Facebook има силата да расте още

Компанията няма алтернатива на пазара, смятат експерти
13 юли 2014 14:00,
9
Facebook има силата да расте още
Снимка: Reuters

Цената на акциите на Facebook продължава да расте, въпреки че няколко проучвания наскоро заключиха, че рекламите в социалната мрежа може да се с недостатъчна възвръщаемост на инвестициите, пише CNBC.

Акциите на компанията са със 160% по-скъпи на годишна база, като тази тенденция се очаква да се запази, тъй като основната маркетинг дейност на Facebook продължава да расте, посочват експерти.

„Акциите на компанията реализираха невероятен възход миналата година и смятам, че имат още много потенциал”, коментира анализаторът на Topeka Capital Виктор Антъни.

„Големите марки наливат пари във Facebook всеки ден. Тяхната основна дейност все още е много, много силна”, добавя анализаторът в JMP Securitues Рон Джоузи.

Средната цена на рекламите във Facebook е 1,95 долара на 1000 импресии, което е с 218% повече спрямо година по-рано, а цената на един клик е нараснала с 29%. Потребителите на мрежата пък са кликвали рекламите със 146% по-често, показва доклад на партньора на Facebook Nanigans.

“Facebook е навлязъл дотолкова в живота на хората, че ще бъде много трудно на която и да е друга платформа да го измести. Той е част от нашия живот, който за момента няма друга алтернатива. А докато потребителите продължават да го използват рекламите ще отиват там, където са и потребителите”, каза Антъни.

"Тенденциите са силни и смятам, че данните за приходите на компанията ще задминат всички очаквания. Рядко се вижда компания, която расте толкова бързо, като единствения аналог, за който мога да се сетя, е Alibaba”, сподели Джоузи и може би е прав, след като за последните 4 тримесечия Facebook отчете печалба, надхвърляща всички прогнози с по над 10%.

Освен основните операции на компанията, тя направи и редица инвестиции, които трябва да се възвърнат в дългосрочен план, посочват анализаторите.

Facebook похарчи над 20 млрд. долара за купуването на компании от началото на годината, като най-голямата сделка бе по придобиването на услугата за съобщения WhatsApp за 19 млрд. долара. И докато някои хора се изненадват от покупките на Facebook, последните би трябвало да насърчат значителен растеж.

„Технологичният сектор е пълен с компании, които така и не предприемат решителни инвестиции и докато основната дейност на Facebook се представя силно, тя ще може да си позволява такива големи залози”, смята анализаторът на SunTrust Robinson Боб Пек.

Компанията вероятно ще започне да инвестира в Instagram, която купи за 1 млрд. долара през 2012 г., през следващите две години, посочи Антъни, според когото това ще вдигне годишните приходи с до 1 млрд. долара.

Между 2016 и 2017 г. пък Facebook ще започне да печели от WhatsApp и чрез въвеждането на потребителска такса, както и от Oculus Rift, прогнозира Джоузи. Той вижда Oculus като инвестиция в дългосрочен план, но добави, че в катркосрочен план не вижда как Facebook ще генерира приходи от виртуалната платформа.

„Facebook има наистина дългосрочна стратегия и компанията определено е в своя апогей”, заключи той.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Facebook
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Някав инвестор преди 9 години
До Бял ИнвеститорИ кажи от къде ги купи 2010 като те се листнаха на борсата 2012. В момента цената на акциите им е 67.50
7
2
 
2
 
! Отговори
adad преди 9 години
Да, все едно на някого му пука за *** от Плевен и го следят денонощно. :D
6
3
 
7
 
! Отговори
свободен преди 9 години
не разбирате ли ,че чрез фейса започват да ви манипулират както си искат,не разбирате ли ,че ставате зависими и застрашаващи собствената си сигурност?!...фейсбук ли?......мерси!
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредният проект за следене на стадото.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ме интересува!!!
3
5
 
2
 
! Отговори
1 преди 9 години
И аз съм на това мнение. Ще ръсте още.
2
5
 
6
 
! Отговори
Бял Инвеститор преди 9 години
Статията е написана малко наизуст.Или може би е преписана.Аз имам закупени акции на фейсбук още от 2010г. за по 23,75 долара.Просто тогава консултантът ми в Женева така ме посъветва.За 4 години цената се вдигна неколкократно,но за разлика от писаното в тази статия към днешна дата от две места ме съветват вече да продавам.Не защото самия фейсбук няма потенциал а под сурдинка се говори че специално в Европа се готвят нови закони и правила които ще ефектират върху фейсбук,информацията в него и др
1
4
 
11
 
! Отговори
мнение преди 9 години
Хубавото на фейсбук е, че човек може да поддържа контакт с хората, особено ако е в чужбина. Също възможността да се изпращат лични съобщения е нещо хубаво, вместо примерно да се дават пари за смс-и. Но останалото до голяма степен е безсмислено позьорство и клюкарстване.

Спонсорирани публикации