Плевнелиев даде старт на "София Тех Парк"

Все още няма решение за втората фаза на парка
Обновена: 24 юли 2014 15:31 | 24 юли 2014 15:29, Миглена Иванова
19
Плевнелиев даде старт на "София Тех Парк"
Президентът Росен Плевнелиев направи първа копка за "София Тех Парк". Снимка БТА

Все още не е решено кои от дейностите по проекта за осъществяването на "София Тех Парк" ще бъдат прехвърлени за следващия програмен период. Това коментира пред журналисти изпълнителният директор на "София Тех Парк" АД Елица Панайотова, която заедно с президента Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Българската академия на науките Стефан Воденичаров и ректорите на няколко университета направи първа копка на няколко обекта в научно-технологичния парк.

Държавният глава заяви, че проектът „София Тех Парк“ е далновидно стратегическо за България решение в подкрепа на бизнеса, науката и сътрудничеството между тях.

„Проектът ще позволи на страната ни да намери достойно място сред високотехнологичните европейски държави и ще подкрепи иновациите и индустриите на бъдещето в България“, каза Росен Плевнелиев.

Технологичният парк се осъществява съвместно с Българската академия на науките (БАН), Техническия университет в София, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Медицинския университет в София и Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Дейността си технологичният парк координира и с фондовете за стартиращи компании LaunchHub и Eleven, за да осигури съвременна инфраструктура за бизнеса в сферата на високите технологии (ИКТ, енергия и приложни науки).

Разделянето на проекта на два етапа – през стария и през новия програмен период, се обсъждаше заради забавянето на реализацията му. Идеята за „София Тех Парк“ започна да се обсъжда още през 2009 - 2010 г. Държавното дружество обаче беше създадено през 2012 г. и в края на същата година проектът получи финансиране от оперативната програма „Конкурентоспособност“. Договорът беше подписан в началото на 2013 г., като бюджетът е 50 млн. евро с ДДС, а крайният срок за завършването му е края на септември 2015 г.

Според Панайотова по принцип засега няма нужда от разделянето на проекта за научно-технологичния парк на два етапа, но дори и да се наложи такова, то не е късно да се случи и през 2015 г., ако има допълнителни забавяния.

Днес беше направена първата копка на лабораториите и офисите, на площадковата инфраструктура – парк, алеи, комуникации на сградите, кортове и многофункционална спортна площадка, на бизнес инкубатора и на експериментариума с посетителски център.

Наскоро приключиха процедурите за обжалване на строителството на площадковата инфраструктура и на бизнес инкубатора. Все още обаче текат процедурите по обжалване на паркинга и на иновационния форум, където ще се провеждат различни събития и лекции.

Според Елица Панайотова може би това са два от обектите, които ще се прехвърлят за следващия програмен период, но все още това не може да се каже с точност. „Разделянето на фази на проекта се прави от гледна точка на това ако има процедури, които се бавят, форсмажорни обстоятелства, за да не пропадне проектът“, посочи тя.

Още два търга, свързани с проекта, ще бъдат обявени до края на годината

До края на тази година дружеството „София Тех Парк“ АД ще обяви обществената поръчка за оборудването на лабораториите, допълни Панайотова. Тя е на стойност 20 млн. лева. В момента се доуточнява с представителите на научните среди точната спецификация на оборудването, за да не се дублира с такова, което вече имаме, и да се даде възможност да се участва по повече научно-изследователски проекти.

Също до края на годината трябва да тръгнат и търговете за изграждането на платформата за споделено ползване – база данни на различните лаборатории, които вече съществуват в консорциума от университети и институтите на БАН, и новите лаборатории.

„София Тех Парк“ се прави с идеята да даде отговор на нерешените проблеми по пътя на технологичните идеи и тяхната индустриализация и комерсиализация, коментира председателят на ИКТ клъстера Петър Статев.

По думите му всяка лаборатория решава конкретен казус, който в момента е стоп фактор в комерсиализацията и индустриализацията на продукти. „Единственото, за което съжаляваме, е, че се движим толкова бавно“, посочи той и изрази надежда, че проектът няма да стане жертва на политически боричкания.

Проф. Владимир Пулков, декан на Факултета по телекомуникации и пощи в Техническия университет – София, допълни, че е време България да започне да продава интелектуален продукт. Надяваме се, че с тази инфраструктура университетите и БАН ще имат възможност да привличат млади гора, да им дават възможности за развитие и генериране на идеи.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Инж+ преди 9 години
Тази чудесна придобивка за София/и за БГ като цяло/ "потъна" в политическата "помия" покрай падането на правителството и т.н. Дано този център на интелекта бъде продуктивен и полезен на страната.Искрено желая успех на хората, впуснали се в това предизвикателство.
13
0
 
9
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Не виждам много смисъл от тая сграда/парк да е на територията на София, но... кой ли му дреме за моето мнение.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Проектът ще позволи на страната ни да намери достойно място сред високотехнологичните европейски държави и ще подкрепи иновациите и индустриите на бъдещето в България, каза Росен Плевнелиев."Хахахха добре, Роска вервам ти. Направо кажи колко ти е комисионата, стига си плямпал глупости. Проектът щял да ни изстреля на върха, при високотехнологичните държави... хахахха
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За вас няма оправия, дори на толкова позитивна новина, строи завист , омраза и мерзавост.
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе то хубаво, че се строи в София, но защо само в южната част на София. В северните райони (Люлин, Надежда, Свобода) не се влагат никакви инвестиции, докато в южните (основно Младост) е пълно с бизнес сгради. Общо взето се получава същата пропаст както между София и провинцията - всички пари се влагат в столицата, а другите градове кучета ги яли.
9
4
 
6
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До mb 7Президента има да издържа семейство голяма къща в Гърция и т.н. то това с грижа за простолюдието не става трябва и финансовите пънкари да се мисли !
8
2
 
16
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Много е важно да пренаселим София така ,че чуждестранните интервенти няма да нямат големи разходи в столицата. А и все повече селяни ще дойдат да живеят в София за да не падат оборотите на ЧЕЗ и Веолия и другите монополи и търговски картели ! То се видяло ,че Кауфланд в Белоградчик няма кой да отвори !
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко се случва само в София, после защо е пренаселена....С тези темпове до 10г половината от населението на България ще е в столицата.
6
6
 
21
 
! Отговори
mb преди 9 години
Плевнелиев очевидно се специализира в паркчетата.малко са тези които помнят че на първа копка и Бизнеспарка в Младост, щеше да генерира високи технологии и наука, както и възможности за развитие за младите.а после се оказаха че си всъщност се получават само офис площи и възможност за работа като съпорт в кол-център. Никой не пита колко от телефонистите са развили научна кариера.
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Усвояване на едни пари.
4
1
 
6
 
! Отговори
Аня преди 9 години
В ТУ няма такъв факултет.. много моля!
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По снимката си личи, че двама от присъстващите никога не са държали лопата и дори в момента на снимката не я използват по предназначение. По стечение на обстоятелствата и двамата са ухилени като ***.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще привличате млади хора? От къде? Или си мислите, че ще се върнат от чужбина в тази вциганясваща се държава, в която няма здравеопазване и сигурност?!
1
18
 
18
 
! Отговори
19369 преди 9 години
няма по-противен президент от тозиСтоянов и Първанов бяха 100% мъже за разлика от тая мека киткадори Ж. Желев - някак сипматичен и благ човечец, за разлика от това безполово съшество с лопатата

Спонсорирани публикации