Може да има режим на тока заради дълговете към мините

Синдикатите: Задълженията са близо 190 млн. лв.
Обновена: 18 авг 2014 15:12 | 18 авг 2014 15:11, Надежда Бочева
52
Може да има режим на тока заради дълговете към мините
Снимка: Архив Reuters

При определени обстоятелства е възможно да има режим на тока заради големите задължения на НЕК и топлоцентралите към мини „Марица Изток“. Това каза председателят на синдикалната миньорска федерация към КТ „Подкрепа” Владимир Топалов пред журналисти.

Припомняме, че неколкократно вицепремиерът в служебния кабинет Екатерина Захариева също коментира, че може да има режим на тока.

Топалов заяви, че дълговете на централите и НЕК към мини „Марица Изток“ са над 140 млн. лв., а към други минни компании дългът е още 48 млн. лв.

"При студена есен без дъждове ще можем да разчитаме единствено на АЕЦ „Козлодуй“ и топлоелектрическите централи, които биха подсигурили необходимия минимум от 6 000 мегавата. Затова са необходими спешни мерки, за да се реши този въпрос", заяви представителят на синдикатите, който определи ситуацията като „доста тревожна“.

Увеличението на цената на въглищата също е необходимо, според него, но по-належащи са бързи мерки, които да гарантират необходимите количества въглища. Трябва да се търси форма за разплащане на натрупаните средства. В противен случай добивните компании не могат да си подсигурят належащи разходи за нафта, масла и горива, без които добивът е невъзможен, даде пример Топалов.

Високите цени във ВЕИ сектора са една от основните причини за случващото се в сектора на енергетиката, също и цената, на която се изкупува токът от американските централи, допълни Топалов.

„Ако не се вземат мерки и след топлото лято се случи студена зима, може да не бъдат изкопани необходимите въглища за централите“, предупреди и д-р Константин Тренчев, председател на КТ „Подкрепа“. Централите не плащат на мините, а НЕК – на централите. Задължение на политиците е да разкъсат този порочен кръг, заяви Тренчев, който участва в церемония по случай днешния ден на миньора.

Той препоръча на премиера Георги Близнашки, който също участваше в празника, да обърне сериозно внимание на въгледобива, където по думите му има риск от много тежък срив.

„Макар че правителството е с къс мандат, помислете добре, за да продължат евентуално следващите една политика, която да доведе до стабилизация в този сектор“, заяви Тренчев.

Пламен Димитров, президент на КНСБ, също заяви, че са необходими спешни решения заради натрупаните дългове към мините. „Въгледобивът е в основата на българската енергетика, която колабира“, каза Димитров и поиска стъпки за ребалансиране на енергийния сектор, за да се запази делът на производството на ток от местни въглища.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цената на тока в България е най-ниската в ЕС и се поддържа умишлено ниска. Но това не може да трае вечно, рано или късно пазарът трябва да се либерализира и цената да се освободи. Как може някакъв измислен орган като ДКВЕР да определя цени. Та комунизмът свърши отдавна, ако някой случайно още не е разбрал.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
vs sasipaha no nikoi nee v zatvora ...
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
без ток може, без ляб не
34
1
 
3
 
! Отговори
Мама ви преди 9 години
продажна. Изкарайте есички производители на преференциални цени на свободния пазар на електроенергия. Да продават там на скупи цени, ако могат. Знсят, че това е решението.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честит празник на всички миньори!!! Да са живи и здрави и те и семействата им!
32
1
 
7
 
! Отговори
detelina преди 9 години
ИВАН КОСТОВ Е ЗА ЗАТВОРА, ТОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО,ТОЙ НАПРАВИ ДИВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ, ТОЙ ПРОДАДЕ ,,КРЕМИКОВЦИ,, ЗА ЕДИН ЛЕВ, БГ,,БАЛКАН,,,ТОЙ ПРОДАДЕ ,,НЕФТОХИМ,,,ТОЙ УНИЩОЖИ,СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО, ЖИВОТНОВЪДСВОТО, И СЕГА ЧАКАМЕ ПАРИ ОТ ЕС!? ПРЕДАТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАКАЖАТ, А НЕ 25 ГОДИНИ ВИНА ИМА, ВИНОВНИ, НЯМА!АМА, И НАРОДА МЪЧИ, ЗАЩОТО ГО Е СТРАХ, РОБСКИ НАРОД СМЕ И ТОВА Е! УЖ ИЗНАСЯМЕ ТОК, А ИМА ЛИПСВАЩИ ПАРИ, НЕЩО НЕ МИ Е ЯСНО, КАКВО СТАВА!?СТУД НА КУТИИКИ, И ГЛАД НА ФИЛИИКИ,ЩЕ ИМА ТАЗИ ЗИМА!
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЗеленДа се преквалифицират в какво при тази безработица...? Имаш ли изобщо мозък в главата...? Откъде мислиш се пълни бюджета, от ВЕИ-та ли. Знаеш ли колко хиляди живеят благодарение на миньорите...? В ТЕЦ заплатата е с 30% по-висока отколкото на миньорите но БЕХ не взима никакви мерки да оправи тази несправедливост...
30
0
 
1
 
! Отговори
дебел деп утяат преди 9 години
след изборите, на 6 октомври ви чака изненада -шоково увеличение цената на тока- 300%,така вашия жизнен стандарт рязко ще се повиши.
29
5
 
2
 
! Отговори
Зелен преди 9 години
Принципно всички мини и тецове трябва да се закрият. Те ВРЕДЯТ на природата.Миньорите и другите инжинерите в ТЕЦ все ще се преквалифицират в нещо.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може да има бой и бесилки на всички душмани,заради евентуален режим и увеличение цената на тока !!
27
3
 
0
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"ДКЕВР под директния диктат на МИЕ не предвиди достатъчно средства за покриване на разходите на НЕК.За опасността имаше предупреждения още през юли 2013,но тогава БСП и ДПС решиха популистки да намалят цените на електроенергията, които и към онзи момент не покриваха разходите за производството й.Така НЕК вече не може да се разплаща с контрагентите си,като дефицитът излезе извън контрол след отказа на електроразпределителните компании да покрият сметката по плащанията..."Капитал,март 2014г.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хем си плашташ хем На тъмно.ами ако всички спрем плаштанията.тогава вдичко ще си дойде наред
25
0
 
6
 
! Отговори
... преди 9 години
Само като си помисля за какви *** ще ни се наложи да гласуваме след месец два! Значи един няма свестен! Ба си то по добре сичките да ги изколим, че един няма да става за нещо!!!!
24
0
 
2
 
! Отговори
Панталеев преди 9 години
Нека да има всички са *** и управляващи и народ ***
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вдогнат ли тока, бой с камъни по главите!
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MISLIM 4E ZIMATA STE STANE KATO V UKRAINA I PRI BEZREDICI PARVO TI4AM V DOMA NA KMETICATA I NA OBLASTNIA I DVAMATA SA MI BLIZO . LIN4 LINN4 I KMETSKA KRAV .KRAINO VREME E VE4E
21
1
 
20
 
! Отговори
та така преди 9 години
Значи да ви кажа - ток има в изобилие даже изнасяме . Цялата дандания е от верните на Бойко журналисти - пидали и пидалки , най различни други пумиарки , които ни насаждат това твърдение за оправдание когато тиквата некадърна дойде на власт и вдигне цената на тока да има с какво да се оправдава ,отдавна реве тоя изтрещял самовлюбен *** за увеличение на цените да лапат хамериканските Марици !!
20
0
 
5
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
... синдикалиста У енергетиката, плямпа за режим на тока с доводи на овчар(да ме извинят овчарите). За да се види цитиран или сниман У медиите е готов да плямпа всякакви глупости...
19
0
 
6
 
! Отговори
българка преди 9 години
До Анонимен МНОГО СТЕ ПРАВ,ТЕЗИ ДЕТО СТАНАХА СОБСТВЕНИЦИ,АЗ ИМ ВИКАМ ИЗМАМНИЦИ,САМО ДА СИ ПРОДАДАТ ЧАС ОТ АВТОПАРКА И ЩЕ СЕ ИЗДЪЛЖАТ,НЕ СТИГА ЧЕ НЕ ПЛАЩАТ НА МИННИТЕ РАБОТНИЦИ А И НИЕ ДА СМЕ ОЩЕТЕНИТЕ
18
1
 
9
 
! Отговори
Салахадин преди 9 години
Казах ли ви роби,че всичко тръгва от "ФАРОВЕТЕ"??Хак да ви е сега!!От една седмица се говори, че ГЕРБ ще са с ДПС, вие още не сте ги изпозастреляли!!Еми ще плащате тогава и този на снимката да му ядете писклюла на феса,плебеи мрънкащи!!!Пащай по скъп ток мрънкалнико,друго не заслужаваш!!!

Спонсорирани публикации