Служебният кабинет не трябва и не е нужно да взема заеми!

Вучева: Досиетата в КТБ могат да се отворят само със специален закон
Обновена: 25 юли 2014 16:08 | 25 юли 2014 15:34,
39
Служебният кабинет не трябва и не е нужно да взема заеми!
Снимка: Bulgaria On Air

Правомощията на служебното правителство не би трябвало да се увеличават с възможност за поемане на нов държавен дълг.

Такова мнение изрази проф. Христина Вучева, финансов министър в служебния кабинет на Ренета Инджова, пред БНР. Причината е, че подобни решения не са в компетенциите на изпълнителната, а на законодателната власт.

Освен това според проф. Вучева не е и необходимо да се залагат възможности за теглене на нови заеми, тъй като става дума за период от около три месеца.

„Всичко, свързано с подобни въпроси, може да се реши от новия парламент и новото правителство“, посочи тя.

На този етап изобщо не може, а и не бива да се говори за спасяване на България, тъй като няма опасности, които да ни застрашават. Ако обаче продължаваме така активно да говорим, сами може да си създадем проблеми, предупреди Вучева.

Тя изтъкна, че на фона на повечето европейски държави сме с един от най-ниските дългове, най-ниските дефицити и няма страна, която да има такъв фискален резерв като нашия.

"Към момента фискалният резерв на България е около 8 млрд. лв. и ако от него се премахнат неприкосновените пера, каквито са Сребърният фонд, парите за преструктуриране на енергетиката и парите от ЕС, които по същество са чужди пари, остават около 1-2 млрд. лв., които биха били напълно достатъчни за покриване на дефицита в бюджета", изчисли финансистът.

Положението изобщо не е страшно и ако някой се опита да управлява бюджета както трябва, няма да има нужда нито от увеличение на дефицита, нито да се емитира дълг, обясни тя.

По повод предложението на президента Росен Плевнелиев за отваряне на кредитните досиета в Корпоративна търговска банка (КТБ) проф. Вучева посочи, че никъде в нормативната база не се предвижда подобна възможност. Именно заради това според нея е нужен специален закон за КТБ, който да изведе кредитите в отделна банка, за да може по тях да се работи и да се види дали ги има криминалните действия, за които се говори.

„Такава беше и първоначалната идея – да има специален закон за КТБ, но тя беше отхвърлена. Тя трябваше да бъде доразвита, а не да бъде потулена“, завърши професорът.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Vyh chudoviishti jivo taz ministurka
32
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
заемите не са проблем,проблем е къде отиват парите и какво се прави с тях.
31
11
 
35
 
! Отговори
до питащ преди 9 години
Всички нямаме достъп до сайта на бнб,трябва да итаме йовчев или борисов ,те са видни банкови експерти
30
9
 
38
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"1-2 млрд.лв.,които биха били напълно достатъчни за покриване на дефицита в бюджета.Положението изобщо не е страшно и ако някой се опита да управлява бюджета както трябва,няма да има нужда нито от увеличение на дефицита,нито да се емитира дълг,обясни тя."Дано този,който управлява бюджета знае какво прави.При разумно харчене може и да стигнат.И дано са по-малко заложените капанчета от предишните,защото замазаните дупки ще започнат по-късно да се разтварят.
29
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българските правителства са фашистки,подкрепящи терористите от киевската хунта,БСП И ГЕРБ СА ТЕРОРИСТИ,КЪДЕ СЕ ПОКРИ ПЛЕВНЕЛИЕВ ? КВО СТАНА А ,КОИ СЕГА СА СЕПАРАТИСТИТЕ ?
28
8
 
34
 
! Отговори
питащ преди 9 години
Някой може ли да ме светне само аз от моята мрежа ли нямам достъп до сайта на БНБ или всички?
27
8
 
39
 
! Отговори
28 преди 9 години
До КаръкПарите в бюджета няма как да свършат. Воплите са много пресилени. Реално за всеки месец от началото на годината МФ привежда с 20% по-малко на разпоредителите с бюд. средства от заложените. Едва в края на годината тези суми се изравняват и тогава почва едно харчене, че да не отидат тия пари в преходния остатък.За да отиде бюджета на червено дефицита реално няма да е 3, а 23% което няма как да се случи.
26
8
 
40
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Дано да ви чуят, професоре, но се съмнявам...Президентът в официално изказване обяви, че няма експерти в България и само вият, той и другите политици, като палета към ЕС да ни изпратят "експерти"...
25
8
 
37
 
! Отговори
24 преди 9 години
До Анонимен"Държавата не изпълнява и сегашния закон за влоговете и умишлено или не, БНБ продължава да бави изплащането на влоговете в КТБ."БНБ умишлено бави и ще го бави до догодина. До тогава банката вече ще е разкостена. Единствената интрига е дали данъкоплатеца ще бъде натоварен да плати и част или всичките негарантирани влогове или няма. Лично аз бих заложил на първото - *** будала ще плати целия масраф плюс огромни бонуси за квесторите за добре свършена работа.
24
12
 
35
 
! Отговори
Карък преди 9 години
Аз да попитам, ако недай си боже в тия 2 месеца парите в бюджета свършат по някаква причина и минем 3% дефицит.Тогава какво правим.Кой ще поеме отговорнаост тогава за батака?Има една поговорка на запад:"Подготви се за най-лошото и се надявай за най-доброто" - Prepare for the worst and hope for the best.Някой да им я хачука в кратуните на депутатите от ляво.Ако в главата не им влиза, някъде другаде ще...
23
9
 
38
 
! Отговори
21 преди 9 години
Във взимането на нови заеми няма нищо лошо. При това съотношение БВП - дълг България може спокойно да си позволи нов дълг до към 7-8 дори 10 млрд. Друг е въпроса за какво ще се ползва. Ако е за реформи ОК (друг е въпроса, че никой не предлага такива), но ако е за асфалт, чешмички и др. безсмислени проекти със съмнителен ефект или популистко вдигане на пенсиите си е вредно отвсякъде.Но на кой ли му пука у БГ. Целта е да вземеш властта и да откраднеш колкото можеш преди да те изгонят.
22
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като чета какви пишат тук коментари, заслужаваме си явно тези 25 г безпътица, заслужаваме си Доган, Местан, Станишев, Волен, Бареков...
21
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата не изпълнява и сегашния закон за влоговете и умишлено или не, БНБ продължава да бави изплащането на влоговете в КТБ.
20
8
 
35
 
! Отговори
14 преди 9 години
До GodЗащо трябва да има спец. закон ли. Ами защото КТБ е прецедент и сега действащия има не е пригоден да се спаси банката. Друг е въпроса какъв да бъде този спец. закон. Вучева говори за идея за такъв, обаче аз не съм я видял в този вид - т.е. да се изнесат всички "спорни" кредити отделно и да има време да се анализират и евентуално събират по особен ред. А ост. част добри кредити плюс останалите сделки да започнат да функционират. Това би било добре, но предложенията на БНБ са други.
19
11
 
44
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Професоре,знаем че сте права както винаги,но Борисов иска нови заеми за да може да ги харчи на поразия,и да казва че правителството на БСП ги е теглило-ето това е в дъното на цялата работа .И президентчето ни удобно иска да му направи тази услуга.А за сделката им с ДПС въобще не ми се говори -политика,но ние сме потърпевшите.
18
13
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само за гарантираните влогове в КТБ ще изтекат около 3-4 милиарда лева, които държавата вече бави от 20 юни и вложителите завеждат съдебни дела за лихвите.
17
10
 
48
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Професов Вучкова е голям професионалист -бюджетар.Но уви никой не иска да я чуе.Те чуват доктора по икономика Лиляна Павлова със съмнително образование и финансов опит ,но не и специалистите.И питате защо сме на това дередже,ами ето заради това.
16
8
 
41
 
! Отговори
възхитен преди 9 години
от бистрия и аналитичен изказ на проф Христина Вучева!Възхитен от нейния справедлив характер!Ако аз бях президент щях непременно да я включа в състава на служебния кабинет
15
11
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спомняте си какво направи Марин Райков като служебен премиер, назначен от Росен Плевнелиев - приватизира печатницата на БНБ. Сега от новият служебен премиер назначен отново от Плевнелиев очаквам да изтегли огромен дълг, а за приватизация нищо не се знае.
14
8
 
37
 
! Отговори
Мусесака Дабара преди 9 години
Ех да пипна аз фискалния.... Ще видите вие!