Синдикати и работодатели искат надзорен комитет за КТБ

Настояват да се намери пазарно решение за банката
Обновена: 23 юли 2014 16:33 | 23 юли 2014 16:33,
23
Синдикати и работодатели искат надзорен комитет за КТБ
Снимка: БТА

Надзорен комитет, в който да участват доказани банкови експерти, юристи и други, да стабилизира КТБ, предлагат национално представените организации на работодателите и синдикатите у нас.

Днес представителите на организациите са изпратили открито писмо до президента, премиера, председателя на КФН, както и до парламентарно представените партии с исканията си за подобряването на ситуацията около КТБ.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че са обсъдени и конкретни имена на експерти, които да влязат в новия надзорен комитет, но отказа да коментира конкретни номинации.

Организациите искат спешна среща с Управителния съвет на БНБ, на която да изложат предложенията си, сред които са да се търси съдействие от настоящите инвеститори за стабилизиране на банката, както и да се предложи на най- големите вложители да станат акционери. "Трябва да се търсят и нови инвеститори в КТБ", обяви Васил Велев от АИКБ.

Синдикатите и работодателите искат да бъде намерено пазарно решение за КТБ, а не да се използват парите на данъкоплатците за спасяването на банковата група. Част от решението за цялата ни банкова система е България да влезе Европейския банков съюз, допълниха още представителите на организациите.

"Няма да приемем банковата група КТБ да бъде разпокъсана и разпродадена", заяви категорично Пламен Димитров.

Организациите посочиха и проблема с блокираните сметки на структуроопределящи фирми, болници и училища. Има опасност от загуба на хиляди работни места, като само във военното производство застрашени са 25 хил. работни места.

Работодателите и синдикатите са готови за съвместни протестни действия, ако "не се спазва или подменя българското законодателство", посочи Огнян Донев от КРИБ.

Пламен Димитров допълни, че протести ще има и ако досегашните искания на работодателските и синдикалните организации, особено в здравната система, не бъдат изпълнени.

По време на извънредната пресконференция не стана ясно какъв краен срок за изпълнение на исканията, съответно и за протести, е даден на управляващите. Васил Велев обаче посочи готовността за едночасови предупредителни протести в цялата страна още сега.

Димитров призна, че правителството е започнало малки стъпки - обсъжда се актуализация на бюджета на НЗОК, както и законодателството за ранното пенсиониране. Те обаче били закъснели.

"Констатираме тъжни неща и това, което ни обединява (работодатели и синдикати, бел. ред.) е опасението за сигурността на държавата", коментира още и президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.
 

Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: банкаКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
реалност преди 9 години
В банката по данни на БНБ има 6+ милярда депозити. Има раздадени кредити 5 +милярда. Значи има повече пари отколкото раздадени. Говорете за ГРУПА КТБ не за КТБ. ГРУПАТА има 2 банки, 3 предприятия , няколко завода,офиси,изградена инфраструктура, лиценз за операции в цяла европа, ценни книжа и куп участия в други компании. Има и 900 млн в БНБ и 700 млн капитал. Като се гледа обективно (Група КТБ) а не субективно (депозанти) се вижда ясно от къде се печели ако има процедура по фалит.Стига наивност
7
1
 
4
 
! Отговори
Да ама не преди 9 години
За българите са поставени жестоки капани, а политиците ни заслепени от алчност вече ни бутнаха в един. КТБ е една от най-апетитните примамки. Каквото допуснем да се случи с нея, това ще се случи и с другите...
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Османиците разполагат с около 10 милиарда евро и едва ли ще налеят още 1-2 милиарда в КТБ, защото парите може да изчезнат пак като в бездънна яма.
5
2
 
6
 
! Отговори
SS преди 9 години
Нямам нищо против акционерите на КТБ да си я спасяват както желаят. Ама да не гълтат пари от бюджета. Например, да искат заем от емира *** Оман. Но съм сигурен, че преди да я "спасят", някой от тях все пак ще поиска да папка и ще я ликвидира. Окончателно
4
8
 
4
 
! Отговори
SS преди 9 години
Пазарното решение за КТБ е: тя да се ликвидира, с оцелелите й средства да се компенсират вложителите (колкото може), и да се забрави колкото се може по-бързо!Всяко друго решение ще е в тежест на обществото и ще облагодетелства едни или други *** !!
3
1
 
10
 
! Отговори
ЕвроGAY преди 9 години
Какви синдикати са тия мръсни поганци ???Кого защитихте тия 25 години ?Сигурно милионите избягали в чужбина и останали безработни ли заради вашето безхаберие,СИНДИКАТИ ай сиктир....
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откажат ли от ЕС нови заеми за България под въпрос ще са и гарантираните влогове. Тогава няма друг изход освен да блокират влоговете.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако КТБ бъде спасена с държавни пари, има сериозна опасност да рухне валутния борд и тогава ще има милиони безработни. Трябва да се избере кое е по-евтино дали да фалира само КТБ и няколко фирми да банкруторат или да фалира цялата държава.

Спонсорирани публикации