КС махна таксата от 20% за ток от вятър и слънце

Делото в институцията беше заведено от президента Росен Плевнелиев
Обновена: 31 юли 2014 15:09 | 31 юли 2014 15:01, Миглена Иванова
66
КС махна таксата от 20% за ток от вятър и слънце
Снимка: Булфото, ахрив

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна новата такса за производителите на електроенергия от вятър и слънце, която беше въведена с преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета, съобщават от КС.

Пълният текст на решението ще бъде публикуван на сайта на институцията по-късно през деня. То е подкрепено от 10 конституционни съдии.

Таксата беше определена на 20% от приходите на производителите на енергията от вятър и слънце.

Делото в Конституционния съд беше заведено от президента Росен Плевнелиев.

Правителството в оставка планираше да замени таксата с друга, ако съдът я отмени. Управляващите очакваха от тази такса в бюджета да влязат 150 млн. лева. Така и не стана ясно за какво щяха да се използват тези приходи.

Председателят на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова коментира пред Investor.bg, че е удовлетворена от решението. "Конституционният съд възстановява и затвърждава върховенството на закона като неотменим принцип в енергетиката", коментира тя.

По думите й решението отправя "мощно послание" към всички инвеститори, че в България се гарантира стабилна инвестиционна среда и неприкосновеността на договорите е неотменим принцип.

По думите на Русенова досега от производителите на енергия от вятър и слънце са събрани над 100 млн. лева. Това е довело до закриване на работни места и отлив на инвестиции от сектора.

Русенова обясни, че от бранша ще настояват тези пари да се ползват като социални помощи за енергийно бедните домакинства още през този зимен сезон.


Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации