Декоративните растения - "токсичният рай" за пчелите

В над 97% от тези растенията има пестициди
4 май 2014 20:16,
4
Декоративните растения - "токсичният рай" за пчелите
Снимка: Ройтерс

Годишно в Европа се използват към 300 хил. тона пестициди, като 80% от тях са в „старите“ страни, членуващи в ЕС (ЕС -15). 40 хил. тона от използваните в селското стопанство химикали са инсектициди, сред които има и опасни за здравето на пчелите, сочи последният доклад „Токсичен рай - отровите във вашата градина“ на екологичната организация Greenpeace.

От години анализаторите се опитват да установят причината за т.нар. „Синдром на празния кошер“, при който пчелите изчезват мистериозно. Сочени са заразни болести, излъчванията на инфраструктурата на комуникационни компании, както и смъртоносни за пчелите пестициди.

По тази причина и много от създадените от химическата индустрия вещества са забранени за използване в селското стопанство. Оказва се обаче, че за тях има пазарна ниша – на декоративните растения, отглеждани в домовете ни. Според данните на Greenpeace за отглеждането на декоративните растения годишно отиват 18 хил. тона пестициди и от тях 2,4 хил. тона са инсектициди.

Според доклада в 100% от цветята, отглеждани във Франция и Швейцария, има пестициди или остатъци от тях.
86 от растенията, отглеждани и предлагани в градинските центрове, са атрактивни за пчелите – теменужки, лавандула и т.н.

Според проучванията при 84 от тези растения или 97,4% съдържат пестициди, включително и опасните неоникотиноиди, които са забранени за употреба в ЕС. Като цяло 68 от проучените растения или 79% съдържат опасни за здравето на пчелите химически вещества. Когато тези растения бъдат засадени на открито – в паркове, на тераси или в градината, заплахата за пчелите вече е реална.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: пчелирастениятоксини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 9 години
Бззззззззззззззз.... жил !
3
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И от мобилните телефони
2
3
 
19
 
! Отговори
eve1 преди 9 години
Да и за съжаление точно това е истината,изчезнат ли пчелите след 4 години ще изчезне и човечеството,установил го е един от най-великите умуве Алберт Айнщайн.От незнание или от ненаситната и неконтролируема жажда за печалба светът върви точно на там.
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато изчезнат пчелите ще дойде краят за човечеството. Някой активно работи по въпроса.Ако няма пчели: няма опрашаване, няма реколта. Всички опити за изкуствено опрашване (китайците са се опитвали доста) са неуспешни - алтернатива няма.