Засилената кредитна активност на КТБ трябвало да е сигнал за надзора

Експерт: Членството на България в Европейския банков съюз е най-добрият подарък
29 юли 2014 13:17,
9
Засилената кредитна активност на КТБ трябвало да е сигнал за надзора
снимка: Ройтерс

Силната кредитна експанзия на КТБ на фона на скромния и като цяло почти нулев ръст в цялата банкова система трябваше да бъде „червената лампичка” за регулаторните органи. Това е основното заключение на София Касидова, финансов експерт и бивш вицепрезидент „Финанси” на Черноморската банка за търговия и развитие, изказано в ефира на телевизия Bulgaria on Air

През последните две години банката е имала рязко повишение на кредитите и активите си – почти двукратно по-голямо от предходния период. Тази експанзия е трябвало да предупреди регулаторите, а неглижирането на ситуацията подсказва слаб надздор върху банката, обясни още Касидова.

КТБ е имала много висока незабавна капиталова адекватност – почти 30% от общите активи, което е било най-високото ниво в банковата ни сфера, пояснява експертът, като се позовава на информация от докладите на агенцията за кредитен рейтинг Moody`s.

Още по темата
Тя подкрепи и искането на синдикати и работодатели за съставянето на надзорен комитет от експерти, които да направят кредитен анализ, финансов дю дилиджънс на КТБ, в допълнение към доклада на одиторите на трите независими консултантски компании.

"Какво е състоянието на банката, сега само можем гадаем", коментира още Касидова. Тя допълни, че едва след анализите и докладите „ще стане ясно дали става дума за някаква неплатежоспособност, която може да се компенсира с допълнително внасяне на капитал от сегашните акционери, или става въпрос за една много голяма недостатъчност на капитал, заради която е нужно банката да се одържави или да се пристъпи към нейната несъстоятелност и фалит”.

Според Касидова, ако се развие вторият сценарий и банката бъде одържавена, то тя трябва да се преструктурира, бързо да се оздрави и парите да се върнат в бюджета.

Същевременно Касидова посочи добри примери от практиката с оздравяването на банки в САЩ, при които отпускането на държавна подкрепа е проработило и няколко години по-късно те отново работят на печалба. От друга страна обаче, опитът на Кипър и Гърция е лош – след повече от година Bank of Cyprus все още е затворена и там се намесват корупционни скандали и фактори, „които очевидно не са добър пример”, обясни още Касидова.

За финансовия експерт е нужно най-вече бързо решаване на проблема с КТБ, защото тя не е изолирана част от банковата система. През последните години кредитният риск в банковата ни система се е повишил, като цяло ръстът в сектора е нисък, а има и висок процент на необслужвани кредити – 17%, докато през 2008 година лошите кредити са били едва 2,5%, обясни тя.

Решение на проблема е и влизането на България в Европейския банков съюз, смята още Касидова. „Членството на България в Европейския банков съюз е най-добрият подарък, който можем да си направим”, обясни тя и допълни, че той ще помогне на банковите надзорни органи да работят по-добре. 

Всичко по казуса КТБ можете да следите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Taя Касидова никой не я знае,както и въпросната банка.Та сега е модерно Сулю и Пулю да дават мнение. ..Истината е институциите ,част от медиите и правителството са виновни за кризата на КТБ. Сега се очакват съдебни дела ..и познайте кой ще плати
6
1
 
1
 
! Отговори
кеш преди 9 години
Държавата даде 1,200 млн на *** да не затвори. Нямаше спасение за КТБ защото има един мустакат дявол и млад бизнесмен, които са много лоши. Много по-лоши обаче се оказаха Веждито и куп хора които са дали стотици хиляди за данъци за да може хората, които живеят благодарение на тези данъци да им кажат "ние не си даваме парите". КТБ е около 10% размера на БВП. Има и 1 млрд инвестиции които автоматично горят при фалит. Загуби ли се 5% от БВП и външни инвестиции ще търсите законни милионери с лупа.
5
0
 
1
 
! Отговори
КТБ преди 9 години
Човекът с последния коментар-когато имаш семейство и да кажеш -нека ви сега и да се смееш, че някои губят или им бавят парите е повече от ***.*** ***,не всички са били с големи лихви и са взимали страхотни дивиденти.Ако поне малко беше прочел как се дават парите в КТБ и как работят нямаше да говориш така.Да аз имам пари там,лично пострадах и имам да взимам пари и аз едва не се разболях,но човек, гледаш много телевизия....ама много.Разлика от 0.5 до 1.5 % на годишна база са дребни пари
4
1
 
2
 
! Отговори
do Alov преди 9 години
Gospodine, "Vie ne sakate da ste dobre, a Vute da e zle".Ne zabravjaite, che goljamoto mnozinstvo ot vnositeli s > 100K? sa i NAI-GOLEMITE danakolatci v Bulgaria, i tezi spestjavania sa napraveni sled PLATENI korporativni i lichni DANACI.Taka, che ako ne si poluchat parite, tova si chist GRABEZ.Ne zavizdaite na tezi kadarni hora, posle njama koi da plashta danaci.
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аааа,голяма симпатяга тази Делянка )
2
2
 
3
 
! Отговори
Ами от бюджета преди 9 години
Към 1. Абе, ще осъвременят бюджета и ще теглят от него няколко стотици милиона за да оздравят КТБ. Всичко е на гърба на хората. За Крадците с милиони, няма зякане. Нли това искат ГЕРБ и ДПС - да се тегли външен заем. Гласувайте за тях, за да ви ограбят.
1
9
 
3
 
! Отговори
Алов преди 9 години
Какво стана с паричките на будалите? Кога ще ги прежалят шараните и ще пият една водичка от чучура на Пеевски и Василев? Веждито и Костов как се чувстват ,а и впрочем всички алчни *** дето си държаха там парите. Оххх ,такова удоволствие е по-силно и от оргазъм. ))