Средно с 0,3% са поскъпнали жилищата през второто тримесечие

В 13 от областните градове има увеличение на цените, а в останалите 14 - намаление
23 юли 2014 16:37, Десислава Попова
5
Средно с 0,3% са поскъпнали жилищата през второто тримесечие
Снимка: www.freeimages.com

С 0,3% средно са се увеличили пазарните цени на жилищата* в България през второто тримесечие на 2014 г., спрямо първите три месеца и спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Това представлява минимално ускорение в сравнение с данните за първото тримесечие, когато беше отчетен ръст от 0,2% спрямо предходните три месеца, а на годишна база нямаше промяна на цените.

Средната пазарна цена на жилищата в национален мащаб през второто тримесечие на 2014 г. е 869,29 лв./кв. метър. Най-ниското си ниво тя е достигнала през четвъртото тримесечие на 2013 г. – 864,52 лв./кв. м, става ясно от графика на НСИ.

Пиковата средна стойност е достигната през третото тримесечие на 2008 г. Тогава от НСИ отчетоха средна цена за страната от малко над 1 418 лв./кв. метър. Оттогава до края на миналата година последва серия от понижения на цените, продължила 20 тримесечия и прекъсната единствено от второто тримесечие на 2012 г., когато беше регистрирано увеличение от 0,2%.

Най-високи са средните цени в София - 1 473,67 лв./кв. м, следвана от Варна - 1 366,50 лв./кв. м, и Бургас - 1 130,67 лв./кв. метър. Най-ниски са цените на имотите в Кюстендил – средно близо 492 лева за квадратен метър жилищна площ, Видин – 514 лв./кв. м, Габрово – 518 лв./кв. м и Враца – 518 лв./кв. м.

През второто тримесечие е регистрирано увеличение на цените спрямо предходното в 13 от областните градове, като увеличението е по-значително в Бургас, Силистра и Шумен - по 1,8%, Пловдив - с 1,3%, и в Стара Загора - с 1,1%. В останалите 14 областни града и област София е регистрирано намаление на цените.

Брокери на имоти отчетоха засилване на интереса към по-скъпите имоти през месеците май и юни. Двустайните жилища пък остават най-предпочитани от купувачите през полугодието.

*Индексът на пазарните цени на жилищата оценява общото относително изменение на цените на съществуващите жилища - апартаменти (изключват се новопостроените апартаменти, къщи, луксозни жилища). Обект на статистическото изследване са цените на реално продадените от домакинствата апартаменти в областните градове.

Движението на цените през последните години може да проследите на графиката на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
bh преди 9 години
бебок , не откачай. Никакъв кредит не беше тръгнал да вземаш ами си обикновен хейтър с каквито е пълна България . Ама ха честито за къде си тръгнал! Няма такава държава на света с толкоз откачен народ хем само един гол панел закрива голите им *** на българите хем го мразят панела от сърце !? Да падат мама му и панел в дън земя да се продъни дано... е свърши тая! За умните свърши още 2011 за бунаците явно още има тая напитка 200 евро/м2 ... АЛО!
1
6
 
2
 
! Отговори
bh преди 9 години
бебок , успоки топката и не бягай за никъде ами си стои на посрания ***, вече е късно, байно... И да отидеш и да вземеш кредит от банката ще разбереш че имотите които те интересуват са поскъпнали доста повече от тия 0.3%. Купуването беше далавера до 2011, а например цените в Бургас не са падали под нивото от есента на 2010 .... честито на вярващите в 200 евро/м2 дочакаха !

Спонсорирани публикации