Цветан Василев е отпаднал от надпреварата за балканския бизнес на Hypo

Банкерът увери, че ще се яви в прокуратурата, ако бъде призован
25 юли 2014 14:50, Десислава Попова
3
Цветан Василев е отпаднал от надпреварата за балканския бизнес на Hypo
Снимка: Reuters

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е отпаднал от българско-руския консорциум, който е сред кандидатите за покупката на банковата мрежа на Балканите на Alpe Adria, съобщи Ройтерс, като се позовава на трима източници, запознати с въпроса.

Българско-руският консорциум, воден от бизнесмена Денис Бареков, и инвестиционната компания Advent International са фаворити за покупката, са заявили пред агенцията двама източници с информация за хода на процеса.

Още по темата
Hypo, която се наложи да бъде национализирана от Австрия през 2009 г. след период на неустойчива експанзия в страните от бивша Югославия, продава балканската си мрежа - основният й актив, като същевременно прехвърля токсичните си активи в "лоша" банка.

Балканската мрежа, която се състои от шест банки и три лизингови компании в Сърбия, Хърватия, Босна, Словения и Черна Гора, има активи за 8,6 млрд. евро към края на 2013 година, но балансова стойност от едва 500 млн.евро след серия обезценки.

Бизнесът загуби стойност през почти двете години, в които се предлага за продажба, докато австрийските политици спориха какво да правят с останалата част на банката, която до момента е получила държавна помощ за 5,5 млрд. евро.

Двама източници, запознати с процеса, са заявили пред Ройтерс, че има 7 кандидата за цялата балканска мрежа или части от нея.

Двата фаворита са Advent, в партньорство с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), и група български инвеститори, начело със собственика на авиокомпания и различни имоти Денис Бареков, подкрепени от руската банка VTB.

Базираната в Лондон инвестиционна група Millhouse Capital, собственост на германския бизнесмен Ралф Дод, е заявила в четвъртък, че се отказва от плановете си да се присъедини към българския консорциум заради "непреодолими трудности с Бареков“.

Millhouse – която няма връзка с Millhouse LLC, компания за управление на активи, собственост на руския олигарх Роман Абрамович – беше посочена от австрийския вестник Die Presse в сряда като основен конкурент на офертата на Advent и ЕБВР.

Най-малко един кандидат, Expobank на руския бизнесмен Игор Ким, има оферта за цялата балканска мрежа, по информация от трима запознати източници.

Според един от тях решение за избор на успешния кандидат може да бъде взето още до края на август.

Говорител на Hypo е отказал коментар за кандидатите, но е посочил: „В напреднали преговори сме с евентуални инвеститори.“

Говорител на австрийското финансово министерство е заявил само: „В момента има текущи интензивни преговори за подразделението на Hypo Alpe Adria в Югоизточна Европа.“

От ЕБВР и VTB са отказали коментар. Advent, Бареков и Василев не са били открити за коментар, допълва Ройтерс.

Междувременно до медиите беше разпространено съобщение от името на Цветан Василев, в което той посочва, че единствената причина за пребиваването му извън България е осигуряване на личната му сигурност, което пък му позволява да се концентрира върху възможностите за стабилизиране на КТБ. Василев е категоричен, че ще се яви в прокуратурата, когато бъде призован и акцентира, че изясняването на истината е и в негов личен интерес.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
АХА преди 9 години
Значи не е Василев ,а е -Бареков..Нарочно ли тогава, името на Василев се спрягаше?
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бареков, Станишев, Василев, Пеевски, Доган, Костов, Кунева, Борисов, Сидеров ... и ако И това не е/са връзки ... разлика един от друг - няма, гласувате и подкрепяте все за Злото, единствената разлика, че е е под друга форма! ОСЪЗНАЙ СЕ *** НАЙ-НАКРАЯ!
1
1
 
2
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Бареков, Цветан Василев, и това ако не е "връзка", здраве му кажи!