Банковата система остава стабилна и ликвидна след трусовете

Капиталовата адекватност на банките в края на юни е по-добра от предходното тримесечие
Обновена: 1 авг 2014 14:12 | 1 авг 2014 09:15,
35
Банковата система остава стабилна и ликвидна след трусовете
Снимка: Reuters, архив

Трусовете около банките през от юни не са предизвикали проблем в системата. Разбира се, ако се сложи настрана фактът, че Корпоративна търговска банка АД (КТБ) и Креди Агрикол България остават под специален надзор. Ликвидността в системата е останала висока, а капиталовите буфери са се запазили въпреки банковата паника. Това показват редовните надзорни данни на БНБ за състоянието на банковата система.

Към 30 юни 2014 г. общата адекватност на капитала на банките е била 21,17%, а адекватността на капитала от първи ред – 19,32%. В края на март двата показателя са били съответно 20,42 на сто и 18,18 на сто.

„Ако на 20 юни 2014 г. размерът на ликвидните активи на 27-те банки бе 18,39 млрд. лв., към 30 юни той достигна 19,85 млрд. лв. Сходна тенденция бе регистрирана и при паричните средства и салда при БНБ. На 20.06.2014 г. те възлизаха на 7,31 млрд. лв., а на 30.06.2014 г. достигнаха 8,35 млрд. лв”, обясняват от БНБ.

Тук със сигурност влияние е оказала извънредната облигационна емисия, пласирана в края на юни. Тя бе изкупена от банките и е попаднала сред най-ликвидните активи.

От БНБ разкриват интересни данни за дните, в които банковата система беше в центъра на вниманието. За периода 13.06 - 20.06.2014 г. от КТБ са били изтеглени над 907 млн. лв., което към 13 юни се е равнявало на близо 13% от всички привлечени средства на банката.

На 27 юни пък от ПИБ са били изтеглени 788 млн. лв. – 10,49 на сто от всички привлечени средства. „В следващите дни банката успя да възстанови ликвидната си позиция и създалата се за кратко време динамика в тегленето на средства бе преустановена”, обясняват от БНБ.

Към края на юни общият размер на привлечените средства в банковата система възлиза на 75 млрд. лв. Повече от половината – 40,56 млрд. лв., са депозити на домакинствата. Само за тримесечието привлечените средства са нараснали с 496 млн. лв.

Паричният поток към банковата система би бил далеч по-голям, ако се изключат данните за двете банки, които са поставени под особен надзор. Без да се отчитат техните данни, привлечените средства възлизат на 899 млн. лв.

Вчера БНБ обяви, че оценката на активите на КТБ трябва да е готова до 20 октомври, а до 10 септември трябва да е ясно необходимото удължаване на срока на 3-месечния специален надзор над банката, който по закон може да достигне 6 месеца. Това става ясно от доклад за текущото състояние на КТБ, публикуван в четвъртък от централната банка.

Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Do 26 преди 9 години
Kpgato edin zashtitava PRAVATA SI kato 25, frug kato teb, 26, drebna dushica, e protiv.ZATOVA Bulgaria e na takova polozenie. Pro Garcite i drugite narodi, VSICHKI SE PODKREPJAT.Bulgarina-neudachnik e predi vsichko zavisliv.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АйдееЕе имали сте бол пари дали сте - толкоз....
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искаме си парите.Искаме осъдени крадците.Стига приказки!Полицая не е философ и говорител.Ченгетата трябва да бъхтят престъпниците от сутрин до вечер,а не да си бъркат у ****.В противен случей се гответе за промяна на изборния вот на милиони хора.За пореден път променихте датата за отваряне на банката.Отново лъжете.Отново окрадохте българите.Брюксел не спи,край на парите от фондовете.Няма пари,няма политици,няма проблеми.Хората вярват в банките,но не и на вас-политиците.Искаме си парите!
19
2
 
2
 
! Отговори
оргия преди 9 години
Има банка има проблем,няма банка няма Проблем.С комуниста розов е живота а на патриота някой друг му е виновен тоест предходният -онзи ИДЕОТА
18
1
 
13
 
! Отговори
Дебелия преди 9 години
Стига писахте глупости ***! Ако системата е добре, защо не мога да си изтегля парите?
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Атакуваха криминално една банка.Няма значение чия, важното е че е адекватна капиталово.Държавата "помага" за далаверата да бъде фалирана тази банка, кредитите на Пеевски, Доган и сие, да бъдат обезценени а с парите от тези кредити те да изкупят на безценица апетитните обезпечения.Държавата ще бръкне в жжобовете ни за да изплати гарантираните 100000евро, а влоижителите, включително и жържавни предприятия ще пият по една студена вода и ще пуснат работниците си на борсата.А Виеб ругаете Рашидов !
16
2
 
11
 
! Отговори
БрндБ преди 9 години
Толкова е стабилна че дадохте пари на една да не затвори а оставихте друга да затвори...
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
със откраднатите от народеца парици ще се финансират предизборните кампании на определени партиини групировки
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стабилна е, защото при всяко по-голямо теглене БНБ веднага затвавя банката и влоговете се блокират за неопределено време. Това е стабилността на източването и на бетона при теглене.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пирамиди, фараони, и балъци, за милиони.
12
2
 
13
 
! Отговори
овчоландия преди 9 години
Овце,дръжте си парите в "стабилните" банки.Стабилната им загуба е гарантирана,особено ако "българските банкери и политици" ви я гарантират.Така ви я гарантираха и по Виденово време,ама явно,нищо не сте видели,защото за това се иска ум,а природата все още не е създала механизъм,при който,в *** глави, да има нещо друго,освен *** ум.Вместо да скочите и избесите цялата тази политико-банкерска банда,която ви краде най-нагло,вие си стоите и хленчите по форумите,а огромния брой овце,даже хабер си ням
11
0
 
18
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До Анонимен-10Как да съм спокоен? Не мога да си изтегля заработените пари,тоест заплата а родителите ми пенсиите,а ни подиграват че имало стабилност. Като има дайте ни нашите пари,НАШИТЕ. Е кой ще вярва пак на приказките за стабилността питам? Взехме 1000 лева на 10% месечна лихва от заложни къщи,тоест ще дам 100 лева ей така да храним лихварите защото видите ли имало неимоверна банкова стабилност а не ни дават нашите си пари. А за болест както казваш недай боже,щото без пари никой не те брои
10
0
 
14
 
! Отговори
данъкоплатец преди 9 години
на ИВАН ИСКРОВ дето му викат -лъжльото -ДА МУ ВЯРВАМ ...ДАЛИ..НАЛИ ВИЖДАМ -КТБ..
9
0
 
7
 
! Отговори
ММ преди 9 години
стабиУна е коУкото райбер на изгниУа врата
8
0
 
14
 
! Отговори
Верващия преди 9 години
Абе само на мен ли това изказване на БНБ, че банковата ни система е супер стабилна, ми изглежда като виц?Вярва се до време, време и половина.Един път стомна за вода, втори път стомна за вода, на третия път нъцки.А за лъжливото овчарче да сте чували? Накрая никой вече не му вярвал като дошъл вълка ...
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bostando Ivan!Spokoino Ivancho, nqma strashno vsichko she sa oprai! Ti samo ne se kahari, da ne se naloji kredit da teglish za nqkoq bolest koqto moje date spoleti!!
6
2
 
14
 
! Отговори
КОШМАРА преди 9 години
СЕГА ОТ ЛИЗИНГОВАТА КОМПАНИЯ МИ СЛАГАТ НАКАЗАТЕЛНА ЛИХВА. И ТОВА ЗАРАДИ "НЕИМОВЕРНАТА СТАБИЛНОСТ НА БАНКОВИЯ СЕКТОР" А НЕ МОЖЕМ ДА БОРАВИМ С ПАРИТЕ СИ! ТОВА ЛИ Е СТАБИЛНОСТТА ПИТАМ! ЗАЩО ИЗЛЪГАХА ОТ БНБ ДА СМЕ СПОКОЙНИ И НА 21 ЮЛИ КТБ ОТВАРЯ ВРАТИ? ЗАЩО НИ ПОДВЕДОХТЕ. ЛЪЖА,ГНУСНА. Е ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ВЯРВАТЕ? ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ. АКО ДО 8 АВГУСТ КТБ НЕ ОТВОРИ ВРАТИ ПЕНСИОНЕРИТЕ ОСТАВАТ БЕЗ 2-РА ПЕНСИЯ И СЕ ОРГАНИЗИРАТ ВЕЧЕ ЗА ГЛАДНИ БУНТОВЕ. НАЛИ ИМА СТАБИЛНОСТ А,ДАЙТЕ ТОГАВА ПАРИТЕ НА ХОРАТА?
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БНБ ви казва,че всичко е стабилно?!? ХА-ХА-ХА Вярвайте,но после да не питате къде са ви парите!
4
0
 
13
 
! Отговори
КОШМАРА преди 9 години
До ИванДОЛНА ЛЪЖА ЗА СТАБИЛНОСТТА! Е ВИЕ ИЗЛЪГАХТЕ КОГА ЩЕ ОТВОРИТЕ КТБ/21 ЮЛИ/ И ВЛОЖИТЕЛИТЕ ДО 100 ХИЛ. ЕВРО ДА СИ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ,ЧЕ ХОРАТА ПАК НОРМАЛНО ЩЕ ИМ ПРЕВЕЖДАТ ТАМ ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ. ДОЛНА,ГНУСНА,МЕРЗКА ЛЪЖА. ПЕНСИОНЕРИТЕ ОТИВАТ В ЗАЛОЖНИ КЪЩИ ЗАЩОТО ЗА ЮЛИ НЕ МОЖАХА ДА ИМ ПРЕВЕДАТ ПЕНСИИТЕ. АЗ ИМАМ 88 ХИЛ. ЛЕВА В ТАЗИ БАНКА И НЕ МОГА ДА ГИ ИЗТЕГЛЯ,ТРЯБВАХА МИ ДА ВНЕСА ЛИЗИНГОВА ВНОСКА ОТ 865 ЛВ. ЗА КОЛАТА МИ. АКО И ДРУГИЯ МЕСЕЦ НЕ ВНЕСА ЩЕ МИ Я ВЗЕМАТ. ВСИЧКО Е ЛЪЖА.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ima edna reklama na nqkakva si banka, pokazvat edin alkoholik kadeto shtql da ispie 10 000 hiledi biri che i shtql da varne praznite shisheta, i togava shtql da zabogatei, i sled tova bankata se zamesva i mu kazva stiga gluposti az shte ti dam pari! Znachi prostotii kolkoto si iskash...

Спонсорирани публикации