С 200 000 повече пътници са преминали през летището в София

България Ер отчита двуцифрен ръст
3
С 200 000 повече пътници са преминали през летището в София
Снимка: Булфото, архив

За първото полугодие на 2014 г. пътниците, преминали през Летище София са 1 838 148, или с 200 000 повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от летището.

Ръст от 11 на сто на годишна база бележи пътникопотокът по редовни международни линии. Това се дължи както на новите дестинации, добавени към полетното разписание на Летище София, така и на по-голямата честота на полетите по голяма част от обслужваните маршрути.

Повече обслужени пътници на Летище София за периода на първите шест месеца на 2014 г. отчитат почти всички
авиокомпании, извършващи редовни полети, като двуцифрен ръст се наблюдава при България Ер, Wizz Air, Air Berlin, Lufthansa, easyJet, Turkish Airlines, LOT и AlItalia.

Общо 71 422 са пътниците по вътрешните редовни линии от София до Варна и Бургас /минус 8 процента/ за първото полугодие на 2014 г. Броят на организираните туристи, преминали през Летище София за същия период, се запазва на нивото от миналата година.

През първите шест месеца на 2014 г. на Летище София са излетели и кацнали общо 20 506 самолета, което представлява ръст от 4,3 на сто на годишна база. С 10 процента повече полети са извършени по редовни международни линии - резултат от новите дестинации в полетното разписание и увеличените седмични честоти. По вътрешните линии е отчетен спад от 8 на сто за първото полугодие на 2014 г. спрямо миналата година, докато организираните чартърни полети остават на миналогодишното ниво.

По-малко специализирани товарни превози са извършени през разглеждания период в резултат от редуцираната полетна програма на карго интеграторите.

Увеличение от 4,5 на сто на обработените пощенски пратки на Летище София сочат данните за първата половина на 2014 г. спрямосъответния предходен период. Общият обем на обработените товари и поща е 8 421 тона. С 2 процента са нараснали товарите, превозени по редовни международни линии.

Най-предпочитани дестинации за първото полугодие на 2014 г. са Лондон, Виена, Рим, Милано, Берлин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: летище Софияпътници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
защо преди 9 години
България еър - има ли един самолет на тази компания заминал навреме. Все се чака закъснял самолет от друг град за да поеме полета от София. Всеки месец ползвам тази наша компания и всеки път, наистина всеки път полетът закъснява от час до три.
2
0
 
0
 
! Отговори
Грета преди 9 години
Това е хубава новина. Сега като влезем в отпускарските месеци ръста сигурно ще е още по-голям.Аз лично също смятам това лято да си направя една "разходка" някъде извън БГ.
1
0
 
1
 
! Отговори
Марин преди 9 години
Повечето с еднопосочен билет.