София е 172-ра в света по разходи за живот за чужденци

Най-скъпият град в света за тях остава столицата на Ангола - Луанда
Обновена: 10 юли 2014 14:14 | 10 юли 2014 12:11, Миглена Иванова
3
София е 172-ра в света по разходи за живот за чужденци
Снимка: архив Булфото

София е класирана на 172-ро място от 211 града, включени в класацията на консултантската компания Mercer за разходите за живот за чужденци.

Класацията се подготвя, за да подпомогне международните компании и правителствата да определят компенсациите за своите работници и служители чужденци. Ню Йорк се използва като базов град и всички останали градове се сравняват спрямо него. Валутните курсове са измервани спрямо долара, допълват от консултантската компания.

За втора поредна година столицата на Луанда – Ангола, оглавява класацията като най-скъп град за чужденците, въпреки че градът не е особено богат. Втората позиция е за Нджамена (Чад), а третата – за Хонконг.

Топ 10 се допълва от Сингапур, Цюрих, Женева, Токио, Берн, Москва и Шанхай. Лондон е на 12-то място, Ню Йорк – на 16-то, Сидни – на 26-то, Париж – на 27-мо, Рим – на 31-во, последван от Виена, Мюнхен – на 55-то, Атина – на 78-мо.

От европейските градове, включени в класацията, с по-ниско класиране от София са само Белград – 184-то място, Сараево – 188-то място, Тирана – 199-то място, Минск – 191-во място, Скопие – 193-то място.

В дъното на класацията (най-евтините градове за чужденците) са Карачи (Пакистан), Уиндхук (Намибия), Бишкек (Киргизстан), Исламабад (Пакистан), Манагуа (Никарагуа), Кейптаун (ЮАР), Ла Пас (Боливия), Йоханесбург (ЮАР), Тунис и Блантайър (Малави).

От Mercer посочват, че най-скъпи за чужденците са градовете в Африка, Европа и Азия заради колебанията на валутните курсове и влиянието на инфлацията върху цените на стоките и услугите.

„Класирането в много региони е повлияно от последните световни събития, включително икономически и политически катаклизми, довели до колебанията на валутните курсове, инфлацията, както и нестабилността на цените за настаняване“, коментира Ед Ханибал, партньор в Mercer.

Той пояснява, че Луанда и Нджамена не са никак богати градове, но цените са изключително високи заради оскъпяването на вноса. В допълнение има затруднения с намирането на сигурно място за настаняване на чуждите работници и служители.

CNBC подчертава, че Ангола внася около три четвърти от стоките, които консумира. Отделно петролният бум в страната подсилва притока на чуждестранни работници, което допълнително подкрепя увеличаването на цените.

Същевременно страната приключи продължилата 27 години гражданска война през 2002 г. и още не се е възстановила от опустошенията.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ne gradyshka edna bomba im tria na skapanite sofianci vs.brdi idvat ot tam ot tia paraziti.
1
1
 
3
 
! Отговори
S преди 9 години
Sram sram sram ako bqx na vashe mqsto nqmashe i da poblikuvam! Zasramete se

Спонсорирани публикации