Продължава конфликтът между агроминистерството и фонд „Земеделие”

Николов: Не съм видял подадени оставки в УС на Фонд "Земеделие"
Обновена: 10 юли 2014 10:47 | 10 юли 2014 10:47, Надежда Бочева
3
Продължава конфликтът между агроминистерството и фонд „Земеделие”
Мирослав Николовов Снимка: Фонд Земеделие

Конфликтът между Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" продължава. Вчера след заседание на Управителния съвет на Фонда бе обявено, че е била поискана оставката на изпълнителния директор на Фонда Мирослав Николов, но той отказал. Оставки са подали членовете на УС.

Днес обаче Николов не потвърди подадените оставки с мотив, че не е видял писмени заявления. Той съобщи пред БНР, че от УС са освободени тримата заместник-министри на земеделието.

Мирослав Николов коментира и информацията в печата, че ДАНС са влизали във Фонда, като обясни, че всъщност са били изпратени длъжностни лица от министъра на земеделието, които да се опитат да вземат достъпа му до класифицирана информация.

„Но в бързината не бяха изпълнени всички процедури и към момента няма такова нещо. Документите не бяха изготвени коректно и бяха намесени други лица. Това е поредното доказателство за натиска, който се прилага над фонда”, каза Николов.

„Но аз вече съм объркан, защото се оказа, че половината от УС вече е подменен и не мога да бъда сигурен кой е член и кой не е член. Не съм видял подаване на оставки и не мога да коментирам”, обясни той.

Светлана Боянова, председател на Института по агростратегии и иновации и бивш заместник-министър на земеделието, заяви, че такова поведение на институциите е недопустимо и обижда целия сектор.

„Като процедура това е безпрецедентно”, заяви тя и посочи, че ако наистина е имало кворум на вчерашното заседание, УС може да освободи Мирослав Николов.

„Вчера се разигра цирк. Действията не кореспондират с това, което се желае - ние много желаем да нямаме това лице за изпълнителен директор на Фонда, но подаваме оставки и го бетонираме. За мен действията са насочени към това той да бъде оставен като директор. Аз лично не бих се доверила на нито един подпис оттук насетне, защото му е отнето всякакво доверие. Работата на Фонда вече е блокирана”, предупреди тя.

Боянова посочи, че отношенията между МЗХ и ДФЗ ще се отразят на бранша. „ Да не говорим, че ЕК също ни наблюдава и аз, ако съм от ЕК, няма да бъда много спокойна за парите, които ни дава Европа”, допълни тя.

Бойко Синапов от Асоциацията на българските животновъди смята, че случващото се между МЗХ и Фонд "Земеделие" ще рефлектира върху фермерите. „Недопустимо е, когато в страната има огнища на заразни болести по животнте, те да не успеят да направят кворум и да се проведе УС. Възмутени сме. Дръпната ни е голяма спирачка и не можем да продължим така”, каза Синапов и заяви, че смисъл от протести има и животновъдите вече подготвят такива.

Припомняме, че миналата седмица министърът призова за оттеглянето на шефовете на ДФЗ с мотива за оплаквания от страна на агросектора за работата на Фонда. Мирослав Николов обвини Греков, че лобирал за роднински фирми. Шефът на ДФЗ се защити, като каза, че натискът срещу него е политически. Освен размяна на обвинения се стигна до сигнали в прокуратурата.

Конфликтът между Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“ всъщност е конфликт между ДПС и БСП. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио Фокус зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

„Огромно желание имаха ДПС да оглавят фонда чрез смяната на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“, но явно за момента получават доста добър отпор от страна на БСП, което е логично“, отбеляза Христов.

Той изтъкна, че по-големия проблем е дали тази война няма да рефлектира върху земеделските производители. Христов припомни, че се очаква 2 млрд. лева тази година да минат пред Държавен фонд „Земеделие“.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
32
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
Чудя се на ДПС защо не се прекръсти на ДФЗ.Откакто се помня все за тютюна се карат и винаги те са най-облагодетелствани в държавната администрация.Щом един Делян Пеевски не може да се вкара в затвора, а раздава правосъдие: най-добре ще е тютюнджийската партия да се забрани.
1
0
 
31
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Дали някога ще се разберат, кой е по негоден?

Спонсорирани публикации