Глобал Маркетс: Не издържахме на административния тормоз на КФН

Инвестиционният посредник обжалва пред ВАС решението за отнемане на лиценза му
Обновена: 29 юли 2014 14:20 | 29 юли 2014 13:21, Екип на Investor.bg
1
Глобал Маркетс: Не издържахме на административния тормоз на КФН
Снимка: Global Markets

Инвестиционен посредник „Глобал Маркетс” обжалва пред Върховния административен съд решението на Комисията за финансов надзор (КФН) за отнемане на лиценза му, се казва в прессъобщение на посредника.

В средата на този месец Комисията за финансов надзор (КФН) отне издадения на ИП „Глобал Маркетс” ООД лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник. В края на юни КФН откри производство по отнемане лиценза, като основанията бяха констатираните системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ).

С решение на КФН от средата на май Глобал Маркетс бе задължен незабавно да преустанови сключването на договори с нови клиенти и да прекрати взаимоотношенията си със съществуващите. Посочени бяха нарушения при капиталовата адекватност и ликвидността, нередности в полския клон на посредника, нарушения от служителите му на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ) и множество постъпили жалби от клиенти.

Още по темата
Посредникът се разследва от ДАНС по обвинения за атака на банковата система. Прокуратурата започна досъдебно производство срещу свързаните с Глобал Маркетс Кирил Джабаров и Робърт Димитров, които са разпространявали неверни информации за банки.

Защо сега? (се отнема лизензът - бел. ред.), питат от посредника. "На 27 март тази година ние сами си върнахме лиценза, тъй като не издържахме на административния тормоз. Ако в действията на надзора имаше не показност, а целесъобразност и законосъобразност, отнемането на лиценза ни трябваше да стане не сега, четири месеца след връщането му, а още преди четири години, защото като основание за това са посочени нарушения на посредника в периода 2009-2010 година."

Защо само на нас? "Като друго основание за отнемане на лиценза ни е посочено извършването на 3 (три) административни нарушения на наредба на КФН от управителя на нашето дружество - същите, каквито не липсват и при други инвестиционни посредници у нас. Ние не твърдим, че трябва да се отнема лиценза и на други посредници, а задаваме въпроса, защо КФН прилага закона по отношение на нас избирателно и неравнопоставено", пишат в писмото си „Глобал Маркетс”.

Защо само в България? ИП „Глобал Маркетс” през последните години е един от водещите инвестиционни посредници по почти всички показатели: по брой клиенти и сделки, по оборот и печалби и по международно разпространение на услугите /клонова мрежа/. В страните с развити финансови пазари подобни посредници биват подкрепяни от държавата, а не мачкани административно и елиминирани от пазара. Дали на компетентните органи във Вашингтон или Лондон някога би им минало през ума да отнемат лицензите на големи инвестиционни банки и фирми, макар и нееднократно наказвани с милиони долари?", се казва в прессъобщението.

Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: посредниквас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глобал Маркетс - Я се вете в газа.....Не се налапахте

Спонсорирани публикации