Работодатели искат да бъде преразгледан планираният ръст на минималната заплата

Това се налага заради данните за БВП и дефлацията, заяви Васил Велев
19 авг 2014 14:21,
8
Работодатели искат да бъде преразгледан планираният ръст на минималната заплата
Снимка: архив, Dnes.bg

Служебното правителство трябва да преразгледа планираното увеличение на минималната работна заплата (МРЗ), която се очаква да стане 380 лв. през 2015 г. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Вчера социалният министър Йордан Христосков каза, че минималното възнаграждение ще бъде увеличено през 2015 г.

Васил Велев обаче припомни, че бюджетът се готви въз основа на средносрочна прогноза. „По принцип тя се прави два пъти в годината и е добре тази есен да бъде актуализирана. Според сегашната прогноза минималната работна заплата догодина трябва нарасне с повече от 10% и да стане 380 лв., но в същото време се предвижда средната заплата да се увеличи с по-малко от 5%“, заяви той.

Велев допълни, че актуализацията (която служебното правителство планира – бел. ред.) е необходима, тъй като няма да бъде постигнат заложеният икономически ръст на БВП от 2,1%, а за сметка на това дефлацията ще е повече от 0,2%.

При това положение е очевидно, че средносрочната бюджетна прогноза трябва да бъде преработена от служебния кабинет и на тази база да бъде преразгледано предлаганото увеличение, заяви той.

„Минималната работна заплата и нейното неразумно нарастване водят до ръст на безработицата“, каза още Велев. Според него в държавите от ЕС, където няма минимална заплата, безработицата е много по-ниска, отколкото в България.

Запитан дали е необходимо да бъдат променени критериите, по които се определя МРЗ, Велев отговори, че за работодателите е по-важна средната заплата, защото тя е пазарно определена.

Заради разликите в заплащането в отделните региони работодателите имали конкретни предложения - МРЗ да се договаря по икономически дейности и регионите да са разделени в три групи, като се прави стъпка нагоре и стъпка надолу в зависимост от средната заплата.

Велев допълни, че се очаква за около 50 икономически дейности да бъдат предоговорени минималните осигурителни прагове.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
5
 
! Отговори
Дим40 преди 9 години
Тя минималната заплата може да се вдигне и на 1000 лв., но малките и средните фирми за да съществуват, трябва да направят 50% съкращения на работниците, което означава два пъти повече работа за работника и два пъти повече безработни . Така не се прави ръст на икономиката . Намалете ДДС на 5 %, в България ще влязат много чуждестранни фирми, няма да има безработни, следва, че фирмите сами ще вдигнат заплатите за да намират работници . И се оправете с подкупните чиновници и селските бандити .
7
0
 
7
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Всичко това ми напомня еднин разказ който четох като малък - "Пази Боже сляпо да прогледне". Всичко това е много тъжно тъй като води до социална нестабилност, разделяве на обществото на касти свръхбедни - рабогещи бедни без да могат да си позволят достоен живот и свръхбогати - пилеещи пари които те вече не ценят за излишни хедонистични наслади. В крайна сметка самата среда и условия за правене на бизнес ще изчезнат защото самото общество ще се саморазруши по-този начин.
6
0
 
9
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Заплатите трябва да се вдигат докато минималната не стигне 800лв иначе никой няма да остане в тая държава, няма да има държава. Възрастното поколение или се пенсионира или си отива, младите заминават. Заплатите което се взимат сега не стигат за достоен живот, не стигат за създаване на семейство и отглеждане на деца. Масово работодателите бедни до вчера са се превърнали в едни чорбаджии забравили откъде са тръгнали и експлоатиращи служителите от алчност и безчовечност.
5
0
 
2
 
! Отговори
мен преди 9 години
МРЗ=МОД за всяка група. Другото е пълна идиотщина. Плащат се по малко данъци с тази МРЗ и се ущетява работника.
4
1
 
12
 
! Отговори
една от младите преди 9 години
Терминал 2 ме вика все по напористо... жалка история
3
0
 
14
 
! Отговори
НЕКАДЪРНИК преди 9 години
1-МРЗ - е база за някои плащания. 2- е начин за защита на наемия труд. 3- гарантира ЖИЗНЕНИЯ МИНИМУМ. Германия въведе миналата заплата сигурно защото не е просперираща. С въвеждането на регионални заплати окончателно ще затрият БЪЛГАРИЯ . ИЗВОД: БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕСДЕБИЛ Е ПАРАЗИТНА МУТРА ПРИВАТИЗАТОР, ИНВЕСТИРАЩ. В. СИЛИКОН.
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
E тя 380 е средната, та минималната ще я изпревари...абсурдистан
1
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо трябва да се повишава мин.работна заплата? Кои работят само на М.Р.З.- това са най некадърните, само те не могат да се потрудят повече, за да вземат повече. Като не им стигат парите, да работят на две и на три места ако трябва.