Пламен Моллов: Време е да бъде написан нов Закон за храните

"Работна група вече се е заела с проекта"
25 юни 2014 12:19, Надежда Бочева
1
Пламен Моллов: Време е да бъде написан нов Закон за храните
Пламен Моллов, Снимка: Българската агенция по безопасност на храните

Време е да бъде написан нов Закон за храните с нова архитектура, която да съответства на европейското законодателство. Сегашният закон е морално остарял и на практика не отговаря на европейските акценти в сектора. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов на дискусията „Море от храни“.

Работна група към агроминистерството вече работи по проекта, съобщи изпълнителният директор на Агенцията.
Законът трябва да е рамков с няколко основни раздела, групирани според европейските регламенти. С подзаконовите актове трябва да бъдат детайлно разписани изискванията към всеки сектор и гаранциите за потребителя – например да има различни наредби за биологичното производство, за ГМО и др.

Много по-ясно трябва да бъдат разписани условията за доставка на храни – производство, търговия и предлагане. Сега изискванията за тези дейности не са описани достатъчно добре. Правилата за официалния контрол също трябва да бъдат дефинирани по-добре, включително тук да бъдат включени изискванията към БАБХ, смята Моллов.

Той допълни, че в бъдещия закон трябва да бъдат разписани по-добре и въпросите за качеството на храните и различните схеми за окачествяване. При нова уредба за храните с традиционно-специфичен вкус може да се даде нов тласък на българската хранителна индустрия, посочи шефът на БАБХ.

„Да, трябва да има нов закон. Сега България е член на ЕС и сме длъжни да спазваме европейските регламенти. Това е и изискване на бизнеса от няколко години“, заяви Светла Чамова от Асоциацията на месопреработвателите.

Моллов допълни, че въпросът за лабораторния контрол и транспорта на храните сега също не е решен добре, защото са разписани различни правила за продуктите от растителен и от животински произход.

Експерти посочиха и други теми, които трябва да бъдат описани в новия закон – например за хранителната банка, биохраните, традиционните храни и продуктите със защитените географски указания, както и за онлайн търговията.

"Проблемът е, че производителите загиват, а ние храним чуждите туристи основно с вносни храни", каза пред журналисти Благой Рагин, председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НУЖЕН Е ЗАКОН, КОЙТО НЕСАМО ДА РЕГУЛИРА И СЛЕДИ ЗА БЕЗОПАСНОТО ПРОИЗВОДСТВО И ПРОДАЖБА НА ХРАНИТЕ, НО И ЗАЩИТА И РАВЕН ШАНС НА ПАЗАРА, НА РОДНИТЕ ПРОДУКТИ С ТОЗИ НА ВНОСНИТЕ, ЗАЩОТО САМИ ЩЕ.СИ ЗАКРИЕМ ХРАНИТЕЛНИЯ СЕКТОР И ЩЕ МИНЕМ НА ВНОСНИ ОТПАДЪЦИ, КОИТО ЦЯЛ СВЯТ ИЗХВЪРЛЯ, А НАШИТЕ ДЕЦА ЩЕ ГИ КОНСУМИРАТ!!!

Спонсорирани публикации