Муравей Радев: Актуализацията на бюджета е задължителна

"Най-големият минус е запълването на бюджетната дупка с нов дефицит"
Обновена: 30 юли 2014 13:51 | 30 юли 2014 09:52, Миглена Иванова
18
Муравей Радев: Актуализацията на бюджета е задължителна
Муравей Радев. Снимка: архив, Булфото

Актуализацията на бюджета е не само необходима, а задължителна заради „обективната реалност“. Това коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria Оn Air бившият финансов министър Муравей Радев.

„Налице е срив в приходната част на бюджета, при това устойчив срив“, коментира Радев, като допълни, че неизпълнението на приходната част може да достигне 1 млрд. лева. Той припомни, че правителството признава за 500 млн. лева неизпълнение.

Радев подчерта, че в момента общественото недоверие към управляващите и държавните институции е достигнало своята кулминация. През следващите месеци няма да има парламент и ще работи служебно правителство с ограничени правомощия.

„За да му дадем шанс (на служебното правителство, бел. ред.) да работи в силно турбулентната обстановка, актуализацията е крайно необходима“, посочи Муравей Радев.

Той изтъкна, че моделът за актуализацията, който е представил правителството, е балансиран. „Виждам проява на отговорност, която липсваше цяла година, на финала като че ли се вразумиха“, посочи Радев.

Според него обаче най-големият минус на актуализацията е запълването на бюджетната дупка с нов дефицит. „Като ти падат приходите, трябва да паднат и разходите, а не виждам подобно нещо“, коментира бившият финансов министър, като допълни, че най-малкото увеличението по едни разходни пера трябва да бъде компенсирано с намалението по други.

Остава и проблемът с неяснотата около ролята на държавата във връзка със спрените еврофондове, както и ролята в авансовите плащания, които също са „извън мирогледа на актуализацията“, каза Радев.

По думите му всичко зависи от възможностите на държавата да отговори на изискванията на Европейския съюз в кратки срокове, така че плащанията да бъдат отблокирани и да няма необходимост от авансови плащания.

Радев изтъкна също така, че остава и системният проблем – управляващите търсят и се борят със следствията, а не с причините за проблемите.

Още икономически новини вижте в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
Ne znam za vas, no az ponaznaivam nesta za tazi GAD...,vuzeto da e s po-malko sapun... i na placa...
16
1
 
3
 
! Отговори
Чудеща се? преди 9 години
Този не беше ли склададжия по времето на соца?
15
1
 
4
 
! Отговори
щщщ преди 9 години
абе от къде изпълзя този?
14
1
 
2
 
! Отговори
mitko преди 9 години
И като студент беше много зле,и като финминитэр на Костов,а сега хептен го няма -М.Радев не давай съвет за неща,които Костов ти уреждаше...
13
0
 
7
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Когато чуеш нещо такова от евреин правиш точно обратното . Тая нечистплътна гнида доведе псевдо царя на власт да се пооблажи от народната толерантност !
12
0
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
По времето на този сладурник фирмите най-много се накрадоха. На Мурчо жена му е поетеса и непрекъснато му посещава стихотворения.
11
1
 
7
 
! Отговори
щирлиц преди 9 години
Верните на БКП "приватизатори-ликвидатори"пак са на линия..Костов що го няма,нали вървяха комплект две в едно?
10
0
 
10
 
! Отговори
???? преди 9 години
Мий и ТОЯ *** има пари в КТБ и се моли за актуализация белким вземе всичките милиони , а не само 100 000 евро . Мура Мура , не е лесно да си алчен лихвар , за Бай Вежди важи същото , за Ванчо Костов , и за който се сетите политик или депутат .......... 10,5% лихва си е доста примамливо вложение , ама алчните ви *** не се сетихте че това е пирамида
9
0
 
4
 
! Отговори
ХариВасилев преди 9 години
Паднаха приходите, заради малоумната промяна в ЗКПО от хората на Дянков, авансовите вноски по данъците да се изчисляват на база прогнозна печалба. Всички прогнозират загуба или нулева печалба, съответно нулеви авансови вноски и в Декември изравняват. Това беше една от най-*** промени, спираща регулярното постъпване на приходи в републиканския бюджет.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я мравояд радев. Ти пък от коя дупка изпълзя?
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този човек на снимката прилича на Доган с косата и катинарчето на Местан хаха
6
7
 
9
 
! Отговори
иван преди 9 години
Супер ***
5
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напоследък няма много спам. Червеникавите тролчета са само по около 5 души на ден. Кризата настъпи явно.
4
5
 
20
 
! Отговори
подготвен преди 9 години
Муравей Радев е крадец на едро!
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя дето си вее Мурата да не се обажда,защото само глупости говори!Огладня пак май кучето...
2
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълна комедия. Когато червените *** актуализираха бюджета на няколко пъти, не беше проблем. Сега сдават властта и не искат да се актуализира бюджета, явно защото не могат да го усвоят.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дсб и реформаторигте са на обратното мнение