Ройтерс: Цветан Василев може да купи австрийска банка

Интерес към балканския бизнес на Hypo Alpe Adria имат и други кандидати
Обновена: 9 юли 2014 14:16 | 9 юли 2014 10:07, Бойчо Попов
24
Ройтерс: Цветан Василев може да купи австрийска банка
източник: Reuters
Група български инвеститори около предприемача Цветан Василев, подкрепена от руската банка VTB, има интерес към придобиването на бизнеса на Балканите на изпадналата в затруднение австрийска банка Hypo Alpe Adria, твърди Ройтерс, като се позовава на запознати източници.
 

Интерес към придобиването има и от страна на финансовия инвеститор Advent International в съдружие с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Друга оферта има от Expobank на руския предприемач Игор Ким, който наскоро придоби чешкото подразделение на Landesbank Baden-Württemberg, предава Ройтерс.
Ако всичко се случи според плановете на австрийското правителство, продажбата може да бъде подпечатана до края на юли. 

Ройтерс отбелязва, че Цветан Василев не е открит за коментар, а останалите кандидати също отказват да коментират.
 

През миналата година Европейската комисия нареди на Австрия да намери купувач за балканската мрежа до средата на 2015 г. в замяна на одобряването на държавна помощ за кредитора.

Deutsche Bank, която е натоварена от австрийското правителство с продажбата, отказва коментар.

По-рано във вторник австрийският финансов министър Михаел Шпинделегер заяви пред членовете на парламента, че сделката може да се осъществи до няколко седмици и има седем кандидат-купувачи. И седемте искат да придобият части от мрежата, но Австрия предпочита да я продаде наведнъж.
 
В Югоизточна Европа мрежата Hypo включва шест банки и три лизингови компании в Словения, Хърватия, Сърбия, Босна и Черна гора. Точно балканските подразделения на банката се считат за единствената печеливша нейна част. През миналата година обаче подразделението отчете загуба от 286 млн. евро заради високи провизии за лоши кредити. Самата Hypo очаква да получи максимално 500 млн. евро - което би съответствало приблизително на балансовата ѝ стойност.

Останалата част от бизнеса й, както и лошите кредити, ще бъдат вкарани през есента в една държавна "лоша банка". 
 
Припомняме, че през март стана ясно, че шестата по големина на баланса банка в Австрия ще престане да работи. Шпинделегер обяви, че дейността на базираната в област Каринтия Hypo Alpe Adria, която трябваше да бъде национализирана в разгара на финансовата криза преди пет години, ще бъде преустановена. През 2009 г. се наложи Австрия да национализира компанията, за да избегне срив, който щеше да засегне цяла Европа. 

Страната можеше да предостави на Hypo 5,4 млрд. евро капитал за периода 2013-2017 г., включително между 400 и 900 млн. евро през 2014 г. Всички спасителни усилия за банковата група, която временно бе собственост и на германската BayernLB, не дадоха резултат. Накрая са останали само няколко опции, включително фалит.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: цветан василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Цецо Джи преди 9 години
Е това е генгста. Само в България мнзозинството се радват на *и, мутри, крадци, внаркодилъри и хормони. Хората които инвестират и не играят гюбек не са на мода! Направи пак 10% депозити да ставаме Австрийци батенце, оп чи ка .
17
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците го изритаха демонстративно човека с мустака,това е истината,вече няма нищо общо с тях,оставиха го гол като пушка!
16
2
 
9
 
! Отговори
до Евала преди 9 години
Че нали политиците ,начело с Цацаров му атакуваха банката
15
4
 
20
 
! Отговори
факт преди 9 години
1-Бъдете сигурни,че австрийците са проучили добре на кого да си дадат банката2-евала за това,че след като се опитват да му откраднат КТБ ,моментално реагира с покупката на друга банка3-така България си прогонва качествените хора,за сметка на на Догановци,Пеевци и Барековци
14
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цветан Василев е най-градивният български предприемач от началото на прехода. ВСИЧКИТЕ му средства са в реален бизнас, а не във финансови схеми, деривати или имотни балони. Факт е, че от този бизнес живеят над 800000 българи. Прасето и боянският му покровител извършиха серия от престъпления, за да откраднат най-успешната българска банка, която само могат да съсипят - както правят с Булгартабак.
13
1
 
13
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Със казуса на Цветан Василев БНБ и правителството показаха ,че са марионетки на колегите финансови анархисти !
12
3
 
2
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
МОЖЕШЕ.....СЕГА ПОЛОЖЕНИЕТО МУ НЕ Е НИКАК РОЗОВО!
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, държавата, нали сега ще му зареди банката със свежи пари... Що да не купи друга?
10
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а няма ли кой да го попита от къде ще вземе , пари ...нали няма дори за заплатите в Ботев , а държавата трябва да се намесва и да изплаща парите на хората в българската му банка.Значи държавата тоест ние , ще му плащат задълженият в бг , а той ще си купувал банка в австрия
9
2
 
11
 
! Отговори
евала до моля преди 9 години
Ами то вярно че засега държавата не е давала пари, ама на 21-ви като почне голямото теглене...за седмица ще се източат 2-3 милиарда според мен. И част от парите ще дойдат от БНБ
8
3
 
5
 
! Отговори
емича преди 9 години
Ееееии левации големи банкери се извъдихте
7
2
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
За какво му е този таралясник? Явно му трябват части за КТБ!
6
4
 
7
 
! Отговори
язък преди 9 години
Язък за балканската мрежа на австрийаката банка. Били на печалба, милите, до миналата година. После опитали машко лоши кредити и веднага ги хванали!Сефа идва тежката артилерия да им покаже на тях как се раздават лоши кредити!
5
9
 
18
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО преди 9 години
ЩЕ ПОТЪРСИ ЛИ НЯКОЙ СМЕТКА НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ПЛЪШОК, НА РУСКАТА *** ИЛИ ВСИЧКИ ЩЕ ПИЕМ СТУДЕН ВОДА!?
4
3
 
37
 
! Отговори
Моля?? преди 9 години
Какви пари е наляла държавата, че да не фалира не ми стана ясно?!?!? За пръв път в историята ни самата държава не просто помогна на един фалит - тя го предизвика, чрез прокуратура и спекулации.
3
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само луд човек ще влага в тази банка, след като знае кой е собственикът.
2
3
 
4
 
! Отговори
борѝ се до преди 9 години
Тhat my boy....
1
11
 
34
 
! Отговори
евала преди 9 години
И кво? - Държавата ще налива пари в банката на тоя тарикат за да не фалира, а той ще ходи да купува нова банка ?

Спонсорирани публикации