Оптимизъм на финансовите пазари при висока безработица

Кристин Лагард: Европа е пред важни предизвикателства
Обновена: 19 юли 2014 18:32 | 19 юли 2014 17:42, Екип на Bulgaria On Air
11
Оптимизъм на финансовите пазари при висока безработица
Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Финансовите пазари са прекалено оптимистични на фона на високото ниво на безработицата и дълговата криза в европейските икономики, заяви директорът на МВФ Кристин Лагард. Тя подчерта, че Европа продължава да е изправена пред важни предизвикателства, свързани с нейното дългосрочно бъдеще.

Кристин Лагард предупреди, че продължаващата ниска инфлация би могла да подкопае перспективите за растеж в региона. Въпреки това тя каза, че европейската икономика се възстановява.

„Доверието се подобрява и финансовите пазари са по-оптимистични, може би малко прекалено оптимистични", добави Лагард.

Тя подчерта, че има опасност от порочен кръг – постоянно високо ниво на безработицата и дългове, които застрашават инвестициите и вещаят по-нисък растеж в бъдеще.

Анализатори коментират, че след финансовата криза през 2008 г. правителствата по света са били принудени да преструктурират и ребалансират икономиките си. По думите им големият по обем публичен и банков дълг е изпратил еврозоната в рецесия през 2011 г.

Икономиката на блока е успяла да се разшири отново чак през лятото на 2013 г.. Въпреки това тя не е успяла да надгради особено много над това, постигайки ръст от едва 0,2% в периода април-юни на тримесечна база.

Според Лагард трябва да се предприемат редица мерки, а именно: европейските правителства да премахнат структурните бариери, които засягат иновациите, създаването на работни места и производителността и да отделят повече средства за публични инвестиции .Парична политика от страна на централната банка също трябва да бъде поддържаща, докато търсенето се ускори.

Още във видеото на Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това нещо на снимката горе не е човек, а нещо друго..........
5
1
 
3
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Интересно, къде си е эабравила метлата:-)))???
4
1
 
4
 
! Отговори
лупи преди 9 години
Ето затова БРИКС създават собствен фонд за финансиране. Има един читав човек Рафаел Кореа, президент на Еквадор, който разказа играта на МВФ и Световната банка. Така се действа. И честито опрощаване на дълговете на Гърция!
3
2
 
3
 
! Отговори
уж-избирател преди 9 години
Иха, тези хора мислят и за икономика!А ние тука само за оцеляване сме принудени да мислим.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Тя подчерта, че има опасност от порочен кръг постоянно високо ниво на безработицата и дългове..."защо имам чувството че говори за самото МВФ. МВФ си предизвикват чрез заемите и тегленето им като дългове постоянни кризи и постоянно високо ниво на безработицата.Ще си кажеш греха Легард. Ама няма да ти бъде опростен.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На снимката - мумията намеква, че трябва да бъде обезглавена.

Спонсорирани публикации