Столични агенции за имоти ще се борят с фалшивите обяви

Ще се организира система, която да обединява всички оферти за имоти
Обновена: 24 юли 2014 14:21 | 24 юли 2014 11:29, Миглена Иванова
4
Столични агенции за имоти ще се борят с фалшивите обяви
Снимка: архив, Булфото

Група агенции за имоти от София работят по система за мултилистинг на оферти за имоти, съобщи управителят на агенцията “Софконсулт” Галина Максимова.

Мултилистингът е широкоразпространена практика, която позволява максимално разпространение на офертите чрез обмен на информацията между брокерите. Системата е създадена още през миналия век в САЩ, където посредниците на пазара са създавали мрежи, за да си съдействат за по-бързото реализиране на имотите.

В България обаче още няма подобна система, въпреки че е въведена от съседните ни държави, посочи Галина Максимова. Така офертите ще достигат директно до купувачите на всички тези агенции бързо, а клиентите ще имат гаранция, че са качествени, ясни, точни и не са фалшиви.

Първоначално идеята за такава система е обединила девет столични агенции. Те са създали и специално сдружение, в което в момента членуват 19 агенции. То е отворено и за други посредници, включително и в страната, обясни Максимова.

Засега обаче системата се тества само на територията на София. Идеята е да се направят подобрения, преди да започне разширяването й.

Сдружението си има устав, етичен кодекс и правила за работа с офертите, допълни Максимова. При установени нарушения се предвижда да работи етична комисия, като може да се стигне и до изключване от системата.

Тя обясни, че идеята е да се обединят фирми, които имат доверие помежду си. “Идеята е да си помагаме по-бързо да реализираме сделките и да работим в интерес на клиентите, защото доволният клиент ти изпраща друг клиент и по този начин се налагаме на пазара като коректни фирми”, коментира експертът.

Максимова посочи, че мултилистинг системите в другите държави са от два типа – отворени и затворени. При затворените се вижда предлаганият имот, но не се вижда коя агенция го предлага. Клиентът може да избере всяка агенция, която да го обслужва, а самият посредник осъществява контакта с посредника, който обслужва продавача. В редки случаи може да се окаже, че това е една и съща агенция, но клиентите трябва да са информирани, посочи тя.

При отворената система се вижда цялата информация, включително и агенцията, чрез която се продава имотът.

Максимова обясни, че поне засега агенциите са се обединили около мнението мултилистинг системата да е затворена. По-късно обаче може да се стигне и до промяна, в зависимост от това какво ще реши браншът.

В мултилистинг системата ще има и платформа, през която ще може офертите да се вкарват бързо с едно въвеждане и в други портали. Това обаче изцяло ще зависи от собственика на обявения за продажба имот. Той ще трябва да сключва договор с агенцията, която го обслужва, като изрично ще й делегира права.

Собственикът може да позволи офертата да бъде публикувана само в мултилистинг системата или да разреши тя да бъде публикувана и в сайтовете на другите членове на мултилистинг системата, както и през други портали. Така с малко средства ефектът от рекламата на имота се мултиплицира, коментира Максимова.

Тя изрази надежда, че тази система на работа ще разреши и един от сериозните проблеми на пазара – този с фалшивите обяви, с които посредници привличат интереса на потенциални клиенти. Този проблем беше адресиран и в проектозакона за дейността на брокерите, който обаче така и не видя бял свят от една страна заради политическата ситуация, а от друга – заради раздвоението в самия бранш.

От Националното сдружение „Недвижими имоти“ подготвиха законопроект, в който предлагат основаването на професионална камара и прилагането на принципа на саморегулацията при посредничеството при сделки с имоти. Противници на идеята обаче основаха друго сдружение – “Сдружение Брокери на имоти”, и настояват регулацията в сектора да се осъществява от държавата и професионалния регистър да се води от държавна институция.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: обявиимотиброкери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Бивш брокер преди 9 години
Сигурен съм , че и там офертите им ще са същата работа като в сайтовете, познавам системата и още от създаването и мога да твърдя , че ако няма млади и компетентни консултанти които да следят нещата , то тези брокери на 50-60 год. които са скарани с техниката , как ще поддържат актуалност, като повечето не знаят как да си влязат в пощата!!!
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Внимавайте със "София нов дом". По-добре изобщо не се занимавайте с тази агенция. Ако вече сте проявили наивността, да станете техен клиент, проучете защо се оплакват и водят съдебни дела предишните им клиенти.
3
3
 
4
 
! Отговори
alkap преди 9 години
додох от селу ама се натакнах на фалшифи обяви и фафли фалшиви кой ту нещо. другите селяни и те напсускали фалшиви обяви и борбъ за влас
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз пък никога не взимам квартира от агенция...направо ми писна от тях смао пари смучат за нищо..договорите ги има в нета и сам човек може да си го състави !
1
1
 
10
 
! Отговори
az tam преди 9 години
не знам кой накъде дърпа, но в сайтовете поне 50% от обявите са фалшиви