Дори НЕК да плати дълга си, проблемите остават

Станчев: Няма да се появят пари в системата, ако се отнемат лицензите на ЕРП-тата
25 апр 2014 11:38,
6
Дори НЕК да плати дълга си, проблемите остават
Красен Станчев, Снимка: Bulgaria On Air

Проблемите в енергетиката няма да се решат, дори и НЕК да плати дълга си на стойност от около 700 млн. лева, прогнозира икономистът Красен Станчев в iутрешния блок на Bulgaria On Air.

Той смята, че няма основание да се отнемат лицензите на ЕРП-тата, докато дружествата си изпълняват работата по закон. Според него с тази стъпка няма да се появят пари в системата.

Той посочи, че задължение на дружествата е да вземат количеството електроенергия от производителя и да го предоставят на този, който го употребява. „Те нямат свои инвестиции в тази работа, освен поддържането на мрежата, а то се определя като част от прихода на тези дружества от ДКЕВР. ДКЕВР намалява тези разходи за поддържане на мрежата и затова в системата ще възникне проблем с осигуряването на качествена доставка, т.е възможно е да имаме режим на тока, независимо че има много електроенергия“, каза Станчев.

Според него всеки търговски спор може да се реши при някакви условия, когато всички партньори са равнопоставени. По негови думи това, което прави ДКЕВР от средата на миналата година досега, е да се предпочитат предимно държавните лица в системата, вместо частните лица, без значение от това дали са в разпределението или в производството.

Икономистът коментира и проекта „Южен поток“. Според него проектът в този му вид в момента е нереализуем. Ако България иска да осъществи проекта, трябва да преотстъпи територии на страни извън ЕС, а това означава да напусне Съюза. При „Северен поток“ е имало изключение, защото са направени допълнителни процедури. Такива за „Южен поток няма“, заяви икономистът.


Подробности от разговора вижте в Bulgaria On Air
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: НЕКенергетикаЕРП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БАЙ ТОШОВисокоплатен, чуждестранен агент, долен манипулатор. Не му провървя нещо из Азия, та пак се върна да pазяжда със зловонието си България, своята родина.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До румен221Кра-***, Кра-***, много станахме продажниците на България ... много. Няма да ни побере казанът на оня свят. Ама сега не мислим за това. И какво толкова ви плащат, бе, та продавате България и не мислите, как ще се печете и вие, и децата ви, и внуците ви. Херостратовци, не Проеметеевци.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ясно е, че пари няма да се появят! И *** го осъзнават но им трябва мантра в която да убедят чугунения електорат - друг едва ли би се хванал. А и требе да спечелят време за олигарски да "пласира" още неколко милиарда дълг!
2
1
 
3
 
! Отговори
AcOrP преди 9 години
НЕК да си плати дълговоете към ЕРП-тата пък тогава да реват за лицензите на ЕРП-тата
1
2
 
3
 
! Отговори
БАЙ ТОШО преди 9 години
КРАСЕН СТАНЧЕВ Е ЕДНО ДОЛНО ЧЕНГЕ И ***!

Спонсорирани публикации