Ройтерс: КТБ няма да плати по облигациите с падеж на 8 август

Животът на парламента е твърде кратък за решение
Обновена: 28 юли 2014 16:00 | 28 юли 2014 15:35,
26
Ройтерс: КТБ няма да плати по облигациите с падеж на 8 август
Снимка: Ройтерс, архив

Корпоративна търговска банка (КТБ) няма да извърши плащане по падежиращата на 8 август облигационна емисия. Причината е специалният надзор, под който е поставена финансовата институция от Българска народна банка (БНБ), пише Ройтерс.

Още по темата
Падежиращата емисия е в размер на 150 млн. долара. Нейната съдба зависи от бъдещето на КТБ - ако банката бъде обявена в несъстоятелност, тогава облигационерите ще се наредят на опашката за разпределяне на приходите от евентуалната разпродажба на активи, посочва медията.

Българското правителство подаде оставка в сряда, без да е постигнато споразумение с Народното събрание за спасяването на КТБ. По-рано този месец политиците отхвърлиха предложенията на централната банка, а оставащият до 6 август живот на парламента остава минимално време за някакви действия, пише Ройтерс.

„Банката е затворена. По облигационната емисия ще бъде обявен дефолт“, коментира за медията източник, пожелал анонимност заради високата чувствителност по въпроса в България.

„Ясно е, че на 8 август няма да може да бъде извършено каквото и да е плащане, защото всичко е замразено. Банката няма да отвори преди тази дата“, допълва източникът.

„Всички са съгласни, че не бива да бъдат предприемани никакви действия, докато не бъде извършен ясен анализ, с който да се установи недостигът на капитал. Дали банката ще бъде ликвидирана, или спасена, зависи от размера на загубата“, обяснява източникът на Ройтерс.

Според медията, ако облигационерите не бъдат защитени, това ще бъде силен негативен сигнал за инвеститорите, които ще изискват доста по-висока цена, за да финансират държавата и корпоративния сектор.

Още по темата четете в Investor. bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: КТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
да точно преди 9 години
Жълто ти е бельото. Когато дадоха от "големите" данъкоплатци 1300 млн в *** да не затвори нямаше жълто. КТБ имало едни чували, едни фирми, но най-лоши се оказаха големите вложители със стотици хиляди платени данъци. С 5 клика ми вадят цялото досие сигурен съм, че с малко повече ще намерят кой е взимал кредити и къде е била последната спирка на парите. Една институция е срината по противоконституционен начин. Пожелавам всички да имате по 1 млн в КТБ с този си акъл.
21
0
 
0
 
! Отговори
da be da преди 9 години
цензурирайте колко си искате изказванията на всички тук - вие сте жълти
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За жалост вече е късно да се спасява КТБ. Нашите умници се занимаваха с какви ли не глупости, като оставки на правителство, здравна каса, държавен бюджет, дето можеха да чакат,вместо да вземат бързо и ефективно решение за нещо, което касае поне 20% от икономиката на страната.Ама от ТИКВИ какво друго да очакваш?
19
0
 
7
 
! Отговори
кухи лейки преди 9 години
Няма никакъв + за вложители и гражданин да се затвори КТБ. Има огромен интерес да се купят предприятия и 2 те банки собственост на групата. 80% off. Оттам ще има и кредитни милионери. Така спряганите "лакомници" за големи лихви хапват злобата народна а "спасителите" стават милионери. Откакто затвори КТБ, БФБ отчете срив и срива продължава с отливи на пари, дефалция. Това много наподобява "да махнем правителството". Махнахте и го и сега какво? Икономика в реанимация и болници няма да я спасят.
18
0
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 9 години
Ако беше така добре, но проблема е че в тази банка имат пари много общини, държавни фирми, както и честни фирми, които ако фалират просто ще се увеличи лавинообразно безработицата и загубите за икономиката ще са по-големи. Да не говорим, че загубите на общините ще са много големи и половината от тях ще трябва да тегят кредити, за да изкарат годината.
17
0
 
6
 
! Отговори
рутерс преди 9 години
БНБ = политически елит= желана ликвидация на банка = 0% външни инвестиции, отлив на капитал, дела на кредитори, кредитни милионери, ощетени вложители, увеличен държавен дълг. Ако се фалира банка без значение коя е тя последиците са катастрофални. Продължава да се говори за 196к при положение че БНБ, КФН, ДАНС, Прокуратура и НС са в схемата. Това не е поет риск а сарайски сценарий стил 97-*** тъй че да ме извинят но с делата на кредиторите българина както винаги ще си плати 2-но да му виси
16
1
 
2
 
! Отговори
st преди 9 години
Хахахахаххахахааахахахаххахахахаахахахахаха
15
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А не мога да разбера какво толкова се е случило?Обикновеният човецец ще си вземе спестените пари, а крадците ще изгорят и готово.От дето дошли - там отишли.Ама да се тегли 5 милиарда заем та да спасяваме приятеските кръгове на ББ и *** - МОЛЯ,МОЛЯ
14
3
 
8
 
! Отговори
вярват хорицата преди 9 години
де се е чуло и видяло крадец да върне откраднатото?вече два пъти щяха да я отварят и накрая дрънци.Е, като стане 2015 год. ще се сетите.май ;) има нов закон за фалита на банки и покритието на депозите само от кредитните институции(за справка ЕС)То не бяха чували, руска и арабска група - спасители. Трябва да си много ***, ако не разбираш какво се случва.Няма да се учудя,ако накрая намесят и Сина Божии,все пак и той е Спасител.ей,глупав народ.Жалко за депозитантите до 100 хил.евро.
13
0
 
15
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Да си дойдем на думата! Добре че са ройтерс, та да обяснят на българските медии кои са важните събития в Бг. След като не могат да се изплатят облигациите на 8 август (а ктб не може, защото е под спец.надзор и няма право да прави никакви разплащания), по закон БНБ или облигационерите обявяват банката във фалит. Т.е. най-късно фонда за гаринтиране на влоговете трябва да започне да разплаща на 15.09.2014г.
12
5
 
5
 
! Отговори
ДО 8 преди 9 години
Кой ти каза, че не ясно кога ще ги вземеш? В закона ясно е записано - максималния сок в който трябва да бъде взето решение за банката е 6 месеца, след това се изчакват още 20 дни максимум 30 и си взимаш парите до 196 х.лв.
11
5
 
17
 
! Отговори
какво правителство? преди 9 години
Точно това правителство загроби КТБ и никога не е търсело вариянт за спасението и! Банката беше една от най-ликвидните и добре работещи банки в тъпата държава ***.
10
2
 
17
 
! Отговори
кой преди 9 години
И пак няма отговор на най-нашумелия въпрос последно време в БГ.....КОЙ ? Кой източи парите на КТБ ?? Кой ? Кой ? Къде е Василев ? Какво става с разследването ? Пак задкулисни игри ? Пумярите от ДАНС защо мълчат ?
9
3
 
21
 
! Отговори
АРХИВАР преди 9 години
И ДА НАПОМНИМЕ, ЧЕ ПЕЧАТНИЦАТА НА БНБ Я ХАРИЗАХА НА ЧАСТНА ФИРМА ОТ ФРАНЦИЯ ... ХИТРО А ! ИСКРОВ ! КОЙ ? ИВАНЕ, КАЖИ СИ !!!!
8
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
някой вярва ли че депозитите някога ще бъдат изплатениБлажени са вярващитеколкото изпалтиха от фалиралите банки при Жан Виденов, толкова и сега ще изплатят
7
4
 
23
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Чобанов, бегай щот това няма да ти го простим!
6
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обаче е готино, депозитите до 196 хил. лв. да са гарантирани, а да не е ясно кога ще можеш да си изтеглиш кинтите. Това те държи в кондиция, че живееш в България и винаги трябва да си нащрек.
5
13
 
8
 
! Отговори
Буда преди 9 години
До Анонимен 5 Нема да лъжеш Ей!!!Всичко го фалирах аз Буда по-мое време това е моя заслуга не на Орешарски!!!!
4
5
 
22
 
! Отговори
3 преди 9 години
Ами дали ще има клиенти КТБ или не зависи от много неща. Ако се укаже, че банката поради т.н. криминална атака е имала само краткосрочни ликвидни проблеми, а БНБ са се оакали всичко зависи от това, кога и при какви условия ще я отворят. Аз работя с тази банка отдавна и съм много доволен. Ако остане в същия акционерен състав, корегира глупостите на квесторите ще си работя с тях. Ако обаче стане държавна лично аз ще си изтегля всичко от там. С *** не ми се занимава.
3
0
 
27
 
! Отговори
Хитър Петър преди 9 години
Вие Цветан Василев не го мислете!!!Той си е оплел кошницата и с банката и без банката!!!!

Спонсорирани публикации