни в Португалия. За София срокът за продажба на жилищен имот се е понижил от средните 93 дни преди шест месеца до 69 дни в момента.

Още новини за имоти може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъй като се увеличават аз няма да продавам старата къща.Като стане цената 1500 евро ще я извадя за продажба.
43
2
 
6
 
! Отговори
садо-мазо преди 9 години
Не купувам преди да стане 2000 евро квадрата
42
1
 
7
 
! Отговори
до 42 преди 9 години
В Цяла България са толкова ,само по Черноморието ,планината и големите градове има по-високи цени.Ако имаше програма за развитие от 0 на селските региони ,не малко българи биха се възползвали да живеят и работят ,ама всичко бяга в градовете.
41
1
 
8
 
! Отговори
do div broker преди 9 години
Abe GOSIN broker q si sveri malko casovnika i vij cenite na nedvijimite imoti v golemite evropeiski gradove i pokupatelnata sposobnost na naselenieto
40
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В северозападна България има селски къщи с дворно място по 3- 5 хиляди лева.
39
2
 
10
 
! Отговори
до 31 и 35 преди 9 години
Че коя банка дава ипотечен кредит за 7 имота ?А и кои е тоя ненормалния да изтегли пари за една негова жилищна сграда и да ги вложи на парче ?35 При това плодене, баба на 24 и родилка с 22 деца в момента ,ако имаха нормална смъртност ,биха били 20 милиона ,а те си стоят на ниво почти каквото в 95 година.Не ги любя ,но явно и природата не им пуска юрнек да доменират числено.
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най тежко е робството на парите,заробен ли си от банка,няма отърване докато не ти съдерат кожата.подпишеш ли заем за примерно 20 години все едно си подписваш 20 годишна присъда
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС и държавата ще строят безплатни жилища за ромите в София. Какви цени какви 5 лева
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
увеличението при *** не е 5 пъти а 10 пъти защото много от тях не се пишат ***.второ,още толкова са от смесен произход,най често без брак
35
2
 
9
 
! Отговори
до 35 преди 9 години
*** при преброяването 1946 са 150 000, сега 800 000.смятай за три поколения увеличението е 5 пъти.
34
1
 
15
 
! Отговори
до 31 преди 9 години
ами купи ги на 1000 евро квадрата с 50% кредит и ще видиш как си не само набълбукан а тотално вътре
33
1
 
11
 
! Отговори
до 34 преди 9 години
Пич абе ти до 10 години и ЕС ли очакваш да има?Аз като гледам нито Нови Алжир ,ню Пакистан и Северна Турция ще са по-напред.Както са си дали заводите в Китай ,за тях почв глада ,а там е страшно.*** от 25 години имат висока раждаемост ,ама и смъртността им е висока иначе сега да са 20 милиона.
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след 10-15 години ще сме още по глуха и затънтена периферия на ес,ако дотогава не са ни изхвърлили или замразили членството.до тогава смятайте че са се изнесли още 300-.400 000 млади хора. кви цени кви пет лева. 2001 година във висшите учебни заведения в бг са се записали 80 000, през 2012 са 40 000. кой ще ги купувна тия апартаменти,младото *** население ли,защото не разбирам от къде ще са купувнаите, от англия,германия,от марс или откъде
31
2
 
10
 
! Отговори
до 30 преди 9 години
То гладна кокошка просо сънува ,а богата кокошка прави каквото си иска!Да ти имам свободното падане с елемент на парашутизъм.Хората с фирми излизат на запад ,а ти още под наем и очаквш с нискоквалифицирания си труд като имигрант да пробиеш в живота чрез гурбет!
30
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пич ,абе я ми кажи как ще се набалбукваш с апартамент в София ?С тея 4 апартамента и 3 гаража ще взима точно 6 наема месечно ,а както знаеш най-сладко е от там.Та с други думи пари само с една инвестиция и без главоболия ,ако ще и малко да са от много места е най-добре!
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в жк дружба в блок бяха се нанесли клошари в два изоставени апартамента.полицията казва че не е неин проблем,общината не може да ги изгони. воня и смрад.стойност на имотите нула.предпочитам под наем и ако ми се отвори парашута след година навън
28
1
 
12
 
! Отговори
до 25 преди 9 години
Че то такава за близките 25 години няма да има никаде.А иначе какво е това инвестиция в имот ще ти носи хартия или ще живееш в него ?Ние да не сме всичките 5 поколение лихвари и борсови играчи?Ръст има ако има доходи ,банки и някакъв външен фактор ,останалото е просто циклични фактори.
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сделки с имоти винаги ще има,ще има и такива които ще искат да се отърват от купени имоти,заради данъци,падащи цени и др.имота може да бъде актив там където има стопански и демографски прираст.имота е пасив където има намаляване и застаряване на населението и икономически застой или регрес.ако се добави и цигатниздацията,пасива може да стане инвестиционна катастрофа
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само повече сирийци може да вдигнат цените и то при приложение че идват от страна с гражданска война, е може да си представите колко зле е икономиката в България и българите са обеднели.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
инвестиция в имот само в държава с перспективи по отношение на икономика,демография,стандарт,липса на ***

Спонсорирани публикации