Минният сектор поиска да падне мораториумът за проучване на шистов газ

Представители на бранша връчиха на премиера предложения за развитието на сектора
18 авг 2014 16:34, Надежда Бочева
16
Минният сектор поиска да падне мораториумът за проучване на шистов газ
Георги Близнашки участва в отбелязването на днешния Ден на миньора. Снимка: БТА

Да отпадне забраната върху проучванията за възможностите за добив на шистов газ в България – това поиска ръководството на Българската минно-геоложка камара (БМГК) от премиера Георги Близнашки. На събитие по случай днешния празник на миньорите Лъчезар Цоцорков, председател на БМГК, връчи на Близнашки 15 предложения за развитието на сектора.

Едно от тези предложения е свързано с шистовия газ. Според БМГК е необходимо „да се изяснят рисковете и потенциалните възможности за диверсификация на газовите доставки и намаляване на цената на газа“.

От Камарата смятат, че правителството, съвместно с бизнеса, трябва да предприеме спешни мерки за подобряване на бизнес средата и привличане на инвестиции. В предложенията е записано, че Министерският съвет трябва да приеме подготвения проект за Национална стратегия за устойчиво развитие на минната индустрия.

Според представителите на бранша в момента се спекулира с въпроса за концесионните такси, затова следващото предложение е икономическото министерство и МС да излязат с категорична позиция по въпроса.

Браншът годишно формира около 4 - 5% от БВП, пряко заетите в него са 30 000, а косвено се създават още 120 000 работни места, мотивира предложенията Лъчезар Цоцорков. Това е един от най-добре развиващите се отрасли на икономиката с голям принос за износа на страната, допълни той.

„Минерално суровинната индустрия създава ресурсната основа на съвременната икономиката. За нас е важно този отрасъл да се развива динамично“, каза премиерът Георги Близнашки.

Добивната индустрия в България през 2013 г. отчита спад с около 7,5% спрямо 2012 г., посочи Цоло Вутов, собственик на „Геотехмин“, който представи данните на БМГК за развитието на сектора.

Вутов допълни, че минната индустрия е изправена пред предизвикателството за по-пълноценно оползотворянане на земните недра, заради една от бъдещите големи глобални заплахи пред човечеството - проблемът с ресурсите.

По данни на БМГК общият добив на полезни изкопаеми в натурално изражение в България през 2013 г. е 79 млн. тона. Регистрираният общ спад е характерен за почти всички подотрасли с изключение на добива на скалнооблоцивъчни материали, където е отбелязан ръст от 24%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
gaskain преди 9 години
ama toi siderov bil lud nali ???
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За Шистов Газ трябва първо народа да бъде запознат с последствията, които има от това в САЩ (без манипулации - доказано е колко е пагубно това за народа) и след това да се пита този народ (отново без манипулации). Кои сте вие да решавате съдбата на народа?
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много е мазен тоя Близашки. По-мазен дори от Плевела. Иначе и двамата са слуги на Мутрата, то се знае. Узурпираха властта без избори и се намърдаха в нея по пантофи през задния вход, докато платената журналистика и соросоидчетата ни занимаваха с Пеевски.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз предлагам да се разшири мораториума и да се забрани добива на полезни изкопаеми . Така златото ще си остане тук и ще спрат двата Американски ТЕЦ а -ОБИРДЖИИ. А *** от минния сектор ***.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На скоро видях статия как в Щатите е имало стотици случаи, където компаниите използват забранени отровни вещества при добива на шистов газ, отрови, за които по принцип се иска специално разрешение. И след това си променили документите, за да не могат инспекторите да забележат нарушението. Това ли искаме? Карциногенни вещества под високо налягане да се инжектират в Добруджа, за да се добива газ? Ако това искат хората, нека им... но аз не мисля, че сме толкова зле!
8
0
 
19
 
! Отговори
Народен преди 9 години
САЩ и техните *** се активизираха у нас. Първо - далаверата с Уестингхауз, сега - шистовия газ. В мътна вода, риба се лови ! Използвайки умело войната в Украйна, днес същите, искат да ни пробутат отново още една идиотщина, с която ще унищожим, от раз, цялата Добруджа и ще нанесем непоправими и вечни щети на екологията, застрашавайки бъдещето на цели генерации. Нека ибрикчиите да излязат с имената си и колко са получили от американците, предлагайки им, услужливо, задните си части.
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Полека полека,почва промиването на мозъци ,ама не познахте :))
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Минния сектор е продажен, но ковашки е наше момче
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Продажният минен сектор да заминава в Африка и там да иска проучвания за шистов газ ! Ние тук си имаме деца и мислим за тях ! Даже в Украйна където почнаха преди 2-3 години да "проучват" ,навсякъде хората реват и е катастрофа с водата им !
4
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голяма глупост е да се забранява проучване за шистов газ
3
1
 
22
 
! Отговори
zeus преди 9 години
И какво, ако не падне ЦРУ ще ни спретне една "революция" като в Украйна ли?
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цоцорков, цоцорков, стига цица бе. Остави нещо и за следващите поколения.
1
1
 
18
 
! Отговори
Ивайло преди 9 години
А стига ве

Спонсорирани публикации